Реклама / Ads
15| 12714 |23.01.2023 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова пред Фрог: Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък

.
Елена Поптодорова
Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък. Още повече, че три и половина години изминаха, откакто тя стъпи на наша земя, но нищо не се е променило. Не бива да има никакви илюзии, че приемникът на г-жа Мустафа няма да има същите тревоги, каквито изрази и тя. Това каза пред Фрог нюз дипломатът Елена Поптодорова. Тя уточни още: 
 

Г-жо Поптодорова, американският посланик Херо Мустафа с много спокоен тон каза, че България не се е справила със сериозни проблеми като борба с корупцията, реформиране на прокуратурата и съдебната власт. Наистина ли толкова спокойни са нещата?

 

Това, което чухме, не е новост като оценка от нашите външни съюзници и партньори. Това е оценка и на Европа, и на САЩ. Ще припомня, че при своето пристигане в България, г-жа Мустафа направи своята първата публична лекция пред “Атлантическия клуб”.  И тогава използва един много графичен израз. Тя каза: “Ще се боря със зъби и нокти, за да постигнете върховенство на закона”. Така, че тя дойде с такава заявка. В интерес на истината цялостната й дейност бе подчинена на това да стимулира тази много неравна все още битка, ще я нарека, за създаване на държава, която стъпва върху устоите на върховенството на закона. Така, че няма новина.  Г-жа Мустафа говори за всичко това спокойно, защото е дипломат. Не може да има друг изказ. Но смисълът на казаното е много тежък. Още повече, че три и половина години изминаха, откакто тя стъпи на българска земя, но нищо не се е променило. 


Изводите на г-жа Херо Мустафа са идентични с тези от доклада на Съвета на Европа. Не ви ли се струва, че се държим като непослушни хлапета, на които им е все тая какво ще им кажат по-възрастните и по-опитни хора? 


Използвате мила метафора за проблеми, които са много сериозни. Децата могат да бъдат незрели, неинформирани, непослушни. Докато никой, който е ангажиран в публичният процес в България, не може да каже, че не знае за какво става дума. Та това е десетилетна битка. Отдавна се говори за нужда от реформа в съдебната система. Още при първите опити за реформиране на публичната власт в България, имам предвид изработването на Конституцията,  ние  направихме един пропуск. Може би от наивност, може би от прекомерна забързаност да постигнем разделение на властите, което е основен принцип на демокрацията. И фактически ние бетонирахме една съдебна власт, която не може все още да премине през процеса на своята модернизация. Справихме се с политическата система, със свободния пазар, но съдебната система остана все още в плен на структурите, ако щете и  законодателството, от десетилетията преди 90-та година. Прословут е примера с НПК, която е от 1968 г. Това се дава винаги за пример. И е ярка илюстрация колко трудна се оказва всяка реформа в съдебната власт. 


С какво си го обяснявате? 

 

Това не е въпрос на невинност и на неграмотност.  Става дума за целенасочени усилия да не се допусне тази реформа. 


Някои политически експерти омаловажиха казаното от г-жа Мустафа, като споделиха, че това е тронното слово на един отиващ си посланик. И по-важно било какво ще каже нейният наследник. Съгласна ли сте с тази констатация? Не се ли очаква той да повтори нейните думи?


Аз съм видяла много заминаващи и пристигащи американски посланици. И никога между тях не е имало различия в посланията към страната-домакин, към народа-домакин. Така, че не бива да има никакви илюзии, че приемникът на г-жа Мустафа няма да има същите тревоги, каквито изрази и тя. Защото в случая не става дума за лични чувства и впечатления на отиващата си американска посланичка от България. Това, за съжаление, са документирани неуспехи на българската демократична среда да се справи с фундаменталния въпрос - изграждане на едно справедливо и прозрачно общество. Това в никакъв случай не може да се смята като моментно настроение или мнение, лично изказано от посланика. По време на изслушването на нейния наследник в Сената не бе зададен този въпрос. Но беше поставен въпроса за зависимостта на България от руските енергийни източници.  И отговорът бе много ясен и недвусмислен - за това как САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в отвоюване на нейната самостоятелност и независимост от едни отиващи назад във времето зависимости.


В обществото все повече се говори за това, че предстои да излезе втори списък от наказани български граждани по “Магнитски”. Вчера съдружникът на "Нексо" Антони Тренчев дори намекна, че един от санкционираните вероятно ще е главният прокурор. Чува ли се подобна информация по дипломатическите канали?  


Това е много дискретна работа на американските институции. И по никакъв начин няма да се чуе по “коридорите” подобна информация. Ако има втори “транш” на санкционирани лица, той със сигурност ще ни бъде съобщен по начина, по който бе направено първия път от Държавния департамент на САЩ. 


Искате да кажете от раз и изненадващо, така ли? 


 Да. Това не е нещо, което подлежи на подготовка на общественото мнение. 

 

30 години бяха необходими на италианските служби, за да заловят едно от знаковите лица на “Коза Ностра”. Колко време ще ни е необходимо, за да достигнем до “сърцето” на нашата мафия и да я разобличим?

 

При нас минаха 33 години, така че може би е крайно време да се захващаме с прекъсване на зависимостите. Това е най-важното. Имената са важни, без съмнение, но те стават такива лица със зависимости, точно поради възможностите, които дава несъвършената правосъдна система. Освен всичко останало, на нас ни куца правоприлагането - изпълнението на вече приети закони. Защото не можем да кажем, че в България няма законодателство. Напротив - имаме много съвременни и ефективни закони. Но неспособността да ги приложим, заради вътрешни отношения и зависимости, вече води до изкривяване на самия смисъл на правната норма. Така, че веднъж има необходимост от ясна и категорична законодателна реформа на съдебната система. И втори път- имаме необходимост от гаранции за правоприлагане и изпълнение на вече приети законодателни норми.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7062 |17.01.2023 Вяра Стефчева за Фрог: Meta “брандираха” думата “метавселена”, без да е сигурно, че ще доминират Web3 света . 1| 8420 |12.01.2023 Адв. Величков пред Фрог: Законопроектите за разследване на главния прокурор ще са залог за третия мандат . 7| 23718 |12.01.2023 Поетът Лъчезар Лозанов пред Фрог: За Морфов и Шекспир! Колективът на Народния театър избра пържолата! . 10| 8749 |11.01.2023 Илиян Василев пред Фрог: Укрепват монопола на ”Булгаргаз”. През договора с ”Боташ” връщат посредниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads