Реклама / Ads
46| 11120 |25.11.2011 ИНТЕРВЮ

Влизам в коалиция с ГЕРБ, ако изчистят корумпираните!

.
Първанов е вестникарски президент – първо действа, след това очаква каква ще е реакцията на медиите
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Янев, все още ви охраняват от НСО. Получавали ли сте заплахи след взрива пред централата на РЗС и това ли е единствената причина да ви пазят?


- Нито аз, нито семейството ми е получавало заплахи. След взрива компетентните прецениха, че има риск за моята сигурност и наредиха да бъда охраняван от НСО. Случаят с взрива не стигна така или иначе доникъде. За съжаление всичко беше една бутафория. В кабинета ми дойде една прокурорка, която бе доста ентусиазирана, че ще разплете случая. Не вярвам, че двамата футболни фенове са извършили престъплението. Аз изложих тезата си пред разследващите органи, но няма как да ви кажа каква е тя заради процедурите, които текат в момента.

- Тезите ви свързани ли са с Алексей Петров, от когото, се твърди в медиите, че ви охраняват?

- Много често в медиите излизат какви ли не спекулации и хипотези. Аз не искам да влизам в подробности. За РЗС Алексей Петров е затворена страница.

- Значи все пак е имало изостряне на отношенията помежду ви?

- Не е имало остри отношения между нас, защото не е имало и добри -  взаимоотношенията ни бяха служебни. Около тях имаше много митове и легенди, които падат. Сега рухна митът на Румен Овчаров, че РЗС е инженерен проект на БСП. Защо не дойде сега този енергиен касиер да ни търси сметка защо не подкрепихме БСП и Калфин? Да дойдат и да ми кажат какво да правя! Това е жалко и смешно! Ще се боря докрай да докажа каква е истината – постигнал съм всичко сам и нямам вуйчо владика, който да ме издигне от Сандански до София. РЗС бе основана на 11 декември 2005 г. Заклевам се в най-скъпите си хора – съпругата ми и майка ми – нито съм виждал Алексей Петров, нито го бях чувал към онзи момент.

- Защо обаче вие първи го посетихте в къщата му, когато бе пуснат под домашен арест?

- Ние отидохме с Атанас Семов при Петров, за да докажем, че не ни е страх, че в обществото има параноя, че акциите на Цветан Цветанов превърнаха Алексей Петров в мъченик на този полицейски произвол. След като излязох от дома на бившата барета, аз не съм се държал като прокурор и не съм казал дали Петров е виновен или не. Исках само да покажа, че има полицейщина. Когото и да задържат с тези камери и копродукции на МВР, аз винаги бих постъпил по същия начин.

- Защо подкрепихте на втория тур кандидата на ГЕРБ, при положение че на предизборните си билбордове искахте оставката на Бойко Борисов?

- РЗС очакваше, че в България ще има протестен и отрицателен вот. Подведохме се, защото не допускахме, че за „Дондуков” 2 ще има толкова много претенденти. Всички кандидат-президенти без Калфин, Кунева и Плевнелиев събраха общо над 700 000 гласа. С недействителните бюлетини се получава, че това са около 1 млн. гласове. Т.е. този един милион, който ние очаквахме да дойде при нас, бе разпилян. Ние очаквахме да имаме над 300 хил. гласове. Ние сме дясно-консервативна партия по убеждение. Ние пожелахме да уволним Бойко Борисов, но народът не ни даде този вот на изборите. В крайна сметка не можем да тръгнем срещу волята на хората.

- Заради това ли подкрепихте бюджета на ГЕРБ за 2012 г.?

- В момента виждаме, че в Европа се задава вторична криза, която ако стигне и до България, ще е по-страшна от Виденовата зима. Този бюджет е най-консервативният през последните 22 години и няма друга алтернатива. Освен това кой би могъл да даде по-разумна идея? Доган и Първанов ли? Нали видяхме двете правителства с мандата на ДПС докъде докараха страната.

- Съжалявате ли, че не подкрепихте в парламента импийчмънта на Първанов, който бе направен от ГЕРБ?

- Не, защото тогава ГЕРБ се държаха некоректно с нас и не спазиха нашите изисквания за нова Конституция. Освен това те постъпиха лицемерно спрямо Първанов, тъй като имаха задкулисни договорки с него и нямат никакво намерение да го свалят. Всичко бе направено само за да се замажат очите на хората. Първанов на свой ред от социален президент за двата си мандата се превърна в енергиен лобист, който материализира огромна част от контактите си с Русия. Но в крайна сметка той няма нито един успех като държавен глава. Къде е големият шлем, за който говори? Той е вестникарски политик. Основното му верую е: „Това, което сме направили днес, ще стане ясно колко е успешно утре, когато прочетем вестниците”.

 - Ще поискате ли вот на недоверие към правителството?

- Не, към този момент считам, че няма причина за подобна процедура.

- Това означава ли, че се отказвате от амбицията си за Велико народно събрание за създаване на нова Конституция?

- За нас новата Конституция е най-важната кауза, защото в противен случай след 10-20 години ще се съберем да пуснем кепенците на държавата. Ние събрахме подписка, която се намира в Народното събрание. За съжаление съдбата на тези подписи не може да се реши от нас, тъй като РЗС трябва да получи необходимия вот на доверие от българските граждани. Засега ние сме им предложили създаването на нова Конституция. Но РЗС не може да си купи 1 млн. гласа. Тази кауза може да мине единствено през съзнанието на избирателите, на които благодарим, че се подписаха. Подписката е в парламента и реализирането й изисква единствено политическа воля.

- Каква ще бъде оттук нататък съдбата на отиващия си президент Първанов?

- Той ще стане модератор на новата тройна коалиция Първанов – Кунева – ДПС. Естествено това няма да се случи без участието на БСП, където даде заявка, че ще узурпира под някаква форма, за която само той си знае. Това ще бъде социално-либерална коалиция. В дясното пространство ще остане ГЕРБ и втората по сила демократично-консервативна партия РЗС. Друго на политическия терен няма да остане на следващите избори. Ако Бойко Борисов отстрани корумпираните хора от своите редици и ГЕРБ се откаже от демонстративното самодоволство, може да се случи нещо през следващия мандат, но засега оставаме опозиция.

- Ще успее ли държавният глава да вдигне от тепиха БСП?

- В БСП ще има някакво раздвижване, но няма да има растеж. Убеден съм, че вътрешните крамоли между Станишев и Първанов няма да допуснат „вдигането от тепиха” на „столетницата. Според мен настоящият държавен глава ще се прави на умряла лисица докрай. Ако ДПС, Първанов и Кунева спечелят следващите парламентарни избори, той ще поиска мандат за съставянето на правителство. Мисля, че този сценарий е нереалистичен, защото това ще върне страната десетки години назад.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 10988 |30.03.2011 Стефан Софиянски: Каня Костов за коалиция на изборите . 41| 12615 |14.06.2010 Ива Николова: ГЕРБ, БСП, ДПС са новата тройна коалиция в Габрово . 9| 6997 |25.11.2009 Борис Велчев: Не смятам да навлизам в политиката . 65| 30974 |10.07.2009 Пламен Юруков: Мартин получи два костюма и чифт очила за Синята коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads