Реклама / Ads
38| 9259 |08.08.2011 ИНТЕРВЮ

Кр. Каракачанов: Ще въведа двудетен модел за България!

.
Красимир Каракачанов
"Иде демографски срив, работоспо-собните българи бягат в чужбина, тук остават само пенсионери и цигани, предупреждава кандидатът за държавен глава и лидер на ВМРО"
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Каракачанов, защо в България вече не е престижно да си кандидат-президент, а по-скоро се приема като задължение?


- Защото от момента, в който се кандидатираш, започват да ти приписват какви ли не грехове – че си изял баба си, че имаш сестра и т.н. Ако имаше от какво да се притеснявам, нямаше да се кандидатирам. ВМРО е организация със 118-годишна история и никога не е променяла своята политика. За мен никой и никога не е казвал, че съм крадец и че съм попадал в някаква конюнктура. Затова имам пълното право да се кандидатирам за президент.

- Какво попречи на ВМРО да се превърне във водеща партия по време на прехода, както например БСП?


- БСП преди 1989 г. управляваше 45 години и завари прехода с 1,2 млн. избиратели. Като изключим 7-8 години, БСП е във властта повече от 60 години. Ние бяхме една шепа хора от оцелели привърженици. За разлика от СДС, която тръгна като най-голямата през 1990-та година, ние имаме постоянни избиратели, които в момента са съизмерими с тези на десницата.

- Какво ви мотивира да се включите в борбата за „Дондуков” 2?


- Останалите кандидати. Видяхме един кандидат на европейската левица, на европейската десниица, на европейските либерали и още един човек на европейската десница, вероятно в лицето на ГЕРБ. Основната тема на спор при настоящите мераклии за президент е Шенген. Убеден съм, че 99,99% от българите въобще не ги касае дали днес или утре ще ни приемат там. Чуждата реторика, европейските ценности и политическата воля не пълнят хладилника на българите. Основният проблем пред хората е икономическата криза, която от няколко години изпитваме на гърба си. Това правителство доказа, че не може да се справи с този проблем за разлика от Саркози например, който стимулира френското производство. Италия пък обяви политическа амнистия и капиталите й се върнаха от тази политическа мярка. В България се прави обратното – правителството опитва да смачка нашите фирми. Имам приятели бизнесмени, които знаят, че винаги, когато НАП реши да направи проверка, ще открие някакво нарушение и ще глоби собственика с минимум 1000 лв. Прави се държавен рекет върху икономиката. Производството намалява, фирмите фалират или уволняват работниците си. Същите тези хора се нареждат пред вратите на Дянков, който играе ролята на ротник-старшина и вечно казва „няма” и чакат социални помощи. В същото време не постъпват пари в икономиката и слушаме някакъв си дебат за Шенген и хвалби от четвърторазряден чиновник на ЕС.

- Какви други проблеми стоят на преден план освен икономиката?

- Демографският проблем. Във вестниците прочетох, че циганите в България намалявали. Това е написано от хора, които не са прочели данните от последното преброяване. Има 700 хил. души, които не са записали в анкетите майчин език и национална принадлежност, които предимно са от циганските гета. Държавата не обръща внимание на тези хора. Тяхната професия е да правят деца. Социалната политика на България трябва да се обърне, защото в момента тя обслужва циганите. В 80% от тези семейства няма сключен брак, за да се води жената като самотна майка, която получава помощи от данъкоплатците. В същото време Дянков иска от българските майки да връщат пари. В България трябва да се въведе двудетен модел, т.е. семействата да получават добавки само ако имат до две деца. Ако децата са повече, право на добавки трябва да имат само висшисти и трайно работещи хора. Друг детайл от последното преброяване, който беше пропуснат, е, че 1,2 човек издържа един неработещ. В Европа съотношението е 3 към 1. Работоспособните българи бягат в чужбина и тук остават само пенсионерите и циганите.

- Какво не направи Георги Първанов в тази посока по време на двата си мандата?

- Президентът има правомощия да се справи с тези проблеми, но не знам защо не ги използва. Той има право да свиква консултативен съвет за национална сигурност по въпроси, свързани с икономическата и демографската криза. Досега Първанов е организирал срещи по дребни въпроси, които не касаят пряко българите, които не искат да слушат за Шенген, а за откриването на нови работни места и за развитието на бизнеса. Президентът може да поставя дневния ред на обществото, който е тотално сбъркан, а не да ходи в читалищата и да си прави репортажи. Той е говорител на нацията и арбитър в политиката, а не представител на някоя лява или дясна европейска партия. Той трябва да пита партньорите ни какво печелим от мисиите в Ирак, Афганистан или Либия.

Последният цирк беше регата „Дръзки”. Французи, италианци и англичани преговаряха с опозицията, която ще вземе властта в Либия, условията, при които ще се търгува петролът там. Ние се снимаме, правим си пиар и харчим пари от мизерния бюджет на военното министерство. В същото време тази фрегата не отиде да защити моряците ни, които бяха пленени в Сомалия, както ВМРО неколкократно настояваше. Даваме жертви в Ирак и дори не питаме защо тези наши сънародници са там. Та дори чуждите посланици у нас се държат на по-високо ниво от политиците ни и постоянно притискат премиера за своите интереси. Не помня някой наш посланик да е защитил през годините интересите на емигрантите ни. Ако отворите сайта на външно министерство, ще видите, че той е загрижен за правата на хората в Мианмар, но не му пука, че наши сънародници лежат в македонските затвори за това, че са се обявили за българи. Типичен пример е Мирослав Резински, който и до ден днешен лежи в затвора. За това трябва да се грижи президентът, а не да говори за ланския сняг.

- Как ще коментирате президентската двойка на съдията и подсъдимия Душана Здравкова – Алексей Петров?


- Това за мен е Стокхолмски синдром (психологическо явление, при което отвлеченият се привързва към похитителя си и изпитва симпатия към него – б.а.).

- Заплаха ли са Меглена Кунева и Ивайло Калфин?


- Всички кандидати имат шансове, но Кунева трябва да даде много важни обяснения на обществото и затова си мисля, че не е готова за президент. Тя е длъжна да каже защо при преговорни процеси, водени от нея, беше зачеркнато българското земеделие и блоковете на АЕЦ „Козлодуй”, заради което плащаме скъп ток. Какви интереси стояха зад това? Защо ядем йордански домати, при положение че обработваемите площи в Йордания са 3%? Продават ни турски боклуци и круши от Аржентина. Парите от продажбите отиват в тези държави. Нека да ви кажа нещо като историк. България официално дава справка на фашистка Германия, че може да изхрани 32 млн. души. Земеделието и токът ни бяха унищожени в името на чужди интереси. Г-н Калфин беше външен министър и аз нито веднъж не го чух да отстоява българските интереси. Другите кандидати не се открояват с нищо.

- Волен Сидеров също има претенциите да отстоява българските интереси. Той не е ли по-различен кандидат от останалите?


- Волен Сидеров подкрепя управлението на ГЕРБ вече две години. Да сте го чули да говори за демографския срив?! 2 години „Атака” имаше възможността да притисне ГЕРБ в тази посока и да се предприемат мерки, с които да се овладее положението. Сидеров не го направи и изгуби много от доверието на симпатизантите си. Той имаше достатъчно време, за да постави въпроса за енергийните монополисти в енергоразпространението, но и това не свърши. Сидеров не се подписа под подписката ни против Турция в ЕС. Сега ще съдим в България и Европа парламента, защото трябваше в рамките на три месеца подписката да бъде внесена за гласуване в пленарна зала. Срокът не беше спазен и беше нарушена Конституцията. Задачата на Първанов беше да сезира Конституционния съд. Освен това много хора не могат да му простят, че в статии във в. „Демокрация” навремето възхваляваше Ахмед Доган, който днес му е противник.

- Каква ще е ролята на Първанов след изтичането на мандата му?


- Аз не го виждам като млад пенсионер на 54 години. Според мен ще се опита да си върне лидерството в БСП, което трудно ще му се отдаде, тъй като Станишев вече 10 години не може да бъде изместен от никого. Виждаме, че той стопи ледовете дори с най-големите си противници, които са критици на Първанов, и успя да се наложи. Определено няма да се пенсионира и да живее в дадения му от държавата апартамент като бивш държавен глава.

- Кого ще издигнете за вицепрезидент?

- Това ще е много интересна личност, която ще обявим на 6-7 септември.

- Ангел Джамбазки ли ще издигнете за кандидат-кмет на София?

- Ангел е подходяща кандидатура и би се справил отлично. Все още обаче не мога да ви кажа със сигурност дали Джамбазки ще е нашият избор за кмет на София, но със сигурност ще участваме самостоятелно.

- Бяхте в коалиция с ЛИДЕР и РЗС на изборите през 2009 г. Защо развалихте дружбата си с тях и търсите ли нови партньори?

- Всеки прави грешки, дори и в политиката. Този наш флирт около изборите беше доста неудачен и се отрази зле на самочувствието на нашите симпатизанти. Затова днес думата коалиция във ВМРО е мръсна.

- Каква е играта на Доган на тези избори?


- Аз лично смятам, че Ахмед Доган ще издигне самостоятелна кандидатпрезидентска двойка, за да покажат, че въпреки Касим Дал, ДПС има гласове. Предполагам, че това ще са хора с турски имена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10504 |05.08.2011 Тодор Спасов: Скачал съм от 29 метра с широко отворени очи . 25| 15179 |03.08.2011 Дончо Папазов: Караха ме да съдя Ники Кънчев, защото ме погреба жив! . 1| 9301 |01.08.2011 Президентът на Европейския политехнически университет Тошко Кръстев . 6| 16842 |01.08.2011 Младен Мутафчийски: Не съм забелязал да има преход у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads