Реклама / Ads
18| 15521 |23.09.2013 ИНТЕРВЮ

А. Джамбазки: Тефтерчето на Рашков ще бъде най-големият скандал на прехода

.
Ангел Джамбазки
В момента се случва абсолютно фалшива интеграция - подменена и лъжлива. Циганите се държат затворени в гетата, защото те са донори на гласовете, а катуните - пазар. Унизително е за българската история криминален престъпник с влезли в сила присъди да се нарича цар, както някои определят Кирил Рашков, коментира зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Изпратихме сигнал до главния прокурор, в който описахме престъпления, за които трябва да бъде разследван и Ангел Рашков.
 

Интервю на Ренета Попова


- Г-н Джамбазки, струва ли ви се автентично противопоставянето на националиста Павел Чернев и първородния син на Кирил Рашков – Ангел, в подобен реалити формат като „ВИП Брадър”, или на улицата нещата са по-различни?

- Трудно бих коментирал самия формат, тъй като това е начинание на частна телевизия, която гони своите цели и задачи. Факт е обаче, че в българското общество има напрежение и противопоставяне между огромна част от хората, които са приели да плащат цената на прехода, и тази част от обществото, която се състои от неинтегрираните в него цигани. Мое твърдо убеждение е, че напрежението е толкова сериозно, че застрашава включително националната сигурност. Ако погледнем 10-15 години напред, броят на неинтегрираните в обществото ще нарасне неимоверно. Тъй като тези хора не плащат нито данъци, нито здравни, нито социални осигуровки, а са само потребители на социални помощи, в края на краищата тежестта върху осигурителната система ще доведе до там, че парите няма да стигат – въпрос на математика е. Социалните помощи в един момент няма да могат да бъдат осигурени от държавния бюджет. Това вещае неминуем социален и политически сблъсък. Затова сблъсъкът, който наблюдаваме по телевизията, донякъде е отражение на общественото напрежение, което съществува. Само че то е доста по-остро отколкото го виждаме на телевизора.

- Нагнетява ли се допълнително българското общество от факта, че не ни е представено кое да е циганско семейство, а именно това на Кирил Рашков? Днес се навършват две години от драматичните събития в Катуница.

- Фактът, че има такъв сблъсък в ефир не е вреден. Полезен е, защото дава повод за този разговор, който иначе се повдига само, когато се случи някакво нещастие, както в Катуница, а след това утихва. А това, че някои наричат Кирил Рашков - цар Киро, за мен е изключително погрешно и унизително за българската история. Българските царе са били царе. Този човек е осъден криминален престъпник с влезли в сила присъди. Той не може да бъде никакъв цар. В поведението на неговия син видяхме изключителна арогантност в твърдението, че неговото семейство преговаря за размера на данъците. Това е категорично данъчно престъпление. От друга страна - този човек си призна, че неговото семейство участва в друго престъпление срещу политическата система, а именно купуването и продаването на гласове. Той откровено разкри, че със гласовете, издействани от неговия клан, са били променяни изборни резултати. Спомена дори, че има тефтерче, в което политици са се подписвали. Идвали били да целуват на майка му ръцете, картофки яли и всякакви такива битовизми, зад които стои много страшно признание - участници в българския политически и обществен живот са договаряли с криминално проявения Рашков покупко-продажбата на цигански гласове, с които са променяли изборните резултати. С тази подмяна на вота на българите след това са се правили бюджети, обществени поръчки, управлява се държавата изобщо.

- Общественото очакване е Прокуратурата да се самосезира относно разкритията, направени от Ангел Рашков?

- От ВМРО изпратихме сигнал до главния прокурор и ще поискам спешна среща с него. В този сигнал описахме двете престъпления, за които трябва да бъде разследван Ангел Рашков. Това са престъпления срещу данъчната система под формата на преговаряне на размера на данъците, които дължат, и престъпление срещу политическата система, за което той признава, с търгуването на гласове. Ще настоявам прокурорът да изиска и изземе споменатото тефтерче на Кирил Рашков. Според мен това ще бъде най-големият политически скандал в България от прехода насам. Така ще излезе наяве престъпната страна на сформиране на политиката през годините на прехода. Ще видим защо циганите стоят в гетата и живеят в условия, в които са живели техните предци в Индия. Защо гетата не се разбиват, защо битовата циганска престъпност се толерира. В тефтерчето ще е абсолютният отговор на въпроса защо българското общество се намира в такава безпрецедентна политическа и икономическа криза. Почти никоя от големите политически организации не смее да излезе с позиция по циганския въпрос. Големите партии не смеят, защото разчитат да купят от тези гласове. Във ВМРО имаме позиция и я поддържаме.

- Националистът и представителят на ромския етнос си бяха взаимно необходими в шоуто, за да си опонират и да развият идейните си платформи, точно както и в политиката. Забавя ли се умишлено интегрирането на ромите в България заради политически интереси?

- Повредата не е в моя или във Вашия телевизор. Той до някъде отразява това, което се случва. Да, в момента се случва абсолютно подменена и лъжлива интеграция. Това е фалшива дума, зад която се крие фасадната политическа система, основана на криминално проявени като Кирил Рашков и хиляди подобни на него цигански барони по малките градчета. Циганите се държат затворени в гетата, защото те са донори на гласовете, а катуните - пазар.

- Какъв е изходът от тази ситуация?

- Ако искаме България да не се разпадне в асоциален, политически и обществен сблъсък под формата на някаква тиха, но сериозна гражданска война в бъдеще, е нужно да се говори не за фалшивата интеграция, а за вписване на всички хора в българското общество. Това може да стане единствено на базата на тяхното равенство на права и задължения пред закона. Укриването на данъци да бъде криминализирано, да се преследва неплащането на социални и здравни осигуровки, децата до определена възраст задължително да посещават училище, за да могат да си намерят почтена работа.  Да бъдат санкционирани безотговорните цигани, които създават деца в риск, живеещи в нищета.

Т. нар. интеграция не може да се случи. Няма как да се прави интеграция от жълтите павета и от групичка анонимни чиновници, които пишат безсмислени безбройни доклади. Ако ги отворят, ще видите, че единственото, което се мени в тях, е датата на титулната им страница. Истинският проблем пред българското общество тепърва предстои. Наличието на огромна част от невписани цигани е заплаха и за социалната система, и за бюджета, и за здравеопазването, и за пазара на труда. Сега неосигурените здравно цигани отиват директно в бърза помощ, а за лечението им плащаме ние, данъкоплатците.

- ВМРО купувало ли е ромски гласове. Ангел Рашков призна, че всички партии са го правили, като включително назова и „Атака”?

- Никога по никакъв повод. Нито цигански, нито виетнамски, нито каквито и да е било други. ВМРО да купува цигански гласове е меко казано нелепо, като се има предвид нашата позиция. Не само че не се притеснявам, а държа да видя тефтерчето на Рашков. Ако вътре има назовани конкретни партии, още по-добре, в случай на доказана автентичност.

- Протестите родиха ли новото гражданско общество, както се твърди в публичното пространство?

- До голяма степен. Говоря обаче за всички протести – и тези през февруари, които бяха по-социално насочени, и тези, които бяха породени от скандалното назначение на народен представител от ДПС за началник на контраразузнаването, и тези, които по някакъв начин подкрепят това правителство. В крайна сметка всеки гражданин има своето законово и легитимно право да има мнение как се прави политика и да го отстоява. Затова ми се струва крайно непочтено да се противопоставят протестите един на друг. Фактът, че хората излязоха от една летаргия, от порочната схема, която казваше „всички са маскари” – безсмъртната реплика на Алековия Бай Ганьо по отношение на политиката, е крайно положителен. Защото, когато българите не гласуват, всъщност решаващи стават купените гласове, от хора като криминално проявения Рашков и неговото семейство. Това, което видяхме на последните избори, е, че младите хора и тези на средна възраст от по-големите градове не гласуваха. Било заради нежелание да се докоснат до политиката като символ на мръсна работа, било от незнание или незаинтересованост. Сега вече хората изразяват своето мнение, защитават го по един или друг начин. Колкото повече хората се интересуват как се прави политика и се управляват техните пари, толкова по-добре. Защото апатията и безразличието оставиха олигархията и политическата мафия да управляват държавата 23 години.

- Очаквате ли в новия Изборен кодекс да бъдат взети под внимание исканията на гражданите?

- Надявам се да, ако тези които подготвят новия Изборен кодекс, имат минимално желание да си свършат работата. Трябва да заложат на няколко простички неща. Първо да въведат задължително гласуване. То не е необходимо да бъде само наказателно, може да бъде дори с преференция. Например – когато човек гласува, могат да му се намаляват данъци, вместо да бъде глобяван. По този начин ще има някакъв стимул. Защото ако гласуват голям процент от хората, се обезсмислят купените гласове. Освен това така всички вземат отношение в управлението на държавата, както трябва да бъде. От друга страна трябва да бъдат изчистени избирателните списъци. ВМРО повтаря това от 10 години. В избирателните списъци на България има поне 800 – 900 хиляди мъртви души, които гласуват винаги за властта. Сравнете преброяването с избирателните списъци – излизат повече избиратели отколкото граждани. Това са хора, които отдавна са емигрирали и вероятно гласуват още веднъж в Турция, хора починали и т.н. По този начин се прави измамата, която осигурява броя народни представители на ДПС, а останалите т. нар. големи партии закачат по някой народен представител отгоре. Това може да се случи много просто – като има активна избирателна регистрация. Който иска да гласува, в определен срок отива, вписва се в избирателния списък, който става единственият избирателен списък и по този начин няма как да впишеш мъртвите души. Въпросът за отпадане на праговете пред индивидуалните кандидати, трябва да го има също. Да могат хората по някакъв начин да пренареждат листите, за да могат да изразяват своите предпочитания за определен човек, когото са видели да бъде полезен в техния избирателен регион. Да се отнеме правото и възможността на главите на политическите партии така да редят листите, че винаги да имат мнозинства. Защото аз съм убеден, че ако имаше мажоритарно подреждане на листите с възможност на отзоваване на народни представители, нито Станишев и Местан биха посмели да предложат Делян Пеевски за началник на ДАНС, нито „кворумообразуващият пръст“ би се осмелил да натисне копчето. Но това се случи, защото нито могат да бъдат отзовавани, нито в други ден могат да бъдат пренареждани листите. Ако имаше такава възможност, щяха да премислят решенията си.

- Как се позиционира ВМРО спрямо протестите?

- Мое лично убеждение, както и позиция на ВМРО, е в подкрепа на възможността на хората да изразяват своето мнение. От самия ден, в който започнаха скандалните назначения на ключови фигури от ДПС, които продължават и до ден днешен. Това, което казваме ние е следното нещо: Трябва да бъде променен Изборния кодекс и да се насрочат нови избори.

- Тези нови избори в какъв срок ги виждате Вие?

- Личната ми прогноза, а не политическото ми желание, е провеждане на парламентарни избори едва след тези за Европейски парламент. Това е така, защото управляващите до голяма степен успяха да укрепят своите позиции, за което не малко спомогна и появата на бившата управляваща партия на протестите, което отблъсна доста хора от площада.

- А политическото ви желание какво е?

- Промяна на Изборния кодекс и избори веднага.

- Какви са взаимоотношенията на ВМРО и има ли изобщо такива с Реформаторския блок?

- С една част от партиите, които представят Реформаторския блок, като ДСБ например, имаме познанства и приятелства, но на този етап не сме провеждали нито политически разговори, нито срещи. Имаме много сериозна забележка към Реформаторския блок и това е присъствието на откровено проислямистката партия, подкрепяна от турския премиер Реджеп Ердоган. Става дума за партията „Свобода и достойнство”, оглавявана от Касим Дал и Корман Исмаилов. Няма как да приемем политически разговор с тези хора, защото те са на пряко ръчно управление от Анкара.

- Не изглежда ли ВМРО консервативна партия, изхождайки от това, че лидерът й Красимир Каракачанов надживя по политическо дълголетие дори и Ахмед Доган?

- ВМРО е национална организация, която има своето политическо представителство. Единствено липсата в другите политически организации на национално чувство принуди ръководството на ВМРО да създаде политическо представителство. В този смисъл ние изповядваме ценностите на разумния, градивния, на образования български национализъм. Точната дума дори е родолюбие, защото не искам да навлизам в спора, който всеки лаик започна да води, че национализмът е лош, свързвайки го с определени български политически представители. За мен национализмът е политически израз на родолюбието. Нашите ценности, които изповядваме, са основани на историческото познание, уважението, традициите. Ние сме реалисти и гледаме да сме стъпили здраво на земята и да предлагаме разумни решения. Не си позволяваме крайно популистки обещания, на което може би се дължи и недостатъчната подкрепа, която получаваме на този етап.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 22011 |19.09.2013 Пламен Павлов: „Охридска България” приляга за име на Македония . 31| 18388 |16.09.2013 Радион Попов: С позицията си за Сирия Николай Младенов ни побратими с Ал Кайда . 17| 17057 |09.09.2013 Ив. Алексиев: Поморие приема руснаци, но да спазват законите . 13| 12528 |12.09.2013 Стоян Дуков: Нашата революция е по-нежна и от чешката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads