Реклама / Ads
1| 5110 |06.08.2021 ИНТЕРВЮ

Доц. Иво Инджов пред Фрог: Днес ще стане ясен списъкът на ИТН. От него зависи много

.
доц. Иво Инджов
Може би до сряда няма да се знае дали ще има правителство или не. Вероятно от ”Има такъв народ” ще върнат като изпълнен мандата на президента, с конкретен списък от имена. От този окончателен списък зависи много. Ако спорните министри отпаднат, възможно е останалите ”партии на промяната” да дадат подкрепата си. Един вече е оттеглен. Има време по лични причини да бъдат сменени и други.
 

Това заяви в интервю за FrogNews политологът доц. Иво Инджов.


Коментарът му идва на фона на бурните събития от обществено-политическия живот в страната. Днес от "Има такъв народ" трябва да върнат мандата на президента Румен Радев, но не е ясно дали така наречените "партии на протеста" ще дадат подкрепата си. 


Ето и цялото интервю с доц. Инджов: 

 

Доц. Инджов, часове остават докато от "Има такъв народ" върнат мандата на Румен Радев. Смятате ли, че ще бъде излъчено правителство? 


На този етап всичко е като хвърляне на боб. Може би до сряда няма да се знае дали ще има правителство или не. Вероятно мандатът ще бъде върнат като изпълнен, с конкретен списък от имена. 


Ще подкрепят ли обаче останалите партии на протеста подобен кабинет? Виждаме тяхното поведение - Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" не присъстваха на "презентацията" на министрите, Арман Бабикян от "Изправи се! Ние идваме" също загатна, че може би няма да дадат подкрепата си.


Нещата клонят натам. Но ако от "Има такъв народ" сменят някои министри и от списъците отпаднат спорните имена, може би. 


Мислите ли, че това е възможно? Тошко Йорданов посочи, че "кабинетът е това и промени няма да има". 


Един вече е сменен (Момчил Иванов, предложен за правосъден министър, бел.ред.). Има време и други имена да бъдат оттеглени по лични причини. От "Има такъв народ" от време навреме правят крачка назад. 


Трудно е да се коментира в момента. Нека да изчакаме. От окончателния списък с имена зависи много. Освен ако днес не ни сюрпризират и не кажат, че мандатът не е изпълнен. 


Как си обяснявате обаче поведението на "Има такъв народ"? Вече има много критики. 


Това се дължи или на неопитност, или на свръх самоувереност, че те са тези, които са овластени да правят промяната. А с 65 депутати не става. Естествено, това ще им изиграе лоша шега. Те бяха припознавани като партия на промяната. Публичният им образ обаче в момента е много разводнен - има много тъмни, сиви и черни петна. 


Мислите ли? Според вчерашните данни от проучването на "Маркет линкс" Трифонов все още се ползва с най-голямо доверие. 


Това е факт. И ако има трети избори, вероятно "Има такъв народ" отново ще са първи. Но с по-слаб резултат от този на 11-ти юли. Те не можаха да надскочат твърдия си електорат. Появата на ИТН на сцената не може да се сравнява с тази на царя и НДСВ, нито с тази на ГЕРБ. ИТН има доста ограничен електорален потенциал. 


ИТН са като черна кутия. Не е ясно кой взема решенията. 


Точно поради тази причина сякаш останалите формации поискаха някакъв вид споразумение. От ИТН обаче отказаха. Вчера Станислав Балабанов посочи, че "мъжката дума и морала са много по-важни от един подпис".


Мъжката дума силно олеква като аргумент пред проблемните кандидати за министри. За морал да не говорим. Имат поне трима такива в този списък, които напълно обосновано могат да бъдат критикувани. Не можем да разчитаме на мъжката дума и морала. 


Те нямат програма за управление. Имат само някакви намерения, изчетени от трибуната. Това е несериозно. 


В същото време формацията обяснява, че има пълно припокриване на приоритетите между тях и партиите на протеста. Останалите формации обаче са доста по-лаконични. Смятате ли, че индиректно ИТН подготвя почвата, за да хвърли евентуално вината за несъстоялия се кабинет върху друг? 


ИТН търсят резервен ход. Дават си ясна сметка, че могат да не получат подкрепа - заради стила си на поведение, заради министрите, разминаванията в програмата. Партиите на протеста биха следвали линията на служебното правителство, докато ИТН предлагат доста по-дясна програма, която предвижда намаляване на дела на държавните разходи в БВП. Това е недопустимо от гледна точка на сегашната икономическа и социална криза.


Икономическият и финансовият министър, които се ползват със силна подкрепа от привържениците на протестните партии, а и на БСП, са центристи с лек уклон. Задава се една ревизия на постигнатото от служебния кабинет в социално-икономическата сфера, ако "Има такъв народ" получи възможност да изпълни програмата си. Искат да ревизират и Плана за възстановяване, което най-вероятно ще спре получаването на едни авансови плащания. 


Споменахме "мъжката дума" и подписите. Докато ИТН отказват да се подпишат под споразумения с партиите на протеста, формацията се подписа под съвместно предложение за временна комисия, която да проверява Буджака, заедно с ДПС. Как гледате на тази новина? 


Създаването на такава анкетна комисия е опит да се отклони вниманието от "Росенец". Това е нещо, което се опитват да изработят от ДПС и го правят доста успешно. ГЕРБ оттеглиха своето предложение, защото не искали да ги пришиват към движението. Факт е, че такава комисия трябва да има. "Демократична България" също са съгласни да я подкрепят. Смущаващото в случая е взаимодействието между ИТН и ДПС. Това налива вода в мелницата на онези, които привиждат дългата ръка на сараите зад ходовете и поведението на "Има такъв народ". Възможно е да е само съвпадение и това искане да се внася по принципни причини. Но има стряшно много въпросителни.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14748 |05.08.2021 Николай Хаджигенов пред Фрог: Спецпрокуратурата и спецсъдът саботират комисията за незаконно подслушване. Свинщина! . 24| 17951 |05.08.2021 Георги Киряков пред Фрог: Може да има правителство на окопитило се задкулисие или недекларирана подмяна, възможен сценарий - ”избори до дупка” . 49| 12322 |02.08.2021 Любомир Аламанов пред Фрог: Гласувайки за поредния месия, получаваш поредния диктатор . 31| 15880 |22.07.2021 Адв. Велислав Величков пред Фрог: ВСС разигра театър от много ниско качество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads