Реклама / Ads
0| 6245 |28.03.2022 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова пред Фрог: Митрофанова трябва да бъде изолирана публично и политически

.
Елена Поптодорова
Руската посланичка Елеонора Митрофанова трябва да бъде изолирана публично и политически. Медиите не трябва да я отразяват. Това каза пред Фрог нюз бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова относно скандалните изказвания на дипломата. Ето какво още уточни тя.
 

Г-жо Поптодорова, какъв прочит правите на последната изява на руската посланичка Елеонора Митрофанова, за това, че ако не е бил СССР, България е щяла да се побере само в Софийска област? 

 

Това е една ескалация на напрежението, но не военна, а словесна. Тази ескалация стига до абсолютни бълнувания, защото не си е прочела историята. Можем да върнем въпросите малко по-назад. Какво би станало, ако Червената армия не бе влязла и не бе окупирала България? Това е верният въпрос. И България никога не е била област, а винаги е била държава. В интерес на истината - по-стара от Русия. Това е било дразнител, за това, че по-малка държава и претенция за по-стара държавност. Мога да разкажа също от първо лице спомени за това как Кремъл преживя тежко, когато България реши да отбележи 1300 годишнината на своята история. Даже имаше опити това да бъде пресечено. Елемент от това изначално пренебрежение на Русия към България, е показвано по различни начини. То стига до степен такава, че на страната ни да се гледа като на провинция. За съжаление някогашни несъстоятелни опити България да се прикачи към СССР като 16 република, е дало възможност на някои хора да смятат, че с България може да се отнасят всякак. Сега е момента да покажем обратното. 

 

Дирижира ли се поведението на руската посланичка от Москва или тя има право да прояви самоинициатива? 

 

Небето е границата при нея. Очевидно е, че няма мисъл, още по-малко спирачка на този словесен порой, който се лее от нея. Тя не получава всяка сутрин указания от Кремъл какво да говори. Но тя знае общата насока, знае, че България е в списъка на вражеските държави. Добавя се личното й раздразнение от България. Подчертавам, че България винаги е била гледана с пренебрежение. И когато сме били послушни и съобразяващи се, нещата са вървели гладко. Но когато страната е решавала да покаже самостоятелност и характер, винаги е следвал ответен удар. То е заложено, не е ново. До неотдавна не е имало видими поводи. Освен всичко друго, тя е чист партиен работник. Няма го естествения “материал” на дипломата. 

 

Как трябва да се постъпи спрямо Митрофанова? Има  призиви тя да бъде изгонена от страната ни? Ще се реши ли проблема, ако се пристъпи към подобно действие?

 

България трябва да я изолира и игнорира. Съвсем съзнателно и заядливо Митрофанова ще бъде оставена тук, защото тя върши много добра работа на Кремъл по начина, по който се държи. Единственото спасение е тя да не получава такъв голям отглас. Тя избра да прави ежеседмични пресконференции. Еми няма нужда те да се отразяват. И това зависи от медиите. Освен това политически Митрофанова трябва да бъде поставена в изолация.  Толкова - поставена в изолация. Няма срещи, няма покани. По никакъв начин не се регистрира нейното присъствие. Разбира се има технически и делови въпроси, които трябва да се движат. Защото ние не късаме отношенията си с Русия. Има съответно по-ниски равнища, които работят по оперативната линия и толкова. Тя трябва да бъде изолирана публично и политически.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9132 |25.03.2022 Еваукирала се таврийска българка от Бердянск пред Фрог: За 10 минути взех решението да тръгна. Не знаех какво ме очаква . 0| 15281 |24.03.2022 Октай пред Фрог: През 2003 г. при арести Борисов стреляше с гранатомети. Сега надава вой. А неговото беше просто разходка . 0| 17168 |21.03.2022 Дилян Георгиев пред Фрог: Няма да дам показания срещу Борисов. МВР не търси кошаревски свидетели, за разлика от предишните . 0| 8176 |18.03.2022 Лидерът на БОЕЦ пред Фрог: Не вярвайте на Гешев, ако започне да работи срещу Борисов. Спасява си кожата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads