Реклама / Ads
1| 9887 |10.04.2018 ИНТЕРВЮ

Надзирател пред Фрог: Пелов искаше да избяга през административния съд

.
Владимир Пелов
Опасният рецидивист Владимир Пелов обмисляше да избяга през административния съд. Той агитираше и други хора да духнат с него. Това призна пред Фрог нюз надзирател. Заради липсата на разрешение да говори открито пред Фрог, ще запазим неговото име. Ето какво още призна той:
 

- Как се преценява в затвора кой осъден може да работи в кухнята или на външен обект ?
- Преценката става на базата на поведението на затворника. В случая с Владимир Пелов имаше становище, че готви бягство и не трябва да работи. Крайното мнение беше дадено от социален работник. Той пренебрегна първоначално заключение. Противопостави му се. Реши , че Пелов слуша, подчинява се. Така смачкаха предварителната информация за него. Впоследствие началниците взеха мнението на социалния за чиста монета.

 

- Излиза, че социалните работници не са достатъчно подготвени да работят с престъпници.
- При тях има много голям проблем. Те си мислят, че трябва да вършат само позитивна работа. Т. е да не се отказва на затворника. Работи се без интуиция. В същото време трябва да признаем, че са подложени на огромен натиск. Страхуват се, ако да откажат на осъдения. Има много безумни неща.

 

- Дайте пример.
- Ако даден затворник боядиса яйце, направи картичка или рита топка и участва в турнир, му дават награди. Като натрупа определено количество награди, има право на смяна на режима. Когато това се случи, получава право да рабати в кухнята, да речем.


- Ако боядисаш великденско яйце, значи си се поправил, така ли?
- За мен е точно обратното. Дават се награди, за неща, които затворниците могат без проблем да изпълнят. Социалната дейност зад решетките се възприема само като даване. Няма концепция за социална дейност, въпреки, че има написано в закона. Никой не може да устои на натиска на пандизчиите.

 

- В какво се изразява този натиск?
- Без да използват заплахи, затворниците могат да уплашат човек. Казват ни : „Синът ти учи с моето дете. Аз ще изляза след 10 години и ще се видим”. Служителите се страхуват от съд. А престъпниците точно с това шантажират. Пелов мислеше да избяга, като атакува в съда всяко свое наказание. Кроеше план, според който трябваше да избяга докато отива в административния съд. Той знае, че на определени места в сградата на съда няма решетки и оттам може да избяга. Служителите не си представяме, че може да ни изправят на съд. Това не се включва в подготовката. Отделно има витален страх, че може физически да ни се случи нещо. Смачкани сме , това е истината. Проблемът в затвора, е че няма лидери. Говоря за началници, които да поведат служителите.

 

- Има версия, че двамата рецидивисти са избягали, защото им е възложена поръчка за убийство.
- Пелов и Колев са несъвместими. Първият е единак. Той е агитирал и други хора да бягат като тълпа, за да може да мине. На него му трябва съучастник, за да го използва. Пелов, има финансов ресурс от грабежите. Не е човек, който би търпял да си изкара присъдата в затвора. Радослав Колев е „запален” от него. Пелов е шило-не може да стои в торба. Знае се ,че грабежлиите нямат спирка, хипер активни са.

 

-Експерти казват, че вече са се разделили.
- Много е вероятно. Убеден съм, че Владимир Пелов ще използва Радослав и ще го хвърли като стръв, за да може да избяга. В такива случаи са ти нужни съучастници, за да може да се отървеш от тях, ако ти потрябва. В затворите в Сибир винаги взимат един, за да го „изядат като консерва”. Служителите не са обучени какво да правят с информацията като тази, че Пелов готви бягство.

 

- Но нали за това има спецзвено в полицията?
- То основно се занимава с корумпирани надзиратели. Не се рабати изобщо по линя на наркотиците. А там е като в прочутият филм „Булевардът на рома”. В софийският затвор си има отделна организация за разпространение на наркотици и тя е доста печеливша. Ясно е, че има служители, замесени в това. Ясно е, че има организирана престъпна група. Да сте видели полицията да прави нещо ефективно?! Те уж работят по корупцията. И като хванат някой, добре. Но когато нещата стигнат до съд-всичко пропада. Полицията има доста съмнителен информативен апарат. Съмнителни са и професионалните им качества. Когато се получи информация, че даден рецидивист готви бягство, не трябва да се допуска смяна на режима.

 

- Вярно ли е, че охраната на Пелов е била подсилена?
- Да, но никой не предположи, че ще избяга от първи пост. Куриозното е, че в затвора има скенер, но няма добре обучени хора, които да могат да го разчетат.

 

- Звучи като виц?
-  Но е истина. Нямаше с пари за обучителната програма за скенера.

 

- Но официално се казва, че всичко се проверява през апарата.
- Предметите минават през него, но на практика не може да се разчете както трябва. Лошото е, че сега ще изгорят читави служители. Този, който пусна бегълците на втори пост беше с взето оръжие. Има куп странни управленски, глупави решения. Това е затвор за рецидивисти. Не можа да се разбере, че рецидивистът е диагноза. Това е човек, който не се променя. За него трябва напълно ограничителен режим. Обучението на колегите не е на нужното ниво. На курса не се разискват нови казуси. Няма дискусия. Сега се успокояваме: Всичко е наред, нали не дадохме „кубран”.

 

- Но началниците би трябвало да знаят за проблемите?

-Те са само царе по собственото си оцеляване.  И се измъкват  от всяка ситуация заради покровителите си.

 

Интервю на Катя Илиева  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10772 |02.04.2018 Спас Гърневски пред Фрог: Сделката с Пловдивския панаир подхожда за „кражбата на века” . 1| 14249 |06.03.2018 Майката на Емил Шарков пред Фрог: Дано синът ми не вижда, че другарите му са предатели . 20| 19452 |08.02.2018 Б. Атанасов пред Фрог: Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци, Цацаров го гали по главата . 4| 14931 |22.01.2018 Стефан Солаков: Бате Бойко се държи като благодетел - щял да протежира Турция пред Европа?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads