Реклама / Ads
23| 18390 |17.03.2021 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Паспортиацията е схема на ГЕРБ, от която консултантите, свързани с големите строителни фирми, ще „гушнат“ милиони

.
Методи Андреев
Паспортиацията е схема на ГЕРБ, от която консултантите, свързани с големите строителни фирми, ще „гушнат“ милиони. А техническата документация, която ще направят, ще служи само да си изтриете някои части, ако е на подходяща хартия.
 

Това обясни пред Фрог нюз Методи Андреев, бивш депутат от ГЕРБ. Ето какво още обясни той за схемата:

 

Г-н Андреев, вие сте строителен инженер. Бихте ли обяснили защо точно сега  се налага идеята за  масова паспортизация на сградите, която ГЕРБ искат да въведат?

 

Всичко, което коментира ГЕРБ, трябва да се подлага на много сериозен анализ. В никакъв случай не трябва да се подхожда с доверие към казаното от членовете на тази партия. В историята с т. нар. задължителна паспортизация на сградния фонд има огромна далавера. И веднага мога да ви кажа кой ще се облагодетелства от поредната схема, измислена от ГЕРБ.  Съгласно ЗУТ паспортите на сградите се извършва от консултантски фирми.  От опитът, който имаме в областта на строителството се установява, че направените досега технически паспорти в голямата си част –повече от 70-80 % не стават за това, за което са предназначени. На много ниски цени големи консултантски фирми печелят обществени поръчки за определени сгради. Голяма част от тези консултанти са в бизнес кръговете на големите строителни фирми.  Тоест това, което ГЕРБ даде на големите строителни фирми чрез обществени поръчки, сега подобна схема е замислена за големите консултантски фирми.  Предвижда се задължително целият сграден фонд да бъде паспортизиран. Именно в тази кампанийност се крие задната мисъл на тези от ГЕРБ, които са  измислили схемата.  Паспортизацията е абсолютно необходима, но само в определени случаи.

 

Бихте ли ни казали кои са те?

 

Паспортите на сградите не могат да са кампанийна дейност. Паспортизация за една сграда е необходима, когато тя няма запазени технически книжа – сградата е строена преди много време, няма чертежи и книжа. Но собствениците са решили да надстрояват сградата, да я реконструират или пък да променят нейното предназначение. В този случай задължително се прави технически паспорт. Такъв се прави, ако живееш в кооперация и решиш да ползваш европейска програма или пък програма от държавния или общински бюджет за повишаване на енергийната ефективност на сградата. Паспортизация на сграда е необходимо да се направи, ако тя има слягания, пукнатини и няма технически книжа.

 

Санирането имате предвид?

 

Да, точно така. При санираните сгради обезателно трябва да се изготви технически паспорт. Твърдя, че за всички едропанелни сгради, които в момента се санират, конструктивната част от техническия паспорт, който е най-важната част, е „мижи, да те лажа“.

 

Защо мислите така?

 

Защото, за да направиш конструктивната част на техническия паспорт, трябва да се направи пълна и подробна снимка на конструкцията на сградата. При едропанелните сгради конструкцията е ясна. Това са самите структурни елементи- панели – подови, стенни, ограждащи, носещи и т. н. Важното при панелните сгради от конструктивна гледна точка са връзките между отделните панели. Аз твърдя, че на нито една от санираните едропанелни сгради, които Борисови правителството му  стръвно санират  на цени два пъти поне по-високи от нормалните, не е направен истински технически паспорт. При нито една от тези сгради не са проверени връзките. И който казва, че има уреди, които дават достатъчна  представа дали връзките в едропанелните сгради са добри и не са корозирали, ви заблуждава. Няма такива уреди.

 

А как се установява това?

 

Като се разкърти и евентуално след това да се извърши замонолитване. Такова нещо не е направено никъде. И няма как това да се направи, тъй като сградите са частна собственост. Не е както в Германия, където те са държавна собственост и хората могат да бъдат поканени да напуснат сградата за определено време. Трябва да се подчертае и хората да знаят, че паспортизация се прави само когато това е необходимо.  

 

Каква е целта на техническия паспорт?

 

Основната цел е да се установи състоянието на конструкцията на сградата и да се направи извод дали тя може да изпълнява своето предназначение безопасно за нейните обитатели. Сградният фонд на България, изключвайки този, строен през последните 15 г., е проектиран в различни периоди с различни действащи нормативни документи. Тези сгради, които са строени през миналия век преди 1987 г. са издигнати при едни сеизмични норми. След това има вододел, понеже казваме, че сградите са строени при по-съвременни норми на сеизмично строителство. Разбира се най-съвременните норми са европейските и те действат у нас от приемането на България в ЕС. Трябва да кажа, че  тези норми са задължителни за сградите, които са от първа и втора категория и тези, строени с пари от ЕС. Всички останали сгради могат да бъдат изпълнявани и по сега действащите норми. Много е интересно, когато се направи технически паспорт на сграда, строена през 50-те години на миналия век. Тя трябва да бъде преценена от гледна точка на сега действащите норми. Още сега мога да ви  кажа, че по отношение на сеизмичните изисквания, въпросната сграда няма да отговаря на съвременните български норми. Затова в сегашните български нормативни документи има един йезуитски текст, който казва, че когато сградата е изпълнена в съответствие с действалите тогава норми, тя има положителна сеизмична оценка. Тази сграда, тогава може и да е изпълнила нормите, но сега, аз ви казвам,  не отговаря на изискванията. Когато конструкторите изпонапишат, че 70- 80 на сто от сградният фонд на България не отговоря на съвременните норми, аз питат какво правим?! Примерно имам бащина къща, строена през 1963 г. Тя не отговоря на сеизмичните изисквания на сегашните съвременни норми. Тя е без колони, има частично пояси, без греди и т. н.

 

Излиза, че според закона на ГЕРБ  вие трябва да направите паспорт на тази сграда.

 

Да, но няма да позволя на никой да влезе в сградата и да ми чука, за да ми търси конструкции или да мери якостта на тухлената зидария. Защото след това трябва да оправям. Истинският паспорт изисква да се извърша минимални обрушвания. Защото когато за една сграда нямаш конструктивни планове, а твоята цел е да дадеш ясна представа за съществуващата конструкция, няма друг начин как да стане това, освен чрез частични обрушвания. А как ще стане това в обитаеми жилищни сгради?!

 

Какво очаквате, че ще се напише за наследствената ви къща?

 

В документа на бащината ми къща в Перущица ще пише, че сградата е поянтова и  не отговаря на изискванията на съвременните норми. И за какво ще ми е на мен този технически паспорт, като аз нито ще продавам къщата, нито ще я надстроявам или реконструирам?! Този паспорт, пак ще повторя, трябва да ес прави само, когато е необходимо и по желание на собствениците. Ако аз пожелая да си направя, плащам си и готово.

 

Защо тогава е тази кампания?

 

Това означава само едно – големите общини и териториални единици да пуснат обществени поръчки, за да могат правилните консултантски фирми да ги спечелят.  Регионалната министърка, която не е конструктор, а специалист „отопление и вентилация“ казва ,че цената на кв/м. е 2-3 лв. Толкова ще е за тези консултантски фирми, които ще направят едни претупани и измислени паспорти. Ако трябва да се направи истински паспорт, цената изобщо не е 2-3 лева, а минимум 7-8 лв. Тя може да достигне и до 12-13 лв. особено, ако трябва да се възстановява липсваща техническа документация.  Само конструктивното обследване на сградата може да стигне 4-5 лв. на кв/м. и то за истински паспорт. А не както ги правят в момента с един фотоапарат снимат сградата и казват: „няма пукнатини, в добро състояние е“. Затова казвам, че такава е практиката досега.

 

Говорите, сякаш имате опит в тази област.

 

Аз лично съм правил конструктивни части на 20-на сгради за технически паспорт и много добре зная какво трябва да се направи. Обикновено сградите нямат запазена техническа документация и затова първо трябва да се направи геометрично заснемане на архитектурата. След това се извършва конструктивно обследване – да се установи размера на колоните, дебелината на плочите, височината и разположението на гредите. На някои характерни сечения да се установи наличната армировка, което става със специални ултразвукови скенери. След това, ако е с тухли или на носеща зидария, преобладаващи в старата градска част на София, трябва да се установят якостните характеристики на зидарията. И накрая конструкторът трябва да направи модел на сградата, за да извърши определени проверки за възможността да поемат хоризонтални и вертикални сеизмични въздействия. Ето това нещо струва пари и по никакъв начин министърката не може да се побере в тези 2-3 лв.  

 

Защо ни го казва тогава?

 

Защото по този начин фирмите, които трябва за вземат милиарди, ще предложат ниски цени – от порядъка на 2-3 лв. И паспортите, които те ще изготвят, няма да имат никаква полза. Мога да дам още един пример с техническия паспорт на бившия Партиен дом с реконструкцията за новия парламент. Конструктивната част на техническия паспорт е около 7-10 страници и те са описателни. Вътре се казва, че сградата е масивна и т. н. Нали ви е ясно, че от това нещо някой е взел едни хубави пари, защото там квадратурата е много голяма за няма нищо. Стотици хиляди при всички случаи. Въпросът е, че така изготвен техническият паспорт на Партийния дом не върши никаква работа. Истинският технически паспорт изисква високо експертна работа, която отнема много време и струва пари. Паспортите не може да се правят кампанийно –ей така, просто, защото някой  си е решил. Много е хубаво всеки собственик да си направи технически паспорт, но това действие трябва да е свързано с необходимост. А ако някой те задължи – това си е данък. И ние не трябва да си правим илюзии.  ГЕРБ искат да оберат собствениците на сградите.

 

Преди няколко дни, обаче казаха, че отлагат паспортизацията с 2 години.

 

Те не са се отказали от схемата и от идеята да обложат българите с такъв данък.  И не е въпросът да се отлагат техническите паспорти. Те са правят по всяко време, когато е необходимо. Фактът е, че те не разбират точно този момент. Сега идват избори и затова от ГЕРБ така реагираха след едно много компетентно становище на Мартин Димитров и Петър Славов.

 

Възможно ли е решението да се паспортизират кампанийно сградите, да се атакува във ВАС?

 

Не съм юрист, но ако има такава възможност, тя трябва да се използва. Аз съм строителен инженери съм заинтересован на всички сгради да се направят паспорти. Всеки елементарно си мисли, че може да се включи в схемата – типично андрешковско мислене. Но нали съм и собственик. В крайна сметка в паспортизацията ще се включат големите консултантски фирми, свързани с големите строителни фирми. Ако видите кои са надзорниците-консултанти на големите строителни обекти, ще разберете, че една голяма фирма работи с ограничен кръг. Проблемът е, че всичко е предпоставено и затова имаме ниско качество на строителството. Всичко е навързано.

 

По колко трябва да извади българинът, за да си плати „новия“ данък?

 

700- 800 лв на апартамент. Ако не искаш, общината ще ти прати съдия-изпълнител. Забележете, че сега управляващите казват, че ще направят фонд. И хората решават, че държавата ще поеме част от тази сметка. Но този фонд от кои пари ще се напълни?

 

Вероятно от нашите.

 

Точно така. И забележете, този фонд, сиреч нашите пари, ще отидат пак в същите консултантски фирми,  които са се наредили и чакат момента, когато това ще стане задължително. И ще прибере милиони левове. А документацията, която ще състави, няма да става за нищо, освен да си изтрием някои части, ако е на подходяща хартия. Това е далавера, измислена от ГЕРБ, каквато беше далаверата за избягване на обществените поръчки чрез държавни фирми, които участват в строителството на магистралите. Създадоха си закон, която казва, че можело и т. нар. in-house възлагане да се прилага. Това превърна обществените поръчки в пълен хаос.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11167 |12.03.2021 Актрисата Полина Недкова пред Фрог: Решението за варненския театър бе шамар. Крещеше от нарочност . 9| 9313 |12.03.2021 Петко Добрев пред Фрог: Потърпевшите от пандемията могат да съдят държават. МС не изпълнява собствените си решения . 17| 17989 |11.03.2021 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Екстрадираните с европейска заповед могат да осъдят прокуратурата . 11| 7985 |11.03.2021 Любен Левичаров пред Фрог: Трудно е да манипулираш млади и критично мислещи хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads