Реклама / Ads
43| 37292 |26.03.2012 ИНТЕРВЮ

Костадин Паскалев: Мога да изора половин България

.
Ценя качествата на Иван Костов, Бойко Борисов, Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Костадин Паскалев е една от най-интересните личности в политическия живот на България.
 
В правителството на НДСВ и ДПС е министър на регионалното развитие и благоустройство. След това успява да събори червената крепост на дългогодишния кмет Лазар Причкапов и става градоначалник на Благоевград през 2007 г. още преди да изтече мандатът на Паскалев, той заявява подкрепата си към Георги Първанов. Малко по-късно бившият държавен глава включва Паскалев в екипа си. През 2011 г. благоевградският кмет е сред основните съучредители на движението АБВ на Георги Първанов.

интервю на Васил Василев

- Г-н Паскалев, на какво се дължат промените в кабинета на ГЕРБ?

- Правителството на ГЕРБ не е коментирало публично достатъчно ясно финансовата си политика, както и тази в здравеопазването и образованието. Затова най-лесният начин е да се уволняват министри. От чисто управленска гледна точка е добре за Бойко Борисов, но в никакъв случай не помага на държавата да се развива.

- Има ли алтернатива Борисов в лицето на БСП, където започна открита война между Георги Първанов и Сергей Станишев?

- Алтернатива винаги има и не може да се говори постоянно за политическа криза. В БСП ще се разбере какво се случва на конгреса през май. Лидер в БСП трябва да стане този, който има реални политически идеи, а не поредното интригантство в партията. На хората им омръзна от елементарни популистки идеи да се формира обществено мнение и да се лъкатушат в една или друга посока. Докладът на Световната банка показва, че България не е имала последователна политика по отношение на демографския проблем. Що се отнася до БСП, на конгреса човекът, който покаже, че има реална политика за развитие, ще бъде и моят избор.

- Т.е. вие бихте гласували и за самия Сергей Станишев?

- Аз не изключвам каквито и да са варианти. Само че не виждам как Сергей Станишев може да участва в един истински дебат, в който да се бори с идеи. Ще ви кажа съвсем откровено. Станишев направи груба грешка с това, че започна да коментира Георги Първанов и го определи като заплаха за лидерския му пост в партията. В момента медиите се занимават с вътрешната манджа на БСП и никой не поставя критични въпроси пред Бойко Борисов. Защо никой не попита премиера какво прави, за да се пребори с тенденциите, че през 2050 г. в България ще останат 4,5 млн. души. Не се коментират пенсиите, ниските заплати, а само проблемите в БСП. Има конгрес, на който ще стане ясно какво ще се случи, а до изборите има повече от година.

- Защо Първанов не постави тези въпроси на Сергей Станишев, по чието време страната отново беше на икономическото дъно в ЕС?

- Аз съм работил в екипа на Първанов, който направи няколко много важни хода. Единият от тях беше програмата за развитие на страната „2020”. В нея имаше стратегия за здравеопазването, което в момента е основен проблем на това правителство. С някои от тезите аз не съм съгласен, но те са поставени за дискусия. Това как Първанов или Станишев се нападат, не ме интересува...

- Вие бяхте сред основните учредители на АБВ на Първанов. Какво се случва с движението и на какво се дължи фалстартът му?

- Ясната идея на Първанов беше да направи обединение на лявоцентристкото пространство, в което да има място и за БСП. Ревността на Станишев обаче не позволи на партията да стане част от идеята на Първанов. Станишев се почувства засегнат и точно това попречи на Първанов да сложи спирачка на АБВ.

- Каква е логиката да сложиш спирачка на новосъздадено движение?

- Точно това, за което ви говоря. Ако Георги Първанов беше продължил да развива АБВ, щеше да се получи грандиозен скандал в лявото политическо пространство.

- Освен Първанов и Станишев, възможно ли е в битката за БСП да се намеси трети човек, за когото говори Стефан Данаилов?

- Не знам, нямам представа, защото не се занимавам с интригантската страна на въпроса. Мен ме интересува дебатът и идеите за развитие на БСП и на България...

- Почти всеки социалист говори така, защо 22 години нищо не се е променило и традициите на конгресите ви си продължават казионно?

- Вижте, аз не съм наивник. За мен нещата стоят по друг начин. В момента
управлението в партията е безидейно Трябва да се вкара свежа енергия в БСП, защото в противен случай не може да се очаква промяна. Тогава може да ми коментирате, че Бойко Борисов нямал алтернатива.

- Не съм коментирал с вас такава теза, но считате ли, че с всичките си гафове през двата мандата Първанов може да бъде свежият кръводарител, за който говорите?

- Да, не сте изказали такава теза, но вижте, медиите са се превърнали в пиар агенции на ГЕРБ. Що се отнася до свежата енергия, не съм човек, който отписва хората, както не бих отписал и Сергей Станишев. Той направи три мъдри хода, докато беше премиер. Станишев използва всичките си контакти в Европа, за да станем пълноправни членове на ЕС. Второ – направи стъпки за спечелването на европари. Хубаво е Борисов да направи една сметка какви пари са влизали по времето на тройната коалиция и какви по времето на ГЕРБ. Освен това в момента Бойко Борисов, колкото и да се ядосва, че тройната коалиция е вдигнала пенсиите, това беше добър ход. Наред с това вдигна заплатите на учителите. На Станишев не му достигнаха сили и време, за да реформира образователната система. Да въведе един учебник по история например за всеки клас.

- Ще изиграе ли лош номер на Станишев изваждането на досието „Гоце”?

- Да, определено. Извинявайте, нима не може Първанов да извади списъка с членове на политбюро от времето на Тодор Живков? Не е това начинът. Аз твърдя, че както в политбюро е имало много добри хора, така и в ченгеджийницата е имало свестни хора, които са си вършили качествено работата. За да ви докажа, че не съм от хората, които само могат да плюят, ще ви кажа, че изключително много уважавам Иван Костов и Бойко Борисов заради енергията, която влагат в своята работа. Много уважавам примерно и един Жан Виденов, който отстояваше националните ни интереси пред Русия. Уважавам и Симеон Сакскобургготски заради това, че успя да успокои бизнеса в страната. Уважавам и Станишев за добрата му социална политика.

- БСП ли не ви позволи да се кандидатирате за втори мандат като кмет на Благоевград или фактът, че сте от отбора на Първанов?

- Изключително уважавам новия кмет, който обаче не е подготвен и не познава практиката да се работи с европейски средства. Ако не се вземе в ръце, ще се провали. Аз оставих в блестящо състояние една община, която днес има проблеми. Ако следите политиката отдавна, ще видите, че преди 4,5 години заявих, че няма да се кандидатирам. Причината не е Георги Първанов, нито глупостите, че нямам енергията да управлявам общината. Имам енергия да изора половин България. Човек се уморява от това, да доказва, че не е камила. Като кмет имах 18 прокурорски проверки от данъчните, от ДАНС, от ГДБОП и от кого ли още не.

- Подозирате ли, че зад тях стои Станишев, който създаде ДАНС и контролираше службите, както твърдеше опозицията през 2008 г.?

- Бях проверяван не само по времето на Станишев, а и след това. Не искам да подозирам когото и да е, но ми омръзна аз да бъда постоянно подозиран.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 21978 |01.06.2011 Костадин Чакъров: Живков мечтаеше да има поне $5000 . 58| 22985 |23.05.2011 Денис Ризов: Слави е институция, Иван и Андрей правят, каквото могат, а аз се забавлявам! . 109| 12603 |31.01.2011 Проф. Н. Василев: Интелектуалците могат да ни извадят от кризата . 9| 6388 |19.01.2009 Стефка Костадинова: Българският спорт има нужда от приятели като Жак Рох

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads