Реклама / Ads
19| 7940 |27.10.2008 ИНТЕРВЮ

Дорийн Карвахал: Статията в IHT представя справедлив поглед върху българската действителност

.
Журналистката от International Herald Tribune отговори на въпросите на Frognews.bg как е написала своята статия заедно със Стивън Касъл. Статията разбуни духовете у нас, а някои я определиха като поръчкова.
 

 

Дорийн Карвахал, журналист в International Herald Tribune и New York Times в Париж, има двадесет години стаж в журналистиката. Тя е отразявала разнообразни теми като политика, имиграция, книгоиздаване и култура. Преди е работила във водещи американски издания като New York Times, Los Angeles Times и Philadelphia Inquirer. Преди  десетина дни тя и Стивън Касъл написаха статия за IHT и New York Times, посветена на България. В статията се казваше, че сме държава на мафията. Освен това бяха изнесени факти за сенчести политици, връзки на бизнесмени с държавници, а кметът Бойко Борисов бе охарактеризиран като- страховит, с бумтящ глас, маркова пура и 8 бодигарда. Frognews.bg попита Дорийн Карвахал за начина по който е писана статията и нейното отношение към България и българите.

- Поръчкова ли беше статията Ви и ако е така, платиха ли Ви да я напишете?
- Отдавна съм щатен служител в International Herald Tribune и New York Times. Част от работата ми е да генерирам собствени идеи и да пиша статии по теми, зададени от моите редактори. В случая, изпълнителният редактор зададе темата за България и я възприе като продължение на статията, написана от моя колега Стивън Касъл в Брюксел. В нея ставаше въпрос за превантивните мерки на ЕС за спиране на еврофинансирането, поради опасения за корупция.

paris_office.jpg

- Колко време работихте върху статията?
- Аз и Стивън работихме едновременно и по други статии. Започнахме да правим предварителни проучвания през Септември и свършихме в средата на Октомври.
- Някой упражни ли натиск върху вас, докато пишехте статията?
- Ние работихме в тясно сътрудничество. Интервюирахме много хора с цел да бъдем колкото се може по-обективни. Единственият натиск произлезе от опасения, че няма да успеем да я напишем преди крайния срок. Бяхме “повлияни” най-вече от Google Translate (автоматична програма за превод). Много бързо преведохме голям брой български документи на английски чрез тази програма.
- Възможно ли е IHT да публикува поръчкова статия, която не съдържа тайна реклама, и за която авторът получава пари?
- Хората непрекъснато дават идеи, но в този случай идеята беше на редактора. Статията представя строг, но справедлив поглед върху българската действителност. Нямаше тайна реклама и ние не взехме пари като автори.
- Какво е отношението Ви към българите като цяло?
- България е пулсираща, динамична страна, с дух насочен към растеж и прогрес. Всички хора – таксиметрови шофьори, служители в хотели, държавни чиновници – имаха желание и мотивация страната да върви напред. За мен бе удоволствие да правя проучвания и да работя в България и бих искала да се върна някой ден със семейството ми. Много искам да се събудя някоя мъглява утрин в Родопите. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 9466 |22.10.2008 Юрген Рот: Журналистите в България трябва да се страхуват, което е трагично! . 6| 15818 |20.10.2008 Диана Димитрова: Искаха да удавят Китов в половин капка вода . 18| 7720 |18.10.2008 Огнян Стефанов: Живея втори живот, но не мога да избягам от журналистиката . 17| 7884 |17.10.2008 Огнян Стефанов: Болката е смазваща и те убива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads