Реклама / Ads
43| 6736 |27.01.2010 ИНТЕРВЮ

А. Кутев: ГЕРБ сменя министри, но не и политики

.
Няма да подкрепим промените, защото липсват аргументи за промяна на политиката. Сменят се само имена. Кой е чувал за Илиян Михов и намеренията му? За Аню Ангелов само знам, че е бил делегат на 14-тия конгрес на БСП, а сега ще бъде министър в правителството на ГЕРБ.
 

Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев пред Frognews.bg малко след вчерашното заседание на БСП, на което бяха обсъдени най-актуалните въпроси, касаещи страната ни в момента.

Интервю на Васил Василев

- Какви решения взехте на днешното си заседание?


- Имаше дневен ред, в който бяха включени точки, които засягаха важни въпроси, свързани със здравеопазването, закриването на болници, закона за генномодифицираните организми, за образованието и т.н. Позициите по тези проблеми, свързани със законодателството, ще обявим в парламента. Например предложението на ГЕРБ за реформата в пенсионната система. Вече имаме сформирана група в парламента, която работи в тази насока. Все още изчакваме окончателните анализи, но това, което чух от наши специалисти е достатъчно скандално. Разбирам, че министър Младенов се е опитал да направи заздравяване на реформите в пенсионната система. Аз обаче не съм убеден, че това, което предлага той е приемливо за нас. Ударите върху пенсионерите бяха няколко, далеч не само с вдигането на пенсионната възраст. Ставаше дума за стартираща реформа през 2012-та година, което означава най-вероятно, че през следваща и по-следващата година няма да има увеличаване на пенсиите. Министърът иска да осигури финансиране на пенсионерите през следващите 30 години за сметка на стягане на финансови дисциплини, което принципно е хубаво, но означава много лишения на хората през тези 30 години, това са хората, които сега живеят всъщност. Но нека не избързваме, до няколко дни ще излязат анализите и чак тогава ще можем да говорим по конкретно.

- Днес от социалното министерство заявиха готовност за увеличение на пенсиите, ако бюджетът го позволи.


- Може би! Аз на Тотю Младенов съм му слушал някакви приказки как някакви неща ще стават още преди няколко месеца. Спомням си как пенсионните добавки щяха да бъдат 50 лева, пък станаха 25, но не за всички…Аз не мога да вярвам на подобно нещо докато не видя реални резултати. Искам да напомня, че няма нито една от годините на управление на тройната коалиция, в която да е нямало увеличение на пенсиите с по-малко от 10%. Увеличението беше между 12-15%. Каквото и да прави Тотю Младенов, което е по-различно от това, не бих го подкрепил.

- Вие няма да подкрепите и промените в кабинета на Бойко Борисов. Какви са вашите аргументи?

- Промени в кабинета се правят срещу ясни политики. Ако на нас ни беше ясна политиката на ГЕРБ, вкарвайки примерно един Илиян Михов като вицепремиер, може би щяхме да го подкрепим. Същото важи и за смяната на Румяна Желева. Нека правителството признае, че е сгрешило и да наложи нов екип. Същото важи и за бюджета. Бойко Борисов да излезе и да признае, че той не е насочен към хората, че не е добър. Ако такава е постановката, ние бихме могли да подкрепим тези промени. Инак самото име Илиян Михов нищо не ни говори, ние подкрепяме политики, които не са обявени. Борисов така и не излезе с ясни аргументи защо прави тези промени. Какви ще са насоките на външната ни политика? В случая, в който ние сменяме едно име с друго без никакво обяснение, няма какво „ново” да подкрепим. Мина ли периодът на „розовите БМВ-та” на Николай Младенов или ще започне да се занимава със сериозните проблеми на външната политика. Тъй като тези неща не са изяснени, ние оставаме против.

- Единствено Аню Ангелов мина между капките и не беше критикуван или обсъждан от нито една партия. Това умишлено ли беше направено?

- Как да се каже нещо за човек, за когото нищо друго не знаем, освен, че е бил делегат на 14-тия конгрес на БСП? Не искам да кажа нищо лошо за човека, но когато се правят промени, то те са последвани от политическа визия. Ако се назначава Аню Ангелов, ние трябва да знаем защо? Той сигурно носи някакви идеи, но някой да ги е чул? Сигурно е излязъл от БСП, има може би сходни идеи, можем да го подкрепим, но нямаме насреща никакви идеи.

- Сергей Станишев поиска оставките на трима министри от ГЕРБ. Това няма ли да доведе до дестабилизация на държавата?

- По-голяма дестабилизация от това да се появи българския външен министър и кандидат за еврокомисар, и да говори куп глупости пред цяла Европа, трудно се намира. В края на краищата това е най-бързо промененото правителство до сега. Променят се двама ключови министри и се назначава един вицепремиер. Не мисля, че това идва от БСП. Днес слушах поредните глупости, че БСП искало да дестабилизира Кристалина Георгиева. Кои са тези социалисти, които са искали да провалят кандидатурата й? Нека да назоват имена! Смесват се различни жанрове. Не БСП дестабилизира правителството, в ГЕРБ сами си го правят, без чужда помощ.

- Заговори се и за един бъдещ вот на недоверие.

- Не мога да коментирам този въпрос от името на цялата партия, но виждайки социалните проблеми, които изникват и как всичко върви тенденциозно зле, рано или късно ще се наложи такъв вот. Друг е въпросът, че той трябва да бъде добре подготвен и аргументиран. Най-слабо работещите системи в момента са в социалната и здравната сфера. Нищо чудно в най-скоро време да се стигне и до вот на недоверие.

- В медиите се появи тезата, че Илиян Михов е аналог на вицепремиера в тройната коалиция Миглена Плугчиева. Има ли някаква връзка между двата поста?

- Това трябва да бъде въпрос към премиера, но аз си спомням, че преди половин година махна тази функция, която Миглена Плугчиева изпълняваше. За мен няма да бъде учудване, ако министър-председателят веднъж маха дадена функция, а после пак я връща, тъй като няма да му е за първи път. Друг е въпросът, че има тенденциозна непоследователност. Всъщност, единствената последователност, която спазва Бойко Борисов е тогава, когато е напоследователен. И в това, когато прави неща, които всеки път изненадват изненадват самия него, честно казано. За мен е логично да има вицепремиер, който да отговаря за фондовете, защото процесът по усвояването им се е забавил в пъти след идването на това управление. И това, че се опитва да оправдае спирането на парите с управлението преди 2 години няма да му погне, а напротив, ще доведе до още по-тежка ситуация. Не знам тогава какво ще търси – забравени писма…Пак ще си измисли някоя дивотия.

- Може ли по някакъв начин да се докаже, че писмата от Брюксел са били скрити?

- Който иска, може да провери. Ако тези хора, бойко Борисов и Симеон Дянков, с типичната си ченгеджийска шпиономания не са ги проверили, нека да си проверят! Аз лично видях изявленията на министъра и на бившия вицепремиер, които казаха че няма скрити документи и всичко е било качено на сайта. Аз не виждам защо трябва да търся доказателства въз основата на едно листче, което Симеон Дянков е показал по телевизията. Такива листчета, които не са заведени в деловодството, виждам по стотина всеки ден. Това по никакъв начин не означава, че някой се опитва да провали реформите в България и пр. Тук става дума за една очевидна пиар акция, която се направи преди Бойко Борисов да замине в Германия, намирайки се под силен обществен натиск заради Румяна Желева и своята некомпетентност, която така и не осъзнава още. Той имаше един единствен изход – да измести топката встрани. Той така и направи – размаха някакво листче, за което трябваше да се обясняваме, при положение, че дори не знаехме какво е. Ако някой трябва да го провери, то това е Симеон Дянков, който сам призна, че било в ръцете му от септември месец. Гледах днес изявления на хора от Европейската комисия, които много ясно казаха: „За какво ни се извинявате с глупости, вие много добре знаете какъв е проблемът още от самото стъпване в длъжност!” Какво повече трябва да стане…

- Какви са очакванията ви за новия кандидат на България за еврокомисар?

- Надявам се да се справи добре, тази жена наистина изглежда компетентна за разлика от Румяна Желева.

- Вярно ли е, че Кристалина Георгиева има връзка с БСП?


- От три години съм секретар на БСП, от 5 години съм член, но до сега не съм я срещал. Не знам по какъв начин е близка…

- Вашата партия направи изявление по повод образователните реформи. какъв е коментарът ви за вчерашните 400 предизвестия за пенсиониране в БАН?

- Не обичам думата „геноцид”, защото винаги се злоупотребява, но бих използвал „цели цели сектори за ликвидация в образованието”, защото точно това се случва. Нищо хубаво няма да произлезе от тези мерки и ще стигнем до старата максима – „Всичко е било грешно и непоправимо.” Двадесет години само с това се занимаваме.

- Какъв тогава е начинът да бъде подмладен научният екип в БАН?

- Няма лошо да бъде подмладен, но да кажеш на един човек на 65, че е ненужен е пълен абсурд! Науката е нещо, което се събира цял живот. В науката, както и в политиката, годините не трябва да са показател за развитие или неразвитие. Това е най-грешният показател, защото винаги водещ трябва да е опитът, както в науката, така и в политиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7944 |15.07.2009 Дим Дуков: В парламента ГЕРБ нямат нито един гей . 5| 5226 |25.08.2008 М. Плугчиева: Министрите да сменят хора, когато се налага, ако не - аз ще го поискам . 11| 5878 |23.07.2008 Ел. Николова: В България престъпните схеми само сменят ползвателите си . 7| 5869 |11.04.2008 Цв. Цветанов, председател на ГЕРБ: Комплексът "Виденов" притиска Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads