Реклама / Ads
32| 6826 |27.04.2010 ИНТЕРВЮ

Вл. Каролев: Еколози рекетьори спъват туризма

.
Владимир Каролев Източник: Личен Архив
"От кога природозащитници започнаха да разбират и от оценки на имоти? Според тях трябва да се движим пеша в планините.", каза пред Frognews.bg икономистът.
 

Потърсихме Владимир Каролев за коментар относно последните решения на Министерски съвет за изплащането на болничните, съкращаването на вечните отпуски и обвинението срещу военния министър в правителството на НДСВ Веселин Близнаков, според което той е продал военни имоти в Рила на цена 25 пъти по-ниска от реалната.

Интервю на Васил Василев

- Г-н Каролев, вчера Министерски съвет предложи да се промени закона и болничните да се изплащат не след втория, а след третия ден от НОИ. Синдикатите обаче реагираха остро. Каква е вашата позиция?

- Идеално, това е практика в повечето страни в Европейския съюз. Тази мярка, която е предложена от правителството ще намали значително злоупотребите с болничните. А протестите на синдикатите – това им е работата. Ако слушаме само синдикатите, ще ставаме все по-бедни. Затова в момента България не е много богата държава, засега…

- Двата национални синдиката скочиха и срещу неизплащането на отпуските. Това не ощетява ли по някакъв начин хората?

- В никакъв случай не трябва да се изплащат отпуските, но мисля, че трябва да бъде въведен един по-дълъг период за тяхното използване. До края на годината едва ли ще могат да бъдат взети оставащите отпуски. Не е много справедливо почивните дни, които са се натрупали, да бъдат елиминирани. Смятам, че беше разумно те да бъдат отсрочени и хората да могат да си ги използват до края на 2011-та година. Правителството трябва да „поправи” дните за почивка, които се дават в някои сектори. В образованието, например. Университетските преподаватели, при цялото ми уважение, аз съм от такава фамилия, винаги са имали прекалено много отпуски, а в същото време ходят на работа само когато имат лекции. При учителската професия положението е същото. Според мен трябва да бъде въведен стандартът от 20-дневната отпуска. Не искам да коментирам синдикатите. Те нямат друга работа освен да защитават интересите на определена група хора. Като казват, че държавата трябва да изплати неизползваните дни на определена група хора, това означава от данъците на всички да се вземат пари само за някои. Да са си взимали отпуските, защо не са ги използвали?

- Вчера в „24 часа” излезе интервю, в което природозащитник обяви, че бившият министър Веселин Близнаков е разследван заради терени до Сапарева баня, които са продадени около 25 пъти по-евтино от стойността им. Запознат ли сте със случая?

- Обясненията в интервюто с „еколога” са написани много добре. Това е поредният природозащитник, който се прави на оценител на имоти. Фирмата, която е купила терена, е казала – като не ви харесва, ни върнете парите и си вземете имотите обратно. Потвърдено е, че всичко е направено на търг с тайно наддаване. Какво иска повече този човек, който е дал интервюто? Като е искал да се дадат повече пари, да е отишъл да участва. Никой не му е забранил.

- Има ли тенденциозност към военните министри на НДСВ, тъй като това е вторият случай за по-малко от месец, при който ваш представител е разследван?

- Не знам дали има тенденциозност. Аз виждам един човек, който се прави на природозащитник. Това не е политическа атака. В случая Веселин Близнаков няма никаква грешка. Според тези „еколози” в планините трябва да се ходи единствено пеша. Никога няма да има туризъм в България, ако се продължава по този начин. Не говоря за този случай, но голяма част от „еколозите” са пълни рекетьори. Имаше един с проект в Разлог, при който зелена организация заплаши, че ако не й се платят определена сума пари, ще започне да работи срещу инвеститорите.

Не казвам, че този случай е такъв, не съм запознат. Но се питам – от къде един природозащитник знае колко струва имот в Рила, примерно? Като знае, че стойността му е 60 евро на квадрат, защо не е отишъл да го купи за 3 евро и да го продаде на цената, която според него е реална? Това са пълни глупости! Смучат си от пръстите. Аз разбирам да коментира какво влияние ще окаже този проект върху околната среда, ок. Но преговорите не са били тайни, а е имало търг с наддаване, всеки може да участва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 14851 |27.04.2010 Проф. Цветков: БАН значи: комунист, по-комунист, най-комунист, академик . 14| 9006 |26.04.2010 М. Врабевски: В Родопите традициите вече не са монолитни . 139| 11818 |24.04.2010 Д. Харутюнян: Искам да живея в България с Аревик . 10| 7260 |22.04.2010 К. Пенчев: Няма кой да пита съдиите за имотите им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads