Реклама / Ads
20| 8222 |28.11.2009 ИНТЕРВЮ

Любен Петров, кандидат за лидер на СДС: Време е да живеем добре, стига оправдания

.
Време е СДС да стане тази партия, която да гарантира живот на хората като в Чехия, Унгария и Полша, а не да се занимава със себе си. Имаме сили за това, категоричен е Петров.
 

- Г-н Петров, кандидатите за лидерския пост в СДС обещават модерни промени, нова визия и пр. Защо „сините” да предпочитат вас?

- Нормално е всеки кандидат да заявява желание за промени. Доскоро СДС се възприемаше единствено като партия на прехода, като алтернатива на БСП. Добре, но минаха 20 години от онзи 10 ноември и е крайно време да се правят нови неща. СДС трябва да е модерна партия, която да предлага алтернативи, свързани с живота на хората. Това пък означава да е наясно с политическия и икономическия модел, по който да се развива България. Красивите фрази и обещания да се запълнят със съдържание. Всеки българин да е наясно, че ако гласува за нас, ще получи определен модел на развитие на тази страна. Крайно време е да се сравняваме с Чехия, Полша и Унгария, а не все да повтаряме, че в Албания или Румъния имало нещо, което било като у нас. Това вече изморява и демотивира хората.

- Кажете нещо за себе си?

- Може би ми „липсва” революционна биография... Аз съм един редови член на СДС като много други и съм тук по убеждение. Влязъл съм в Съюза на демократичните сили, когато не бяхме на власт. Член съм от 1995 година и съм минал по цялата йерархия от ръководител на местен клуб, на общинска, областна и национална (като зам.-председател) организация. Знам какво мога и знам също, че ще съм полезен като човек, който е израснал в структурите, никога не е напускал СДС и винаги е бил там и ще си остана там. Хората ме познават – те ще преценят качествата ми.

- Напоследък все по-често се задава въпросът за подкрепата на ГЕРБ. Докъде може да стигне тя?

- Членове сме на Европейската народна партия. Това означава открита и ясна политика по всички въпроси от дневния ред на обществото. Щом сме заявили, че подкрепяме правителството, значи това решение е мотивирано, обсъдено задълбочено и е одобрено от съответните органи на СДС, на базата на политика и на базата на нашите виждания. Ако ние имаме обща визия и идеи и решение за управлението на държавата и те съвпадат с политиката, която прави ГЕРБ, ние трябва да сме откровени и да кажем – да това е полезно за държавата. Ако нещата не се случват по този начин, ние трябва да сме първите, които да кажем истината. Мисля, че и колегите в ГЕРБ разбират по този начин нещата.

- Какво е бъдещето на съюза с ДСБ?

- Нещата са съвсем ясни: щом имаме общи идеи и визия за развитието на страната, значи съюзът има бъдеще. Въпросът е не да търсим противоречия, а да търсим общи пътища за правене на добри неща и реализацията на модерни практики. Политическата зрялост е тази, която носи резултати. Макс Вебер ни учи да приемаме чуждото мнение и да разговаряме, а не да се конфронтираме.

- Г-н Петров, в предизборните си срещи често засягате въпроса за работата в екип. Да не би нещо да куца в момента в тази посока?

- Няма да правя оценка на работата на председателя, всеки член на СДС е достатъчно мъдър да си направи лична оценка за работата в партията. Аз обаче ще работя идеите на всеки да станат достояние на обществото. Нека има съперничество и съревнование на идеи, на проекти, те да се дискутират и по-добрата теза да бъде водеща. Така разбирам аз демократично развиваща се партия. Не приемам ролята на председателя да бъде авторитарна, скрита зад фрази за равноправност. В публичните дебати трябва ясно да се чува гласът и на зам.-председателите на паритята, на хората от организациите. В момента е по-лесно да попаднеш в медиите, отколкото на електронната страница на съюза.

- Какво, според вас не е казано и остава скрито?

- Липсва задълбочена оценка за представянето ни на изборите. Говорехме, искахме 35-40 депутатски места в парламента. Получихме 15. Това трябва да се анализира, да се знаят причините и от тази позиция да атакуваме следващите политически цели. Това не е победа и трябва ясно да се заяви. „Нелошото” представяне не е достатъчно обяснение. Никой от нас, в ръководството, не е толкова гениален, че да бъде изразител на целия интелект на партията. В СДС трябва да се говори много, да се чуват различните позиции, да се търси убеждението, само така можем да бъдем полезни за бъдещето на държавата. А идеята е България да стане модерна, достойна държава, в която ние да бъдем горди граждани.

- Кои са първите 3 най-важни приоритета във Вашата програма, на които ще заложите в работата си, ако бъдете избран за лидер на СДС?

- Първо и най-важно е правилата и процедурите в СДС да бъдат основната визия и идея, зад която да се заработи отново. Уставът на СДС е като Конституцията на държавата. Той трябва да бъде спазван от всички на всякакви нива. Второ, младите хора, които работят на „Раковска” 134 и които застават зад идеите на СДС, трябва да станат практически полезни на организацията. Трябва да са връзката между всички структури, на всички нива. Имаме много структури в една или друга съседна община, които не се познават. Няма как да тръгнеш да правиш нещо и да си силен, когато не познаваш своя приятел - в съседната община или в съседния град. Затова оттук нататък СДС трябва да стане общност, създадена с волята и усилията на председателя, на организациите по места. Те да заработят в нормални условия. Хубаво е това, което се гласува на последната национална конференция - част от субсидията при определени правила да достига до съответната организация, което означава всички елементарни нужди за партийна дейност - клубове, телефони, интернет и т.н. да са гарантирани, за да може хората да правят политика, а не да се занимават с битовизми.
И третият приоритет, за който винаги съм настоявал - политиката, която се генерира в СДС, трябва да заработи наистина на всички нива. Трябва да има групи от хора, които да генерират политика. Тези експертни групи, които бяха направени по времето на Петър Стоянов от Александър Божков, лека му пръст, и които не се използват, трябва отново да бъдат събрани, да бъде събран цветът на експертите, които са били в СДС.

- Знаете ли, че много от блогърите изповядват десни убеждения? Какво послание бихте отправили към интернет аудиторията?

- Преди всичко смятам, че в много от техните мнения, изразени в мрежата има страхотни и рационални идеи. Тези хора с десни убеждения трябва да усетят, да почувстват, че имат своята партия, че тяхното мнение, проблеми, радости, несполуки не са ни безразлични. Всъщност всички ние имаме близки преживявания, защото живеем в еднакви условия и проблемът е, че се опитваме да ги решаваме сами, вместо да си помагаме. Някога са вярвали, че най-ценен е опитът на старейшините. Така е, но той става особено ценен, когато се съчетае с модерното мислене и нестандартните предложения на младите. Това ако успеем да постигнем в някаква степен – успехът ни е в кърпа вързан. Да не забравяме, че Барак Обама спечели президентските избори и благодарение на подкрепата в интернет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6148 |11.10.2009 Г. Кадиев: Оставам в БСП, дори Станишев да е лидер . 17| 7862 |13.05.2009 М. Константинов: Истинската изборна кражба са неравноправните мажоритарни кандидати . 8| 5911 |14.11.2008 Дора Христова: Зад кандидатурата на Бакалов не се крият стари сенки . 67| 7268 |31.10.2007 Веска Караманова, кандидат-кмет: Предлагам на Созопол силно и открито управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads