Реклама / Ads
18| 16272 |18.12.2009 ИНТЕРВЮ

Ген. Атанасов: Хванаха “Наглите” защото останаха без чадър

.
Атанас Атанасов Източник: Вяра Йовева
Чорапът не е разплетен до край. Бандитите имат покровители в службите. При Сакскобурготски и Станишев МВР бе зависимо от ДС и престъпните групировки, казва бившият шеф на НСС и експерт по национална сигурност
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Генерал Атанасов, изненада ли беше ударът, който МВР нанесе с ареста на “Наглите”?

- Изненадата винаги дава резултат, но за обществото действията на МВР не би трябвало да са изненадващи. През последната седмица се натрупаха твърде много дръзки престъпления и трябваше да има отговор на полицията срещу криминалния контингент. Изненадата според мен e от оперативна гледна точка, но като ход на държавата срещу отвличанията – това беше очаквано.

- Обществените нагласи бяха, че бандата за отвличания е организирана от бивши и настоящи барети и полицаи, но се оказа, че са само криминално проявени лица. Как ще коментирате този факт?


- Всичко още е в начална фаза. От информацията, която е предоставена от полицията, твърде малко неща се коментират за публичното пространство. Аз обаче смятам, че МВР и прокуратурата трябва да изследват и установят всички връзки на задържаните. Струва ми се, че това, което на този етап се представя на обществото, е малка част от истинското лице на тази организирана престъпна банда. Тоест, категоричен съм, че ако това са лицата, осъществявали отвличанията и други тежки престъпления, без логистична подкрепа от високопоставени играчи в службите не са можели да действат.

- Допускате, че над тези хора е имало разпънат чадър?


- Сигурен съм в това и подозирам, че резултатът, който беше демонстриран от МВР се дължи на факта, че чадърът е отстранен. Тоест, хората, които логистично са обезпечавали тази банда, а може би са и поставяли задачите и са я ръководели, са загубили позициите, от които са ги покровителствали.

- Къде е отварян този чадър – в МВР, ДАНС, бившото правителство?

- При всички положения чадърът е бил на ръководни позиции в службите. Дали има политическа връзка, може да се допусне. Аз приемам и такава версия, но съм убеден, че чорапът не е разплетен до край. Повтарям, че е наложително прокуратурата и спец службите да изследват всички връзки на задържаните лица през периода, в който са осъществени престъпленията и дали тези престъпления не са били прикривани, а извършителите им - предупреждавани.

- Споменават се вече и прякорите на някои от бандитите - Вальо Бореца, Хмстера, Дебелия Йожи и др. Тези хора сега ли се появиха или в МВР има отдавна информация за тях?


- В никакъв случай не говорим за новопоявили се престъпници. Хората с тези прякори имат своята история, някои по-дълга, други по-къса. Но затова е наложително службите в МВР добре да изяснят през годините на своето криминално проявление, тези лица с кого са били свързани и дали връзките им от миналото не са цялата паяжина на тази престъпна група.

Имам спомени за някои от хората с тези прякори и знам с кои среди бяха свързани. Например, единият от тях има сериозно криминално досие. Започва като крадец на коли и накрая стига до контрол на нарко-пласмента в София. Тук веднага възниква въпросът – защо хора с такива дълги престъпни биографии са на свобода? Причината е проста – покровителствани са на много високо ниво в службите. Убеден съм обаче, че средите, произвели тези криминални типове, са имали и политическа подкрепа.

- Дали и следите и взаимовръзките, за които говорите не са заличени през годините на прехода, може ли МВР да ги установи?

- Сигурен съм, че информации за тези обвързаности съществуват, колкото и да са прикривани. Друг е въпросът дали може да се съберат годни доказателства, които да доведат до изправянето пред съда на покровителите на тези лица. Имам съмнение, че това може да се случи. Но поне обществото трябва да получи информация за средите и кръговете, от където произхождат тези престъпници и с кого са работели в миналото.

- Обяснете феномена, защо “Наглите” бяха почти 8 години недосегаеми?


- Отговорът е директен - през последните 8 г. Държавна сигурност имаше много сериозно влияние в целия обществено-политически живот и в криминалните среди. Най-изявените бандити и групировки в страната бяха рожба на ДС. От 2001 г., когато беше създадено правителството на Сакскобурготски, ДС зае много солидни позиции и покровителстваше криминалните среди. Това е отговорът.

- Защо вътрешните министри от последните две правителства нямаха волята да се справят с отвличанията?


- Меко казано е, че не са имали воля за реализация. Министрите на МВР и при Сакскобурготски, и при Станишев бяха в зависимост от криминалните среди и ДС. Има конкретни факти за това. Ще ви върна към най-големия скандал с Румен Петков – срещата му с братя Галеви на басейна “Спартак”. Сещаме се кой я организира. За Петканов също има много пикантни истории в тази посока, но лошото е, че хората вече не ги помнят.

На този етап според мен са важни принципните очертания на проблемите. След 2001 г. крилото на ДС в БСП успя да разположи свои хора на възлови места в силовите структури. При Сакскобурготски те бяха овладени от ДС и аз си позволявах да казвам тогава, че НДСВ даде под аренда силовия сектор на БСП, по-точно на ДС. И целта беше властта, чрез свои хора,  да прикрива действията на криминалния контингент, но не заради черните очи на някого, а заради тлъсти рушвети.
 
- Главният прокурор Борис Велчев вчера се закани, че тази банда повече няма да тормози хората. Дали обвинението и съдът ще успеят този път да се справят?

- Аз винаги съм изразявал съмнение към възможностите на нашата съдебна система. Разделям нещата, но след скандала, който се разрази с Красьо Черния, как да очакваме решителна битка с престъпността от независимата съдебна власт? Случилото се във ВСС е една голяма тема, старателно замазвана от всички институции в държавата. Разкритията покрай плевенския герой трябваше да доведат до разпускането на ВСС моментално, освобождаване на съдебната система от всички засегнати от този скандал.

Но се случи обратното – с почести бяха освободени двама членове на ВСС. И доколкото разбирам единият вече е назначен в съдебната система отново, а другият - чака пост. На тяхно място бяха избрани нови представители и така се замаза положението. Като капак на целия скандал, вчера във ВСС си раздадоха по две заплати. Това е невероятно нахалство – тези хора получават едни от най-високите заплати в държавата, имат невероятен комфорт заради работата, която трябва да осъществяват. И на всичко отгоре се наградиха с премии. Но никой не ги пита каква ценна работа са вършили. България е на прицел от ЕС именно заради съдебната система. И лекото разхлабване на примката е само заради доверието към новото правителства. Но ако няма в тази система радикални промени до няколко месеца – примката отново ще се затегне. Но дай Боже желаните промени да се случат, защото без ЕС няма как да променим и реформираме тази съдебна система.

Истината е, че около скандала с Черния нещата бяха замазани и истината се прикри. Постигнаха някакви споразумения в някакви центрове. Убеден съм, че цялата информация не е изнесена, останаха неназовани връзки на Красьо с магистрати. Според мен една групировка в съдебната система удари друга чрез тефтерчето на Чрения, но атакуващата не е по-читава.
Затова, казано честно, чудя се на оптимизма на Борис Велчев, дано да си е премерил думите този път.

- Дали покрай ареста на “Наглите” ще излезнат и други престъпления, които са извършили?


- Убеден съм, че МВР не дава цялата информация около тази престъпна банда. Има още оперативни и следствени действия, които предстои да бъдат извършени. Така че нека да не бързаме, за да се свърши качествена работа. Очаквам и други престъпления да лъснат, но най-важното е публично да бъдат оповестени връзки по вертикалата. Не изключвам и заявката на министър Цветанов, че няма замесени хора от МВР да е блъф.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7218 |23.11.2009 Александър Донев: Най-лесно е да се отрежат парите за кино, защото не са за заплати . 26| 10209 |28.10.2009 Ген. А. Атанасов: Бездействието на прокуратурата създава интригите в държавата . 15| 7668 |10.10.2009 Славчо Атанасов: През последните години ВМРО замириса на нафталин . 46| 15053 |24.09.2009 Теодора Димова: Защото не се вярва в Бог, не се вярва в институциите, нито в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads