Реклама / Ads
12| 19257 |04.04.2013 ИНТЕРВЮ

Мартин Христов: Искаме да помагаме, но държавата ни спъва

.
Мартин Христов Източник: Фрогнюз
В ЕС многодетните семейства са национално богатство, в България борбата с демографския срив е само на приказки, а бюрокрацията е повсеместна, каза пред Фрогнюз Мартин Христов от движение „България си ти!”. Законодателството ни е препречило като канара благотворителността, възмущава се той.
 

Интервю на Ренета Попова

- Как движение „България си ти!” ще се включи в предстоящите избори?

- „България си ти!” е гражданско движение с нестопанска цел. Политиката по никакъв начин не присъства в плановете ни. Но като движение, в което членуват хора, които са били в политиката, като нашия почетен член г-н Александър Йорданов, няма как да не коментираме случващото се, но това не означава, че ще участваме в изборите. Последните месеци, за съжаление, всичко е политика. Бихме подкрепили някой, но до момента не виждаме в предизборните платформи на нито една кандидатирала се партия намерения и идеи, които да се препокриват с нашите. В момента всичко е насочено към закърпване на положението, а страната се нуждае от сериозни реформи в законодателството. Вече 23 години се реформираме и няма никаква приемственост между управляващите. Всеки следващ започва от начало. Ако видим, че на политическата сцена се появи фигура, готова да поеме тази сериозна отговорност, логично е, че движението ще я подкрепи. Евентуално един ден, ако видим, че нещата не се променят по никакъв начин, съществува вероятност движението да вземе решение на общо събрание да влезем в политиката, за да прокараме идеите си. Засега обаче сме далече от подобни намерения. Ако решим да оправяме държавата, трябва първо да оправим нещата около нас. А в момента много хора имат нужда от помощ. Ние не споделяме начина на поведение на политиците. Те също като нас обикалят страната и гледат същата мизерия, но не се трогват от видяното, прочитат си думичките, хвърлят обещания и си отиват.

- Движение „България си ти!” помага на многодетни семейства в страната. Как ги избирате и влизате във връзка с тях?  


- От наши членове на движението в цялата страна получаваме информация за семействата в нужда. Конкретно за сем. Големенови от Пловдив преди около година научихме от публикация в пресата. Те са младо семейство с 3 деца. Най-малкият – Пепи, е на 2 г. и имаше сериозни здравословни проблеми. Първо се погрижихме за болестта му – проф. Чирков прегледа детето, защото имаше съмнения за порок на сърцето. Сериозният проблем сега на семейството е жилищен. В момента живеят в общински имот, който, ако трябва да бъда откровен, по документи нямат право да ползват. Води се на името на родителите на съпругата, които и двамата работят. Отделно има натрупани големи битови задължения. Преди месец задействахме разсрочването им и сега малко по малко ги погасяваме. Нещото, което ни шокира, е, че кметът иска да ги изгони. Изпратихме му открито писмо. Всъщност молбата ни е за отсрочка около 6 месеца, за които да се опитаме да набавим средства да купим жилище на сем. Големенови.

- Щом е крайно нуждаещо се, защо сем. Големенови не кандидатства за общинско жилище?

- Тук стигаме до един парадокс, а за многодетните семейства те са много. За да кандидатстват за общинско жилище, трябва да докажат, че живеят под наем. Обаче от мястото, където са живели под наем, хазяинът отказвал да им издаде договор. Всъщност, когато са поискали удостоверение от него, той ги изгонил. Затова се наложи да отидат да живеят на мястото, където са в момента. Бюрокрацията в България е повсеместна. За едни млади хора, които са ангажирани изцяло да си решават проблемите реално ден за ден, е много трудно да се ориентират и да успеят да пробият.

- Имате ли други многодетни семейства с подобни проблеми? Кое е семейството с най-много деца, с което работите?

- Примерите са много. Имаме две семейства с по 13 деца. Не получават помощи, защото по документи доходът им надхвърля с 3 лв. нужния минимум. Или имаме семейство в Оряхово, в което 16 човека живеят с 800 лв. на месец. Според държавата тези пари са им достатъчни и затова също не получават помощи. В същото време в България се говори за демографски срив, борба с него и т.н. Борбата е само на приказки. На 1 март правихме бал на всичките многодетни семейства, които подпомагаме. Като част от програмата ги заведохме в Народното събрание. Там се оказа, че депутатите дори не знаят, че е отменен закон, който е бил в сила преди година – а именно многодетни майки да имат право да се пенсионират, за да си гледат децата. В Европейския съюз навсякъде многодетните семейства се смятат за национално богатство. Законодателството им гарантира много преференции. Към всяко семейство има зачислен социален работник, който веднъж месечно посеща семейството и се прави пълен мониторинг на социалното му положение и така се знае всеки от какво има нужда. В България някакъв чиновник щрака нещо на елката на бюрото си и казва, че тези хора не отговарят на условията.  

-  Помагате ли на ромски семейства? По какъв признак ги избирате?

- В момента проучваме две семейства от ромски произход. В България без значение от етническия произход всички са равни пред държавата. Нашето условие е всички деца, които са в училищна възраст, да го посещават редовно  – един красив и интелигентен начин да откроим семействата. Друг въпрос е, че в повечето от семействата, с които работим, има изключително талантливи деца – отличници, с награди от училищни олимпиади и за спортни постижения. За да искаш да бъдеш пълноправен член на обществото, трябва да си образован – това е един от основните проблеми на ромската общност в България. Без образование те никога няма да станат конкурентни на пазара на труда. Когато човек е възпитан, интелигентен  и способен, неговата етническа принадлежност вече не е обуславяща. Хората започват да виждат срещу себе си специалисти, можещи и умни хора.

- Движението „България си ти!” лично се ангажира със семейства в нужда. Имате ли идея как чрез законодателни промени държавата може да се погрижи за тях?

- По програмата за дългосрочно подпомагане на многодетни семейства работим с конкретни такива. Но паралелно съвместно с Българската хранителна банка (БХБ) разнасяме хранителни помощи на други крайно нуждаещи се вследствие на мониторинг, който си правим ние, тъй като нямаме доверие на данните, изнесени от социалните служби. От цяла България до момента имаме набрани около 1000 семейства, които са крайно бедни. Когато има налични хранителни продукти в БХБ, им ги осигуряваме. Искаме да помогнем на всички, но възможностите ни са ограничени. Основен проблем е законодателството, което като канара е препречило благотворителността в България. Убива се всякакво желание дори и на най-решения да помогне. Належащ проблем, с който „България си ти!” се е заел, е да се свали ДДС-то върху даряваните храни. В цяла Европа има установени практики за това. Ако не може да се премахне то, може да се измислят други механизми, с които да бъдат компенсирани дарителите. Не приемам обяснението на бившия министър на финансите Симеон Дянков, че това е невъзможно, защото се създавали предпоставки за злоупотреби. Вместо да ми казва как няма да стане, работата му е да измисли начин как да се случи. Всичко опира до контрол, който дори  се прилага успешно в други страни.

- Има ли други законодателни пречки, които да спъват дарителите?

- Наложително е да се приеме Закон за меценатството. Проблем дори има със Закона за радио и телевизия. Например една медия, независимо че е партньор на дадено събитие, няма право да назове юридическите лица, които са помогнали. Схващането, че българите са лоши и не искат да помагат, е абсолютно грешно. Истината е, че държавата по възможен начин им пречи. Тя вижда в лицето на организации като нашата нежелан конкурент, който показва слабостите в работата им. Докато не се промени този начин на мислене, проблемите си остават.

- Къде се намерихте с Денис Родман?

- Той беше в България по време на „Мача на звездите” и ние влезнахме във връзка с организаторите. Благотворителността до голяма степен се основава на пиара. Ако имаш известно лице, което да застане зад една кауза, по-лесно привличаш внимание върху това, което правиш. Денис Родман изяви желание да ни съдейства. Ние искаме да го направим лице на кампанията за набиране на средства на семейство Големенови от Пловдив. Още веднъж искам да се обърна към кмета на Пловдив. Ние сме наясно със законността на решението Големенови да бъдат изгонени от общинското жилище. Надяваме се да се прояви разбиране към нашата молба и да получим отсрочка от около 6 месеца, в които да съберем средства за нов дом, който освен това да ремонтираме и приведем в годен вид за живеене на семейство с три деца. Тъй като изчерпахме начините, разменихме доста писма по темата, нямаме друг избор, освен да преминем към ефективни протести. Чакаме отговор от кмета на Пловдив в рамките на една седмица.

- Служебното правителство гласува 41 млн. лв., с които да помогне на най-нуждаещите се. Ако „България си ти!” разполагаше с тази сума, на кой щеше да ги раздаде?

- Там, където вие живеете, знаете със сигурност кой е най-нуждаещият се, нали? 41 млн. лв. са страшно много пари и с тях могат да се направят много неща. Ако ние разполагахме с тази сума, щяхме да предпочетем да помогнем качествено на 40 хил. семейства, за да си стъпят на краката и да започнат да водят пълноценен живот, вместо да се опитваме да помогнем на 400 хил. семейства еднократно. Това е разликата в подхода. Но държавата пък е длъжна да мисли за всички, затова е държава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 31792 |21.03.2013 Минчо Христов: Партиите в парламента искат да се възпроизвеждат до безкрай . 240| 28092 |08.02.2012 Журналистът Христо Христов: Само 3% от архивите на Държавна сигурност са извадени на светло . 51| 15803 |18.01.2012 Минчо Христов: Кунева подложи динена кора на Борисов . 19| 15719 |23.03.2011 М. Христов: Управляващи и опозиция прикриват далавери на Трайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads