Реклама / Ads
1| 6849 |05.05.2007 ИНТЕРВЮ

Националното радио има нужда от яко проветряване, смята кандидат - генералния директор Иван Виденов

.
Сегашният шеф на радио България Ангел Недялков е комплексиран тип, който методично го съсипва.Ще направя всичко възможно, за да върна радиото на неговата интелигентна и лоялна аудитория-българите в чужбина и дългогодишните му чуждестранни верни приятели и слушатели, допълва претендента за най-високия пост на "Драган Цанков".
 

 - Кой беше основният мотив за да се кандидатирате за най-високия пост в Националното радио?


 снимка Вяра Йовева

  - Мотивиран съм от 5-те години опит, които имам в Националното радио, а също така и от двeгодишния ми престой зад микрофона в радио „Витоша” – тогава част от VOA Europe.Друг мотив е да спомогна да бъде свалено настоящото некадърно и индиферентно към проблемите и бъдещето му, ръководство на радио България. То е част от БНР, а трябва да се знае всъщност, че радио България е възникнало една година преди Националното радио. Аз лично бих изхвърлил от радиото Ангел Недялков, този комплексиран тип, който го съсипва методично, казвам това в прав текст! Недялков е шокирал колежките ми с безумните си словоизлияния, за това,че примерно бил спал два пъти с Ралица Василева от CNN и други подобни щуротии!

  - E как е възможно един шеф да се държи по този начин?

  - Не само е възможно , но и е безспорен факт, че този тип безотговорно промени честотите и часовете на излъчване на радио България за Обединеното кралство, без да се съобразява по никакъв начин с часовата разлика, сега например бюлетина за Англия се излъчва в 18.30 часа местно време, когато няма слушатели, тогава хората още са на работа, а преди бюлетина се излъчваше в 20.00 часа местно време и имахме широка аудитория. Сега посмъртно никой не ни слуша. Когато САЩ нахлуха в Ирак, за да свалят Садам Хюсеин, Недялков направи поредното си безумие - редактори седяха и гледаха Си Ен Ен и преразказваха папагалски къде е паднала бомба, абсурдно, комично и непрофесионално беше това. Недялков е размил отговорностите в радиото напълно. Един от големите проблеми е този със сайта на радиото, ние сме принудени да качваме там безполезна и в много случаи ненужна информация срещу мизерните 5 лева хонорар на месец! Иначе за всякакви други неща се плащат луди пари!

- Как така 5 лева?

- Точно така, не бъркам сумата, за цял месец преводи и четене на новини на английски език ти дават 5 лева, 5 лева бруто за симултанен и консекутивен превод, жалко е и си е подигравка с труда на редактора, а същевременно виждаш със собствените си очи, че Силивия Великова за отразяване на президентските избори, взима тлъст хонорар, равен на две средни заплати в БНР, но го взима заради това,че предава послушно казионната информация.

- Не водите ли прекалено лични битки в сградата на „Драган Цанков”?

- Не са лични битки, тук става дума за принципи, за спазване на длъжностните характеристики, не може да сключиш трудов договор за да вършиш определена работа, а впоследствие да се окаже,че настоятелно и императивно ти възлагат коренно различни задачи! Аз ставам на 35 години и смятам, колкото и помпозно да звучи, че разбирам от радио, освен това имам самочувствието, че съм много добър диктор-преводач от английски, а и отгоре на всичкото имам висше икономическо образование. Един Генерален директор трябва да е добър мениджър и да познава реалностите. В БНР следва да има диференциация на задълженията – редактор, старши редактор, главен редактор и преводач говорител, както е в Би Би Си. Това е моделът на истинското радио с обществени функции, няма тепърва да откриваме топлата вода и да търсим под вола теле! БНР има 40 милиона лева бюджет и 1 милион приходи от реклама, това е смешно, дори и в стагнирания пазар у нас! Приходите трябва да се увеличат, трябва да има и нова самостоятелна програма, концепцията ще я развия при събеседването си с членовете на СЕМ, понеже се опасявам, че ако навляза в детайли някой съвсем недобросъвестно може да си я присвои

-- Какви други идеи предлагате, които биха променили облика на Националното радио?

- Трябва да има още и кооперативност между различните програми на БНР. В „Хоризонт” се отделят над 60 000 лева за задгранични командировки, а хората , които пътуват сричат чужди езици, това положение задължително е необходимо да се пресече в зародиш! Отгоре на всичко, ще спестя имена, като отидат в съответната страна търсят услугите на местен преводач и като му платят, излиза, че ако си бяха взели от София човек, при платени самолетни билети и всички други командировъчни, то той ще излезе по-евтино. В БНР трябва да властва не блюдолизничеството пред силните на деня, а човешката, професионалната и гражданската съвест.
Не може да се занимаваш като някои началници сега- да махаш кламерите от различни материали и да ги раздаваш на хората, а отгоре на всичко и да менажираш свое собствено предаване и да си вдигаш рейтинга.

- Какво мислите за останалите кандидати от конкурса?

- Сам си представете, може ли кореспондент в Москва по времето на социализма, да не е бил сътрудник на ДС, той знае кой е, и сега иска да става генерален директор. Аз съм господин Никой, зад мен не стои нито Красимир Гергов, нито Георги Първанов. Ако изберат Еди Емирян за генерален директор, каквито индикации има, аз веднага ще напусна радиото, просто, защото ще бъде повече от абсурдно, зам. началника на правителствената пресслужба да оглави Националното радио. Това ще бъде даже кошмарно, истинско срастване на властта, окопаване и филтриране на нечисти съвести и мръсно минало. От друга страна Поля Станчева, макар да не е смятана напълно за радиочовек, не се справя лошо със задълженията, дори и от простичкия факт, че всеки служител на БНР, когато има рожден ден, получава лично от нея поздравителна картичка. Това е професионално отношение. БНР е динозавър, и ако могат 10 процента от нещата да се променят, то това означава, че там е направена истинска реформа. А хора като Чавдар Стефанов, Петър Галев и Красимир Луканов се правеха, че не са си подали кандидатурите и баламосваха по един шутовски начин хората в радиото, а и претендират, че имат 85 процента подкрепа от колектива! Тотална манипулация, как я измериха тази подкрепа и с какво, те смятат,че всички сме в космоса, така ли!? Като напълно независим кандидат, без лоби, ще се уверя сам, участвайки в него, наистина този конкурс, предрешен ли е вече или честен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7540 |29.03.2007 Проф. Васил Райнов, директор на Института за български език: Трябва ни съвременна езикова политика . | |30.11.-0001 Весела Палдъмова, директор на 29-то СОУ”: Объркаха Детската Педагогическа Стая с Доган . 0| 11272 |15.05.2007 Борислав Петранов, директор на „Дом Витгенщайн”: Австрийците ни гледат под лупа . 0| 9430 |24.05.2007 Ирина Владикова, директор на българското училище във Виена: Нацията ни се топи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads