Реклама / Ads
26| 10208 |28.10.2009 ИНТЕРВЮ

Ген. А. Атанасов: Бездействието на прокуратурата създава интригите в държавата

.
Атанас Атанасов Източник: Вяра Йовева
ДКСИ трябва да се закрие, съветници са дърпали конците на Станишев и Сертов, Първанов носи пряка вина, че сигурността на държавата е пробита, казва бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ - София
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Генерал Атанасов, нормална държава ли е България, след като стана ясно, че в ДАНС вместо с национална сигурност са се занимавали с ченгеджийски номера, доноси и политически интриги?


- Големият проблем на българския преход, на тези 20 години въобще, се състои в това, че репресивният апарат на комунистическия режим не беше наказан за безобразията преди 1989 г. Офицерите на Държавна сигурност (ДС) бяха подслонени от бившата комунистическа партия, получиха там закрила. После те продължиха да правят това, което са вършели винаги – да тровят обществения живот, да създават напрежение.

Тогава, когато има организирани действия от държавата срещу тях и почустват, че са изтласкани от определени позиции, те имат само един начин на защита, който са учили цял живот – да плетат интриги, за да могат да се опитат да запазят позициите, които имат в държавата. Това е жалкото и може би от бившия Източен блок ние сме единствената страна в това абсурдно положение, именно защото офицерите от ДС не бяха изправени пред съд, за да отговарят за нарушаване на човешките права. Оттам идва целият проблем.

- Преди 3 месеца в интервю за Frognews.bg прогнозирахте, че Сертов го пращат в Солун, за да е по-близо до разследващите. Познахте. Премиерът Борисов вчера го отзова от дипломатическа работа. Закъсня ли тази реакция?


- Всяка нова власт, когато се структурира, заварва една администрация и се натъква на заложени мини. От една страна, новото управление трябва да се отнася с нормална търпимост към цялата администрация, а от друга - трябва да е наясно, че винаги ще има хора, които заради най-различни интереси, включително и комерсиални, ще играят срещу държавата. Това не е учудващо. Но аз виждам няколко важни момента, свързани с последните скандали около ДАНС.

На първо място за обществото остава неясно, защо проблемите с ДАНС се адресират до настоящото ръководство на Агенцията. В случая става въпрос за защита на класифицирана информация. В нашата държава има специален орган, създаден за това и той е Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Къде е тази комисия и някой ще и потърси ли отговорност, че за 8 години съществуване е създала абсолютен хаос и няма никаква защита на класифицираната информация?

Ясно е обаче защо скандалът се адресира към новото ръководство на ДАНС. От тази институция през последните месеци бяха изтласкани хората от ДС и те сега действат по системата – “Няма по-добра защита от нападението”.

Преди около две седмици парламентарната комисия за контрол на ДАНС, след задълбочена проверка на делото “Галерия” излезна със специално становище, което изпрати и на прокуратурата. В него беше посочено, че старият председател на ДАНС Петко Сертов е превишил правата си с разкриването на разработката “Галерия” без основание. Злоупотребил е срещу обществото, като е подписал искане за подслушване на журналисти, издатели и политици. А Алексей Петров, Хаджолов и не знам кой си още са си превишили правата, като са призовавали граждани на разпити без да са имали право за това и са им оказвали психологически натиск. След това становище прокуратурата трябваше да предприеме действие, тоест да им се потърси отговорност. Но прокуратурата за пореден път нищо не свърши, тези хора се прегрупираха и тръгнаха да контраатакуват. И какво измислиха – някакъв скандал, някакъв доклад бил изчезнал от кабинета на премиера. А това е срам за държавата ни.

- Докладът, който се въргаля сега в Интернет прилича повече на откровен донос, отколкото на официален документ от ДАНС...


- Проблемът е, че никой не може да ви каже дали това, което се въргаля в Интернет, е действителният текст. Защото под заплаха от наказателна отговорност за издаване на класифицирана тайна няма кой да излезне и да посочи – да, това е автентичният текст или не е, защото и в единия, и в другия случай е издаване на класифицирана тайна. Това обстоятелство дава възможност да се манипулира. Този текст може да няма нищо общо с истинския доклад. Може части от него да са автентични, други да са извадени или прибавени. Просто Господ знай за какво става дума.

- От прокуратурата обявиха, че след доклада на парламентарната комисия за контрол на ДАНС са образували дело, но срещу неизвестен извършител. Наистина ли нарушителите на закона в ДАНС са неизвестни?


- Точно тук се състои манипулацията на прокуратурата. Защо не образуваха наказателни производства срещу конкретните виновни лица? Този доклад за ДАНС не е писан от някоя ветеринарна служба, а е изготвен от парламентарна комисия, която е направила задълбочена проверка. Депутатите са им предоставили всички материали, включително и стенограмите на изслушаните лица. Но тава се е оказало недостатъчно за прокуратурата да образува конкретни дела. Това не е първият случай, при който държавното обвинение с бездействие замазва нещата. Аз си давам сметка, че в прокуратурата имат сериозен проблем, защото и по последния доклад, който се въргаля в Интернет, била направена проверка преди време, но установили, че няма престъпление. А сега да не се окаже, че има? Трябва да е ясно, че всички тези интриги вървят в публичното пространство, заради бездействието на прокуратурата.

- Имали държавата реално нужда от комисията на Цвета Маркова?

- Ако в този скандал има институция, която трябва да бъде разпусната – това е ДКСИ. От там раздават безразборно допуски до класифицирана информация и ни вкараха в няколко скандала. Спомнете си, че бяха отзовавани български дипломати от НАТО и ЕС, след като партньорите ни казаха, че за тях някои хора са нежелани. Трябва да е ясно, че във всяка една институция на държавата има служител по сигурността на информацията, който се грижи за опазването й. Такива има в МС, НС, навсякъде. Питам тогава, каква работа е свършила ДКСИ с този служител в МС, след като от кабинета на премиера са изчезнали документи и то със секретен гриф?

Тези факти показват абсолютната ненужност от тази комисия, безсмислено е да харчим толкова пари на данъкоплатеца и да ги издържаме. Няма Коледа, на която цялата комисия на Маркова да не отиде някъде на екскурзия с пари от бюджета. Едната година бяха в Чехия, другата в Гърция... А Маркова ходи да преговаря и да подписва договори за обмен на класифицирана информация със страни от Латинска Америка. Това е абсурд, кога ще обменяме информация с тях - целта е екзотични безплатни екскурзии, разходки и харчене на пари.

А ето сега имаме скандал в държавата, но тази комисия я няма никъде. Има някакъв слух, че Маркова и хората й са спечелили благоволението на новата власт – дали е вярно, предстои да видим.

- Вярвате ли, че е съществувала някаква паралелна власт в държавата, която е дърпала конците на Сергей Станишев и Петко Сертов?


- От всички проучвания, които съм правил и от информацията, която е преминала през мен ме е заболяла главата. На практика решенията в държавата не са взимани нито от МС, нито от парламента, а от лица приближени до премиера по някакви странни особености. Раздавани са пари под масата за инфраструктурни проекти, енергетика и това не е ставало от оторизираните институции. Ще ви дам пример с прословутото Информационно обслужване. Това, което излезна за дружеството е само върхът на айсберга. Там са давани пари на подизпълнители, с указанието – тази фирма е наша, там трябва да отидат парите. И след като такива неща са се случвали в тази малка фирмичка, представете си в другите сектори какво е ставало!

Оказва се, че през неформални центрове, лица, приближени до министър-председателя, са му внушавали определени решения и това е налагано и на МС, и на парламента. Срещу тази практика има възмущение и в самата БСП. Там също има почтенни хора, не всички са престъпници.

- Защо Станишев и Сертов се крият и не искат да говорят по проблемите открито пред обществото, дали не са зависими от компромати?


- Тези хора продължават да смятат, че са много велики и могат още да дърпат конците отзад. Отделно има усложнения в отношенията между тях. Разбирам, че един от кандидатите за председател на БСП Татяна Дончева разчита на Бриго Аспарухов, Иван Чобанов и Алексей Петров да и осигурят подкрепа за избор на лидер. Изобщо нищо ново в старата партия. Там ченгетата продължават да диктуват. Жалкото е, че от време на време получават и властта в тази партия. И тогава правят маса зулуми.

- Страната се тресе от скандали, а президентът Първанов все едно го няма. Вчера ни в клин, ни в ръкав призова за оптимизиране на икономическите отношения с Южна Корея. Защо не свика Съвета за национална сигурност?


- Нашият президент два мандата, особено втория го прекарва като турист. Той има задкулисна рола за всичките неща, които се случват, а публично съвсем не счита, че трябва да поеме някаква отговорност. Наистина Съветът за национална сигурност го свиква за какво ли не, но сега става ясно, че сигурността на държавата е пробита и за това той има пряка роля, защото назначава шефовете на тези служби, но не взема никакво отношение.

Най-вероятно не иска да се покаже на светло, защото ще трябва да отговаря на неудобните въпроси: Кой сформира тройната коалиция, кой издигна Станишев за премиер и преди това - за лидер на БСП? И понеже това са все неудобни въпроси, предпочита да ходи на лов. В криза сме, трябва да се стяга коланът, почват съкращения, а в същото време няма седмица, в която той да е пропуснал ловен излет. Ами събота и неделя само командировките на служителите от НСО са достатъчно пари, с които би могло да се изхранват други хора. Но той не предприема такива ограничения за удоволствията си.

- ДСБ излезе с искане за промяна на Конституцията след паралелния скандал с Красьо Черния от Плевен. Ще се задълбочи ли тази интрига?


- Там нещата са толкова омазани, че не знам как ще се излезне от този скандал. Дейността на Черничкия във ВСС е само върха на айсберга. Това не е цялата информация, има други хора в съдебната система, които са свързани с това лице и чудно защо тази информация все още е тайна. От това досъдебно производство, което е образувано по случая нищо няма да излезне. Най-разумно е да се разсекрети цялата информация и да се прочете публично пред ВСС, но явно нямат смелост за такава стъпка.

 Имам чувството, че там няма чисти магистрати. Като че ли всички са участвали в купуването и продаването на магистратски места. Аз съм изумен – преди два дни подаде оставка окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов, с мотива, че е установено, че е разговарял с този човек Черничкия. Обаче Ангелов е избран от ВСС по личното предложение на главния прокурор. Какво означава това, че Красьо Черния е работил с главния прокурор, или го е подвел? Какво е станало? Нормално е да питаме, след като Ангелов подава оставка, а каква роля е имал този, който го е предложил на поста? И това сигурно не е единственият случай.

- Защо смятате, че това досъдебно производство ще се провали?


- Защото народът е казал: “Гарван на гарван око не вади”. Фантазия е да се смята, че самата система ще реши собствените си проблеми, те са оплетени вътре. Тоест, решението трябва да дойде извънинституционално, от парламента. Затова ДСБ предлагаме радикални реформи – да се промени механизмът за избор на ВСС, да се намалят мандатите на тримата големи в съдебната система, да се намери мястото на прокуратурата в държавното устройство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7668 |10.10.2009 Славчо Атанасов: През последните години ВМРО замириса на нафталин . 11| 9376 |03.09.2009 Ген. Атанасов: С “Галерия” спипаха Сертов по бели гащи, как гаси лампата . 18| 11309 |10.08.2009 Ген. Атанасов: Пращат Сертов в Солун, за да е по-близо на разследващите . 16| 7001 |30.11.2007 Иво Атанасов: Избирателите изневериха на БСП, защото върхушката й е нелоялна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads