Реклама / Ads
4| 10490 |11.02.2022 ИНТЕРВЮ

Калоян Паргов пред Фрог: БСП е длъжна да отстои ”червените линии” в коалиционното споразумение

.
Калоян Паргов
Планираме да представим цялостна концепция за решаване на проблема с уличното осветление в София на специален форум с експерти, изследователски и научни звена, каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС.
 

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска гимназия в София и "Международни отношения" в УНСС.
Магистър е по "Европейска интеграция" и докторант по "Европейска икономическа интеграция".
Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет.
Член е на Националния съвет на БСП.

 

 

- Г-н Паргов, какъв е Вашият коментар за преминалото заседание на Конгреса на БСП през януари - бетонира ли се Корнелия Нинова с неприетата оставка или въпросът за лидерския пост очаква решение?

 

- Лидерският въпрос в БСП неизменно е поставян в последната година. Делегатите на Конгреса в края на януари обаче избраха да се съсредоточим върху непосредствените задачи пред партията, свързани с присъствието на БСП в управлението, вместо върху лидерския въпрос. Има предостатъчно наболели проблеми, за решаването на които ние поехме ангажимент като част от управляващата коалиция. Те дори залегнаха в нашето коалиционно споразумение. Колкото до лидерския въпрос, той е персонален и бъдещето ще му даде отговор.

Водещи фигури като Михаил Миков и Кирил Добрев вече са извън БСП, има ли опасност от разцепване на партията?
Ако погледнем назад в годините, от последните 9 председатели на БСП, петима вече са извън партията. Някои като Михаил Миков и Жан Виденов - по собствено желание. Други - като Вълко Червенков, Георги Първанов и дори Тодор Живков - са били изключени. Факт е, че през последните 30 години един от големите и постоянни страхове в БСП е да не се разцепи. Очевидно е, че това не се случва, дори в най-трудните времена, когато представители на партията са напускали и са се опитвали да отцепят някаква част, за да създадат алтернативно БСП. Разбира се, че е повод за притеснение, когато ръководители на партията напускат или биват изключвани. Но имаме такива примери в историята. Естествено, това не прави БСП по-силна, точно обратното.

 

- Корнелия Нинова отказа да отиде на преговори в Македония след срещата на Стево Пендаровски с ОМО "Илинден". Това знак ли е, че БСП твърдо ще отстоява червените линии?

 

- Правилно решение е отказът на Корнелия Нинова да отиде на преговорите в Македония. Това е една от "червените линии", които поставихме в коалиционното споразумение и е нормално да я отстояваме. Нещо повече, БСП е длъжна да отстои всички "червените линии" в коалиционното споразумение. Партията твърдо защитава националния интерес в казуса с Република Северна Македония. Той е свързан и с отстояването на историческата правда. Има теми, които не бива да бъдат разглеждани единствено като възможност за бизнес и икономическо развитие. В крайна сметка, не всичко е бизнес на този свят.

 

- Кои са другите червени линии за БСП?

 

- Истанбулската конвенция. Този въпрос вече е конституционно решен. Темата за насилието, не само над жени, обаче трябва да бъде разглеждана много сериозно и да намери решение чрез българското законодателство. Това е един от ангажиментите на БСП в правителството. Друга червена линия са проблемите с бедността и неравенствата. Те трябва да бъдат водещи в политиката и действията на нашите представители във властта. Не случайно на БСП всички гледат като на социалния вектор в правителството. Социалната тема трябва да бъде наложена като приоритет и за нашите коалиционни партньори, по нея разминаване не бива да има. Друга, изключително чувствителна в момента тема, която също е червена линия за БСП, е България да не бъде превърната в прифронтова държава. Конфликтът между Русия и НАТО, който се разви на територията на Украйна, е изключително притеснителен. Много се надявам да бъде намерен мирен изход от този конфликт с помощта на дипломацията, въпреки заявките за военни действия и дрънкането на оръжие. Нашият национален интерес е България да не бъде въвличана в чужди конфликти и да не става буфер в тях. Служейки на чужди интереси, в момента има такава сериозна опасност.

 

 

- Наближават местни избори. БСП - София започна ли вече подготовка за тях?

 

- Веднага след Нова година поставих официално въпроса за начало на подготовката за местните избори през есента на 2023-та. Призовах той да бъде разгледан на Конгреса на БСП и това се случи. Една от задачите, които Партията постави на областните и общинските организации, беше именно за начало на подготовката за местните избори. Напълно нормално е по-малко от две години преди тях да започнем да работим. В София подходихме по този начин преди местния вот през 2019-та и резултатът беше доста добър. Затова и амбицията ни е да започнем целенасочена работа още сега. Младежката организация в БСП също декларира желание за работа в тази посока. Надявам се с активни действия да допринесе за изпълнението на задачата. Младежите могат много да помогнат за местните избори на организациите, в които членуват.

 

- Има ли опасност БСП отново да понесе негативи от влизането й в коалиционно управление?

 

- За съжаление, БСП си носи тази стигма. След всяко влизане в управление през последните 30 години, партията плаща високата цена при излизането. И няма значение дали е управлявала сама или е била в коалиция. Надявам се със сегашното управление да заличим тази стигма. Нещо повече, дано този път да натрупаме позитив с успешни действия на нашите представители във властта. Дано чрез полезни дела, с отговорно поведение и политики за хората да убедим нашите гласоподаватели, а и всички, които не пуснаха бюлетина за нас, че заслужаваме доверието им. Трябва да покажем, че БСП е партия, на която те може да разчитат, защото тя умее да решава проблеми.

 

- Какъв ще бъде изходът от сагата с уличното осветление в София, кой ще понесе отговорност?

 

- Управляващите в Столична община обявиха, че финансовите и контролни органи ще направят обстойна проверка по случая. Очаквам да обявят резултата от нея. Това ще даде яснота по случая. Истината е, че темата за уличното осветление в София е от силно пренебрегваните в последните десетилетия в общината. То е морално остаряло, има нужда от големи инвестиции за изграждане и поддръжка на модерни съоръжения. Съвсем скоро ние планираме да организираме специален форум по този въпрос. На него ще представим цялостна концепция на БСП за решаване на проблема с уличното осветление в града, както и за модернизирането и бъдещото му развитие. Разбира се, ще го направим в партньорство с експерти, изследователски и научни звена, които имат опит в тази област. В крайна сметка, ако решим въпроса с осветлението на града, ще се справим с много други проблеми, свързани най-вече със сигурността на гражданите и престъпността, както и с качеството на живот.

 

- Кои са другите важни цели в работата на общинските съветници от групата на "БСП за България" до края на мандата?

 

- Строителство е много голяма тема, която е изключително важна не само на БСП, но и за цялата опозиция в Столична община. Въпросът тук не е просто да спираме инвестиционния процес, както се случва в момента след справедливите протести на гражданите срещу всяка изникваща сграда в близост до техните жилища. Много е важно да предложим на инвеститорите алтернатива, за да имат желание и възможност да развиват бизнес в нашия град. И паралелно с това да запазим зелените пространства, да има достатъчно детски и спортни площадки в междублоковите пространства на комплексите. Около София има достатъчно атрактивни територии, които можем да развием. Преди години в Букурещ проблемите са решени точно по този начин. За съжаление, 30-годишното дясно управление на София и най-вече това на ГЕРБ, насочваше развитието на града навътре. Уплътнявани бяха всички свободни територии, които по принцип трябва да имат съвсем различно от жилищни кооперации и бизнес сгради предназначение.
"Топлофикация - София" е друга ключова тема за нас. Още преди 3 години БСП предложи решение на проблемите на това общинско дружество и то беше прието от всички политически партии. Още тогава ние заявихме, че бъдещето на "Топлофикация - София" е в изграждането на модерни когенерации. Категорично се противопоставихме на умишлено фалиране на дружеството, за да бъде решен финансовият проблем, възпротивихме се на приватизацията, както и на концесионирането. Правилното решение е назначаване на външен мениджмънт и инвестиции в нова когенерация, която да произвежда електричество и топлоенергия в съотношение 1:1. Това ще има положително влияние върху финансите на дружеството и върху цената на парното за софиянци. Разбира се, че е най-лесно да увеличиш бремето върху потребителя, когато не стигат финансите на дружеството. Но това изобщо не е решение.
Въпросът с водоснабдяването в града също е много важен. Концесията на "Софийска вода" изтича през 2025 година. БСП е категорично против продължаването й или нова концесия. Столична община има възможност да се грижи сама при същите условия. Включително и с настоящия екип на дружеството "Софийска вода". Тези служители биха могли да станат част от екипа на общината. Все пак, това е придобит 25-годишен опит за управление на този сектор, който не бива да бъде губен.
А темата за транспорта в София е вечна. Надявам се тикет системата, която е толкова необходима и дава огромни възможности за генериране на информация и взимане на правилни решения на тази база, най-накрая да бъде изградена. Тя ще ни даде възможност да планираме много по-добре транспорта в София и да решаваме проблеми от типа на реорганизация на столичния градски транспорт на база натовареност на трафици и линии, пренасочване на нужния ресурс там, където има нужда и трафик. В момента имаме и неефективни линии, и такива, които са натоварени, но са с недостатъчно превозни средства да задоволят нуждите на пътуващите. Информацията, която генерира тази система, ще ни даде основание да подобрим обслужването и услугата, която предоставяме на софиянци. По този начин ще увеличим броя на гражданите, използващи градския транспорт и ще намалим автомобилния поток. А така ще помогнем за решаването и на друг проблем - екологичния. Ще се справим в голяма степен със замърсяването на въздуха, който дишаме в града, след като намалим броя на автомобилите по улиците на София.

 

- Заставате ли зад искането на "Продължаваме промяната" за оставка на Йорданка Фандъкова, за да тръгне София напред?

 

- За БСП въпросът с оставката на кмета Йорданка Фандъкова стои на дневен ред от много време насам. Далеч преди да се появи дори идея за съществуване на "Продължаваме промяната". Все пак, БСП е активна опозиция на ГЕРБ, откакто тази партия управлява Столична община.

 

Въпросите зададе: Красен Бучков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 19792 |10.02.2022 Бойко Атанасов пред Фрог: Срещата Петков - Гешев прилича на “ЦУМгейт”. Слави ми каза да не водя война с Цацаров . 14| 33547 |08.02.2022 Адв. Величков пред Фрог: Колко акъл има в прокуратурата, за да настъпват една и съща летва многократно? . 15| 11966 |01.02.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: КПКОНПИ е затворена черна кутия. От проверката срещу Гешев няма да излезе нищо . 16| 16059 |31.01.2022 Румяна Ченалова пред Фрог: За да се отстрани главния прокурор, са нужни промени само в ЗСВ и НПК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads