Реклама / Ads
35| 13671 |03.05.2009 ИНТЕРВЮ

Режисьорът Андрей Слабаков: Форматът Биг Брадър е измислен от садист

.
Андрей Слабаков
Участвах във ВИП-изданието заради благотворителността, но останах верен на себе си и това е номерът да не се изложиш
 
Интервю на Люба Кулезич

- Ти винаги си се стремил към публичния образ на човек, който не приема клишетата, не е конформист, бунтува се срещу посредствеността. Влизането ти във ВИП Брадър не ти ли навреди повече, отколкото да ти е от полза, защото те показа в съглашение с масовия вкус?


- Влизането в такъв формат винаги е дилема. Приех да участвам, защото това не е регулярния формат на предаването. Обикновения Биг Брадър не го харесвам и не бих участвал в него, защото в него е заложено някакво издевателство над хората.

- Е, с какво се променя издевателството, ако е мотивирано с благотворителност?

- Ако е мотивирано с благотворителност и ти си личност, нямаш проблеми с този формат. За разлика от редовите хора, които отиват в Биг Брадър, за да получат някаква парична награда, за мен е по-важен смисълът на сегашното начинание.

Събират се пари, които ще отидат за болни и бедни деца. Те няма да им оправят живота за съжаление. Но ще подтикнат едни хора за в бъдеще също да го правят, а други - да се опитват да променят живота на по-слабите. Т.е. не да го гледаш само като формата ВИП брадър и след това всички забравяме.

Ще ти дам един пример. По Коледа благотворителността трябва да бъде забранена със закон. Не си виждала детски градини, в които дечицата цяла година са яли само фуражен грах и картофи. И изведнъж ги тъпчат с “Милка” и с други подарени лакомства. От което те се посират всичките и половината ги вкарват в болница. Това не е благотворителност. Това е малоумно.

- А защо не е мелоумна благотворителността тип “ВИП Брадър”?

- Не е малоумна, защото по този начин можеш да зарибиш повече хора да го правят периодично и редовно, а не еднократно и само на един празник.

- Как това се вързва с факта, че самият формат предполага издевателство над човешката личност?

- Ти подписваш договор, в който пише, че могат да те снимат 24 часа и ако ти се държиш естествено и твоят имидж не е фалшив, нямаш проблеми. Проблеми възникват, когато си изградил образ, който е лустросан и не отговаря на личността ти, каквато е в действителност. Между хората, с които бях, мога да ти кажа, че има изключително достойни. Те с нищо не накърниха своя имидж и цялото това начинание ще им донесе плюсове.

- Кого имаш предвид?

- Със сигурност Ицо Хазарта, предполагам, че Софка ще излезе от къщата с позитиви. Мария Гроздева, Саша Антунович са хора спортисти, много корави, много истински в някакъв смисъл. Каквото си мислят, това и говорят. Може да не ти е хубаво да го чуваш, да не те кефи, но те така си мислят. Защото който се преструва в този формат, е пътник.

- И все пак не анализираш ли пост фактум какво ти самият спечели и загуби от участието си?

- За двете седмици, в които останах там /а това не е малко/, ще ти кажа какво съм загубил. В кавички. Аз съм от тези, които говорят това, което си мислят и внимавах непрекъснато да бъда по-толерантен. Защото съм наясно, че някаква добра идея е събрала на едно място страшно различни хора.

Аз например не харесвам фолк певци и ненавиждам фолк музиката. Честно. Обаче виждайки Софи Маринова и Милко Калайджиев разбирам, че са много готини хора. Те не са влезли в Къщата, за да си вдигат рейтинга. Просто са били убедени, че могат да направят нещо добро. Те са супер готини и много ме кефят. Вероятно сред другите фолк певци има и такива, но има и говеда.

То си е нормално. Във всеки бранш има едни, които са готини и други, които са кофти. Разбирам, че те пеят този вид музика, защото в другата няма пари. Софи Маринова няма никакви проблеми да пее във всеки жанр. Милко пее италиански песни идеално. Особено след като му оправих текстовете, вече пее абсолютно вярно. Т.е. те са се оринтерали към поп фолка, защото той в момента носи пари. Но могат да променят посоката по всяко време. И наистина са свестни и откровени.

Най ме трогваше, че вътре в Къщата като се разбереше, че това, което вършат има смисъл, се радваха като малки деца. Ама не само Софка и Милко. Всички се радваха.

- Защо толкова радост?

- Ами като си затворен 24 часа в някаква измислена къща, снимат те по 24 часа и като разбереш, че от такова нещо има резултат, се кефят хората, бе. Не знам колко са го показвали по телевизията.

Например, когато Аня, Део и Софка се върнаха след като бяха на пазара и ги питаме: “Колко пари изкарахте”? А те: “Ами сигурно към 2000 лв.” На Женския пазар. Там няма баровци, които да се бръкнат. И беше адски готино. Те си се радваха, разказваха, кое за колко са продали – някакви неща от Къщата.


 Андрей Слабаков участва и в "Стани богат"

- Значи си доволен? Не се боиш, че репутацията ти е ощетена от пребиваването във формат, чиято природа е тоталитарна и зомбираща? Стиска ли ти да бъдеш упрекнат, че си се продал и че всъщност си компромисен човек?

- В какво да съм ощетен?! Не съм се правил на нищо, освен, че съм бил по-толерантен от нормалното. Един човек може да бъде манипулиран в степента, в която разреши това. Надявам се, че в това предаване имаше и има личности, които не допускат така лесно да бъдат обработвани. Това, че някой се бил напил или че други се били скарали, е напълно нормално. С най-близките ти хора да те затворя два месеца и ти ще се скараш с тях. Но това не е най-важното.

Някои твърдят, че ВИП Брадър е нещо като експеримент и социологическа извадка? За какво е тест това предаване според теб?

- На някакъв вид оношения в обществото. Айде да го кажем – в елита. Който у нас според мен не съществува.

- Този ВИП Брадър показа ли, че не съществува елит? Или че понятието у нас е подменено?

- О, думата “елит” у нас звучи изключително странно. Както и съкращението ВИП. То нищо не означава. В такива предавания единственото, което трябва да се търси, е дали хората се държат нормално или не. Дали някой е придобил някакъв вид известност, е нещо вторично. Основното е какъв човек си и дали с поведението си в гадни обстоятелства отговаряш на представите, които си създал. Просто там се разбира кой кой е.

Разбери, ситуацията вътре не е нормална. То e нещо средно между пандела и лудница с 24 часово наблюдение. Но хората, които са затворени вътре, не са извършили нищо лошо. Щом са се решили доброволно да влязат, единственото, по което трябва да бъдат преценявани – според мен – е доколко съумяват да останат нормални и да се самосъхранят. В това е експериментът.

- А намираш ли, че селекцията от публични образи в този ВИП Брадър е представителна за някакво състояние на обществото и с какво?


- Ами общо взето, да. И ще ти кажа защо. Имаш типове хора, които допадат повече на тийнейджърите, други – повече на третата възраст и имаш трети – които са по-събирателни. Но не ти говоря само за възраст, а за начин на поведение. Можеш да си типът Део, който радва група пенсионери и в това няма нищо лошо. Можеш да си типът Саша Антунович, с който се идентифицират всички запалянковци.

Експериментът не е за зрителите обаче. Той е за участниците. И е ужасяващ понякога. По същия начин е ужасяващ за хората, които правят предаването. На няколко пъти съм се опитвал да кажа това, но не знам дали някой ме чува. Дразнат ме приказките за хонорарите и кой колко бил взел.

Тези пари се дават заради това, че си се хванал на хорото и заедно с екипа зад кадър имаш принос за шоуто. Добро или лошо е друг въпрос. Средствата идват от друго продуцентско перо. Те нямат общо със събраните суми впоследствие.

- Значи все пак признаваш, че в този формат има нещо садистично?


- Абсолютно. Този, който е измислил това предаване не е психолог. Нали казват, че бил някакъв си холандски психолог. А той си е най-обикновен садист. Доктор Менгеле. Къщата е с отвратителен дизайн, супер потискаща, ужасна и това е нарочно. Пълна е с огледала, зад които са скрити камерите.

Ти непрекъснато се оглеждаш в тях и се виждаш на какво приличаш. За жените сигурно е отвратително. Защото те даянат, даянат да се крият и да се гримират, за да изглеждат нормално. Но после претръпват и също като мъжете престава да им пука дали изглеждат като тридневни трупове или не. И постепенно започват да свикват и да се запускат. Това е също тъжно.

Абе, експериментът не е готин. Той цели да разкрие най-гнусните страни на човешксия характер. И това, че този ВИП Брадър все още се крепи, то е че в него имаше и все още има някакви личности. Те са направили нещо в живота си и повечето от тях не са се прсестрували. Явно са си такива, каквито са. Дори някои се оказаха по-готини, отколкото съм си представял.

- Значи нямаш притеснения за манипулативност и за диктаторско нахлуване в човешката интимност - както си е с Биг Брадър по Оруел и романа му “1984”, откъдето е заимствано името?

- Манипулативността е заложена в самата нужда да се монтират и да се подбират определени кадри и случки. Зрителят не може да гледа 24 часа, нали така? Значи трябва за него да се селектират събитията. И вече от това зависи дали гледката ще отговаря или не на истинската значимост на подбраните фрагменти в общата картина.

Е, в този смисъл смятам, че караницата между Ивайла Бакалова и Аня Пенчева беше раздухана излишно. Първо, не беше обоснована от нищо сериозно и показателно за този тип отношения. Второ, беше слугинска. Нямаше общо с благотворителните занимания на шоуто. Ако има трето, то е, че Аня изгуби страшно от това, че не показа великодушие, изпусна се и се хлъзна в тъпо себедоказване. Това й навреди на досегашния имидж, който медиите изграждаха с години.

Поначало в този ВИП Брадър са смесени два формата, които се бият помежду си. В основата на единия си е традиционният “Биг Брадър”. Другият е е от типа на италианския “Телетон”. В него певци и шоумени се представят със свои изпълнения, за да събират пари с филантропска цел. Но комбинацията между тях в сегашния случай поражда възражения и полемики, както виждаш.

- Не е ли подвеждащо, че в диктаторски формат е предоставена главна роля на диктаторския внук Тодор Славков? Това не е ли вид реабилитация – през шоуто – на предишния режим с неговата демагогия, с несправедливите социални отношения? Какво е направил в живота си Тодор Славков, че да служи за пример на когото и да било за каквото и да било?

- Тошко тъкмо с това е забележителен: че нищо не е правил през целия си живот. Към внука на диктатора Живков и сина на Иван Славков трябва да се отнасяме по някакъв друг начин. Той притежава качества, които би могъл да изяви, но не го е направил никога, защото е пълен с комплекси и е потиснат заради баща си и дядо си.

Той има право да бъде третиран като нормално човешко същество при всичките му видими пороци. Има чувство за самоирония и според мен е супер депресиран от своето наследство. Затова е уязвим. Проява на тоталитарно мислене обаче е върху него да проектираме презрението си или преклонението си към произхода му.

Тошко е лакмус за това, че ни липсва дистанция и обективност, за да оттелим зърното от плявата в оценките си и за миналото, и за настоящето.

- Ти самият отделил ли си зърното от плявата?

- Мен не ме интересува в какъв режим живея. Мога да плюя, да недоволствам според силите си и според обстоятелствата. Но ако съм свободен вътрешно, значи съм свободен без значение какъв е строят или системата.

Този ВИП Брадър по някакъв начин е и тест за годността ни да бъдем толерантни. Да се научим да съдим за другия човек според неговите собствени качества, а не според предразсъдъците и предубежденията за средата му, за популярността му или за потеклото му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9089 |01.05.2009 Иван Генов: Вместо към хората, БСП гледа към олигарсите . 16| 6333 |01.05.2009 Н. Георгиев: Земетресения и свински грип не пречат, ако искаме да променим България . 17| 8934 |05.05.2009 Асен Ненов: Ние сме държава на измамниците . 21| 5901 |29.04.2009 Н. Василев: Работим НДСВ да е част от следващ парламент и правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads