Реклама / Ads
32| 12915 |20.07.2012 ИНТЕРВЮ

Журналистът Мохамед Халаф: Иран извърши атентата в Бургас

.
Журналистът Мохамед Халаф е един от най-добрите арабски анализатори у нас. Роден е в Ирак. Работил е там като журналист, отразявал е различни конфликти в Близкия изток.
 
Режимът на Саддам Хюсеин го прогонва от родината му и той се установява у нас. Има две деца. В момента е български гражданин и e кореспондент на кувейтския вестник „Ал Уатан“ за балканските страни. Защитил е докторат във Факултета по журналистика на СУ.

Г-н Халаф, как възприемате атентата в Бургас – като удар срещу България, като удар срещу нейната външна политика или удар само срещу Израел и неговите граждани?

Според мен става дума за последното, защото групировката „Хизбула” (б.ред. – ливанска шиитска организация), свързана с Иран, многократно е заявявала, че ще търси начини да удари Израел. Преди няколко години военният лидер на организацията беше убит в Дамаск. „Хизбула” обвини Израел за този атентат и оттогава търси отмъщение. Затова този акт в Бургас трябва да го разглеждаме в контекста на няколко атентата и опити за атентати, които се случиха през последните месеци – в Грузия, Азербайджан, Тайланд, Индия и в Кипър.

Случилото се обаче не бива да се изолира и от това, което се случва в Сирия. Сирия е съюзник на Иран и на „Хизбула”. Те са много притеснени от падането на режима на Башар Асад, защото там те имаха важна карта. И ако загубят тази карта, ще се промени разположението на силите в Близкия изток. Знаете, режимът в Сирия е пред разпад, а насилието там ескалира. Освен това Иран е под натиск от международната общност. На 1 юли в сила влезе петролното ембарго срещу Иран. Европейските страни вече не купуват петрол от Ислямската република.

Под натиска на САЩ азиатските държави като Япония, Южна Корея и др. намалиха и дори спряха вноса на петрол от Иран. Ембаргото нанася удар на икономиката на Иран и затова иранците опитват да отмъщават. Затова смятам, че този атентат е извършен от Революционната гвардия на Иран и по-точно от ударната й ръка – т.нар. специален корпус за операции зад граница – „Ал Кудс” (Йерусалим). Те имат много добре организирани групи в различни страни и те осъществяват координация с „Хизбула” и с разузнавателните служби на Сирия. „Хизбула” и Иран.

Какво все пак ви кара да мислите, че „Хизбула” и Иран искат да ударят Израел именно чрез българска територия?

Преди няколко години имаше един доклад, посветен на вътрешната сигурност, според който тук има фирми, свързани с „Хизбула”. Тези фирми са подкрепяни от Иран и нейните посолства в чужбина. Още през 2005 г. бях казал, че Революционната гвардия на Иран действа в районите, където има българомохамедани. За съжаление има различни организации и фондации, които работят в контакт с Иран. Същото се отнася и до „Ал Кайда”, която работи тясно с иранската държава и с нейните служби. Нищо, че има идейна враждебност между тях, но въпреки това Иран използва „Ал Кайда” за извършване на атентати в различни страни. Но аз не мога да обвинявам директно никого. Това е от компетенциите на службите зад сигурност. Но моят анализ показва, че „Хизбула” стои зад атентата.

Това означава ли, че изключвате примерно радикалното палестинско движение „Хамас” да има съпричастност към атентата?

Да. „Хамас” вече се отказаха от подобен тип актове. Вярно е, че някои от палестинските организации имат тесни връзки с Иран и Революционната гвардия. Част от тези палестински групировки са финансирани от Иран и се помещават в Сирия. И затова не харесват държавите, които подкрепят стремежа на сирийския народ към свобода. Но в случая за мен са „Хизбула”.

Смятате ли, че все пак някой ще поеме отговорност за терористичния акт?

Иран като държава винаги е отричала, че стои зад подобни атентати. И Иран, и „Хизбула” отрекоха да имат нещо общо с терористичния акт в Бургас. Това обаче не означава, че те нямат връзка. Особено „Хизбула”. Не е случайна и датата, на която без извършен атентатът – на същия ден – 18 юли 1994 г., иранската Революционна гвардия извърши атентат в Буенос Айрес срещу еврейския център. (Б.а.- тогава загинаха 85 души, а над 200 бяха ранени.)

Все пак смятате ли, че атентатът е удар срещу провежданата от България външна политика в Близкия изток? Според официалните власти нашата външна политика е балансирана.

Това няма нищо общо с външната политика на България. Напоследък страната се отвори много към арабския свят, отколкото през другите периоди от време. Външният министър Николай Младенов обяви миналата година по време на една конференция в София, посветена на Арабската пролет, че и ислямистите имат право при демократични условия да получават правото да управляват. Така че този атентат няма връзка с външната политика на България. Било Революционната гвардия, било „Хизбула” обаче, добре са проучили ситуацията в България. Знаели са, че в момента има много туристи от Израел, които отиват на Българското Черноморие. Явно дълго са наблюдавали местата, където ходят израелските туристи. От официалната информация стана ясно, че атентаторът е проникнал в страната и се е възползвал от слабостите, които има в системата за сигурност на летището в Бургас.

Такъв акт не може да стане без съдействието на разузнавателните служби на чужда държава и това е Иран. Тази държава има лостове, които може да използва в България. Не мога да ги посоча, тъй като това е в компетенциите на службите за сигурност. Но за мен е необяснимо защо автобусът, превозващ израелски туристи, е останал без охрана. Доколкото знам, туристите, които идват от Израел, винаги са придружавани от тамошни агенти по сигурността. Е, къде бяха те? И как този автобус е останал без охрана? И как въобще този атентатор е проникнал в България?! Как е преминал всичките КПП и строгия паспортен и митнически контрол? Явно е стоял тук няколко дни с фалшиви документи.

интервю на Марина Чертова
vsekiden.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 12978 |16.07.2012 Пламен Юруков, лидер на ВОТ: Моделът „Кунева” е вреден за България! . 48| 21150 |02.08.2012 Л. Младенов: В Македония се осъзнават, страхът се пречупва . 595| 86822 |04.07.2012 Писателят Ал. Томов: Роби сме по даденост, по природа . 16| 12481 |03.07.2012 Андрей Жеков проговори: Бойкот е, ако бях останал в отбора!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads