Реклама / Ads
54| 9241 |25.04.2009 ИНТЕРВЮ

Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Алергичен съм към политическите деца на Андрей Луканов, те трябва да отидат в историята. Управляващите готвят нов капан за България с цената на газа, казва лидерът на РЗС
 

Интервю на Стойко Стоянов


- Г-н Янев, през последните седмици упорито се говори, че партия „Ред, законност, справедливост” е проект на небезизвестния кръг „Монтерей”. Зависими ли сте от тези хора?

- Този кръг ние в РЗС назоваваме ”Памперс”. Не друг, а аз многократно съм казвал, че подобни формирования са изключително зловредни за държавата. Те са нещо, което е част от старата посттоталитарна структура, която продължава да съществува и сега, когато сме страна член на ЕС. На практика лицата от така наречения кръг „Монтeрей” или „Памперс” са едни изключително ретроградни старци, които с основание сред обществото се знаят като старци-разбойници. Ако РЗС получи доверието на избирателите за въвеждане на нов европейски ред в държавата, за престъпленията на тези мошеници няма да има милост. За част от извършените от тях действия по време на прехода, на практика, няма давност.

- Смятате ли, че кръгът „Монтерей” е свързан със сериозни престъпления?


- Много вреди са нанесли тези хора на републиката. Част от тях са заемали отговорни позиции и са работили за личното си облагодетелстване в големи размери. Те са едни от създателите и покровителите на сивата икономика и сенчестите групировки в България.

- От къде идват тогава слуховете за обвързаност на една нова консервативна формация с лица от комунистическото минало?


- Целта е да ни дискредитират. Тези слухове се разпространяват от хора, които са се уплашили. Те знаят, че РЗС не е фалшив проект като много други, не е царски, не е лумпенски, не е генералски, не е националистически. А е европейски проект, зад който стоят солидни политици и консервативните традиции на Европа. Тези кръгове знаят, че в Европа се задава едно ново преструктуриране на десницата и водеща роля в този процес ще има групата на европейските консерватори и реформисти. Усещат, че тук не може да има компромис. България трябва да стане европейска държава, всички постоталитарни динозаври да бъдат изкарани от системата, да не могат да ерозират обществото и да бъдат кукловоди. Затова пускат такива блъфове за нас, но поведението им издава само озлобление и слабост. Предупреждавам, че с екипа си взимаме решенията принципно, никой не може да ни въздейства и ще стигнем до край.

- В телевизионно интервю преди дни премиерът Сергей Станишев обяви, че мисията на БСП е да спечели следващото управлението. Какво подхранва тази амбиция за власт?


- Ако БСП има втори мандат, ще има инфантилизъм, политическа корупция, която сега е по три, а тогава ще бъде на кубик. Сергей Станишев няма друг изход, освен да говори така. Той си дава сметка, че каквото и да отчете като постижение на неговото тройно правителство, то ще си остане правителство на тройната корупция, на тройното ограбване на европейските фондове. Премиерът говори общо, защото не може да посочи дори няколко позитивни факта в полза на гражданите.

- Станишев предупреди гражданите за реваншизъм, ако левицата остане извън управлението.


- Ако той разбира под реваншизъм да се приложи силата на закона с цялата строгост, да счита, че ще има реваншизъм. Не мога да говоря за другите десни партии, но РЗС ще ревизира целия 20-годишен преход. На всички правителства без изключение. Ще започнем от последните две управления. Те са Хималаите, Еверест на всички кражби и корупционни схеми. Кабинетите на Кобурга и Станишев са в топ класацията, рекордьори, нямат конкуренция. Най-после трябва да се търси персонална отговорност от конкретни лица и изпълнители, виновни за сегашното състояние на обществото.



- Сегашната държавна власт залага много на сближаване с Русия. Това ли е приоритетът ни?

- Зависимостта от Русия никога не е била толкова силна, както сега. И тримата първи мъже в републиката - Георги Първанов, Сергей Станишев и Георги Пирински, са по сектански проруски настроени. Те са толкова зомбирани в просъветска линия, че никога от 10-и ноември насам е намяло толкова зависимо от Русия държавно ръководство.
България трябва да има само един приоритет във външната политика – да се докажем като пълноправен и пълноценен партньор на ЕС, иначе в очите на Европа изглеждаме разкрачени – с единия крак в Москва, а с другия в Брюксел. Това състояние е изключително опасно. Англосаксонската политическа линия е особено важна за България, тя трябва да бъде приоритетна.

- Но енергийно България продължава да бъде зависима от Русия?

- Проблемът е, че сме зависими от некадърното управление на нашите държавници. Енергийният форум, който сега се провежда в София, на практика е само една обвивка, фасада. Обществото ще разбере много малко за това, което става под масата, защото ще се използва клишето ‘търговска тайна’. А под масата нещата са много тежки. През 2006 г. Румен Овчаров подписа Допълнително споразумение – Меморандум, което променя първоначалния договор на България с руската страна. Причината те да се крият като търговска тайна е промяна в транзита. В резултата на това България губи между 600 – 800 хил. долара за периода от оставащите четири години от стария договор, именно 2007 - 2012 година. Споразумението дава възможност на Русия да промени фиксираната цена от 83 долара за 1000 куб.м. газ, договорени през 1999 г., за количествата газ, които получаваме вместо такса транзит. Така договорената цена от 83 долара започна да расте на всеки 6 месец с 60-80%, докато стигне пазарна стойност през 2012 . Това количество съставлява около 40% от потреблението на цяла България. Заради БСП цената на газа се повишава на практика два пъти годишно и това не дава възможност на страната да усети ползата от поевтиняването на синьото гориво в международен мащаб. Нещо повече, подписването на нов договор с руската страна на тъмно може да позволи промяна на формулата и за цената на доставките. Тази формула работи добре в Европа още от 80-те години. В момента поради падащата цена на горивата, тя е изгодна за купувачите и за България, и е неизгодна за доставчиците, разбира се Русия. По нея цената от 450 долара от януари тази година сега е 350 долара , а до юли ще стигне 260 долара. Анонсираната промяна от „Булгаргаз” с евентуално ново споразумение заплашва да е отново в ущърб на българските интереси. Москва иска да си гарантира твърди печалби при падащите цени на горивата. Това е най-големият капан, който ни залага това правителство. Има голяма опасност управляващите да подпишат нов анекс към договора. Те са толкова арогантни и безпардонни, че изобщо няма да мислят.

- Хората са впечатлени, че винаги вадите много скандална и секретна информация. От вас тръгнаха разкрития в редица сфери на обществения живот. Как се добирате до нея?


- Отговорът е много простичък. Огромна част от информацията при нас идва от българските граждани, които са поругани от държавата, ощетени от институциите. Те са престанали да вярват, че има държавност. Другата част идва по линия на нашите международни партньори. Третата част идва чрез парламентарния контрол. Помагат ни и разследващи журналисти, които ги е страх да стигнат до край. Открити сме към медиите и сме готови да предоставим тази информация да бъде публикувана. Хиляди сигнали са пристигнали при нас - за човешки съдби, съдебната система, министри, държавни чиновници.

- През тази седмица си навлякохте гнева на десните. Изгорени ли са всички мостове на РЗС с тях?

- Народът е казал, че това, което сам направиш за себе си и 100 души душмани не могат да ти го причинят. Жалко е, че тези хора, част от които са убийците на СДС, килърите на синята идея, тези които превърнаха „Раковски” 134 в призрачна сграда, тези които разцепваха СДС, тези които се возеха на синята слава 20 години, тези които не са сложили и тухла за демократичното изграждане на държавата, а само са крали от нея, сега имат претенция да са единственото дясно. Не им е виновна бариерата от 8 процента. Що за логика е за партиите и коалициите да има еднакъв праг – това е уравниловка, комунизъм в действие. Всичко в живота е конкуренция, а в демокрацията се базира и на правила. Не могат партиите, под шапката на коалиции, да бъдат привилегировани. Такова нещо няма никъде в цивилизована Европа. СДС и ДСБ дай боже да прескочат бариерата, но ако водят същата политика на опозиционност, която водеха този мандата, особено политиците от СДС, това е беззъба, жалка и импотентна опозиционност. Те искат да водят винаги съглашателски разговори с управляващите. Те се договориха с Първанов през 1997 г., с Луканов - 1990 година. Имам алергия към политическите синове и дъщери на Андрей Луканов. Ние от РЗС сме за торпилиране на старата политическа посттоталитарна система и за утвърждаване на нова – европейска. Всичко старо трябва да отиде в историята.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 110| 7823 |23.03.2009 Яне Янев: В БСП се делят на корумпирани и зомбирани, нямат право на втори мандат . 46| 8632 |25.02.2009 Арх. Георги Янев: Институциите ме изпържиха, демотивираха хората да реагират свободно . 53| 7727 |26.11.2008 Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев . 31| 12604 |18.08.2008 Дим Дуков: Пишат, че Станишев е гей, защото не е простак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads