Реклама / Ads
59| 18530 |05.03.2021 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова: Разочаровахме всичките си съюзници. Може да има резолюция и от ЕП

.
Елена Поптодорова
Разочаровахме всичките си съюзници. Няма как позицията на американските сенатори да е в графа „лично менине“, защото тя е качена на официалната страницата на Сената и на Комисията по външни отношения. Нужен е Съдебен борд. Може да има и резолюция от Европейския парламент. Това каза бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Ето какво още сподели тя по темата:
 

-        Г-жо Поптодорова, какъв прочит правите на изказванията на двамата американски сенатори за това, че страната ни е корумпирана, съдебната система е политизирана и липсва свобода на медиите?

 

Това е двупартийно изявление, което е важно да се каже. Съвсем не е случайно е, че стоят подписите на двама сенатори – и на демократ, и на републиканец от американския Сенат. Единият от тях е председател на Комисията по външни отношения на Сената, а другият- зам.-председател.

-        Но зам.-външният министър съобщи, че това е тяхно лично мнение.

 

-         Няма как да е така, защото тази позиция е качена на страницата на Сената и на Комисията по външни отношения. Няма и никакво опровержение. Не видяхме нито един сенатор да скочи и да каже, че не е съгласен. Ако това бе само лично мнение, както чувам, че се коментира, то нямаше да намери мястото си на официалната страница на Комисията. Трябва съвсем да не познаваш как функционира Конгреса и Америка, за да твърдиш подобно нещо. Но тук има един доста по-дълъг отговор.

 

-        Мисля, че в момента е много важно да го чуят нашите читатели.

 

-        Нека да кажа едно изречение и то е следното: „Ключ към привличането на инвестиции е прозрачността в управлението на страната и необходимостта България да засили усилията си в постигане на върховенство на закона и да пресече процесите на корупция“. Това е цитат от съвместната пресконференция на Джон Кери, тогава държавен секретар на САЩ и неговия колега у нас г-н Даниел Митов, проведена през януари 2015 г. Тогава при посещението на държавния секретар беше подписана пътна карта и бяха договорени четири работни групи за съвместна работа в най-критичните зони, сред които енергетиката и върховенството на закона.

-        Искате да кажете, че проблемите, за които говорят днес сенаторите, са били обект на обсъждане от представители на САЩ и преди?

 

-         Този разговор календарно погледнато не започва вчера или днес с изявленията на двамата сенатори. Аз  ще ви върна към една позабравена статия от 2005 година в “Конгрешънъл куотърли”, ще мина през грамите от американското посолство, които бяха показани в контекста на Уикилийкс. Не случайно специално откроявам посещението на секретаря Кери, защото това беше основна тема на разговорите. Мога и дойда по-близо във времето-посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019 г., когато бе отново подписан такъв двустранен документ.

 

Там една от трите основни критични зони бе именно върховенството на закона. Ще припомня първото публично слово на новопристигналата тогава посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа, която на специално събитие, организирано от „Атлантическия клуб“, каза, че мисията на посолството и нейната лична мисия е да се бори със зъби срещу корупцията и за върховенството на закона. Ще припомня даже нещо съвсем скорошно - за едно своеобразно интервю, което имах привилегията да водя. Става дума за съветника по въпросите на правосъдието и върховенството на закона в американското посолство, която е прокурор -  Джесика Ким.  Така, че нищо от това изявление на сенаторите не би трябвало да изненадва публиката у нас.  Смятам, че ние успяхме да разочароваме всичките си съюзници.

-        Защо мислите така?

 

-        Участвах навремето в преговорите за присъединяване към НАТО. Много добре съм информирана и  за важните елементи от преговорите за членство в ЕС. И в двата формата на договаряне на нашето членство, върховенството на закона имаше критично важно значение. Помня даже, че при един от тези преговори с делегацията от страна на НАТО, беше за пореден път поставен въпроса за реформа на съдебната система.  Няма да забравя реакцията на тогавашния министър на правосъдието Антон Станков, който с тежка въздишка каза: „Това е може би най-трудната задача. Нали си представяте какво значи да очакваш преместване на едно гробище с помощ отвътре“. Емблематична фраза, която още тогава се вряза в съзнанието ми. Но ние поехме ангажименти.

 

И тъй като в нагласите, в представите на нашите съюзници поетият ангажимент не е хвърчаща дума или хвърчащ лист хартия, а означава изпълнение, те ни повярваха. И смятаха, че каквото сме поели като ангажимент за тази реформа, ще го изпълним. Затова не бива да се изненадваме от тези много и  все по-изрични изявления. Те ще бъдат все повече в упор. Аз няма да се изненадам, ако в близко  време дойде и резолюция от Европейския парламент, защото не бива да забравяме, че тази тема е на масата и се обсъжда от европейските депутати. Нали разбирате как изглежда страната ни в една такава среда.

 

-        Кажете ни как изглежда България?

 

-        Тя е неспособна да отговори на тези очаквания, които в крайна сметка опират до добрия живот на самите нас, тук. Но във всички случаи, отсъствието на такъв вид реформа и липсата на борба с корупцията, е препятствие към много по- пълноценни, по-интензивни, ако щете по-богати по  съдържание  отношения, както двустранни с отделните държани, така и съюзнически, в рамките на нашите два Алианса. Помня съпротивата срещу въвеждането на валутен борд. Днес имаме почти ежедневни поводи да си мислим какво оздравително, защитна и гарантиращо действие има той за българската икономика, за финансите и цената на нашия живот. Ами може би е дошло време да се мисли за един Съдебен борд.

-        Може ли да очакваме, че управляващите ще се държат като в поговорката „кучето си лае, керванът си върви“?

 

-        Ние винаги сме били царе на различни поговорки, включително и че „законът е врата в полето“.  Не случайно направих предположение, че не изключвам реакция и от ЕП. Въпросът е накъде върви?! И ако ние ще забием в някаква пустош, опасявам се, че керванът ще се обърне и няма да има кой да върви в него.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 16489 |19.01.2018 Елена Йончева пред ”Фрог”: Управлението на ГЕРБ генерира корупция . 12| 7916 |09.02.2016 Елена Кутева: Когато един народ няма памет за миналото си, той изчезва . 22| 17874 |07.02.2011 Елена Папаризу: Не съм била гадже със Слави . 6| 10435 |30.06.2009 Силва, астролог: Хороскопът предсказва бъдещи събития чрез най-големите обекти във Вселената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads