Реклама / Ads
0| 6628 |14.03.2023 ИНТЕРВЮ

Джаз певицата Кремена Митева за Фрог: Революция и музика. Новаторско преживяване с усещане за нежност и сплотяване

.
Кремена Митева Източник: Даниел Йорданов
Ритъмът на боса нова е универсален, а група „Café da Manhã“ („Кафе да Маня“) експериментира с него, като добавя някои български популярни песни в боса нова аранжименти. Композициите на групата се отличават с нежна ефирност. Те са изпълнени с финес от джаз певицата Кремена Митева. Усещането за вдъхновение, е подсилено от звука на китара, който Янко Аргиров придава като невероятно и топло докосване. „Café da Manhã“ се отличават с прекрасна музика и разнообразен репертоар от песни, които пренасят този, който ги слуша другаде.
 


.

 

Джаз певицата Кремена Митева по време на свое участие. Снимка: Личен архив

 

За ФрогНюз джаз певицата Кремена Митева споделя, че музиката е универсален език и има силата да обединява хората,  да ги прави по-щастливи и по-добри. Тя казва, че се вдъхновява от живота – от събитията и срещите с хората. Според нея няма нищо по-вдъхновяващо от това да се обменя: опит, идеи, гледни точки, начини на музициране с други творци. Кремена споделя, че я вдъхновяват талантливите хора и начина, по който изразяват идеите си. Споделя, че това, което прави музиката специална е, че всеки я открива по своя собствен начин. И да не забравяме, че „светът е малък и благодарение на музиката можем да се докоснем до различни култури, хора и светоглед.“

 

Разкажете ни за Вашата акустична група „Café da Manhã“, в която основни са джаз вокалите и китарата.

 


Групата стартира през 2016г., когато аз и Янко Аргиров (китаристът на групата) се запознахме на един джем сешън и той предложи да направим група заедно. В началото експериментирахме с различни жанрове - поп музика, джаз стандарти, както и някои бразилски песни. Но лека полека се насочихме към идеята репертоарът да бъде изцяло вдъхновен от бразилската музика и култура. През годините сме участвали в колаборация с различни музиканти - както български, така и чуждестранни артисти. И всеки от тях със своята уникалност е допринасял за по-различното и цветно звучене на групата.


.

 

Китаристът на група „Café da Manhã“ Янко Аргиров. Снимка: Дон Флойд

 

Разкажете ни за стила Боса Нова и как се запалихте по него?

 

Боса Нова е стил, който произлиза от традиционната бразилска самба. Революционен за времето си, той се различава от самбата с това, че ритъмът е по-опростен, достатъчно гъвкав и осигурява пространство за по-сложна и модерна хармония, каквато през 60-те години на 20. век се използва основно в американския джаз. Този ритъм отваря много възможности в музиката и се превръща в лавинообразна музикална вълна и направление в джаза. Голяма част от боса нова песните влизат в Jazz Real Books и се превръщат в стандарти и образци за високо музикално изкуство.

 

Песните, които предимно изпълнявате, са базирани на традиционна бразилска музика и ритми, американски джаз и португалски текстове в характерен за боса новата стил. Освен тях има и български песни, които звучат много различно. Как подбрахте репертоара си?

 

 

 

Видео: Дон Флойд

 

Репертоарът  на Café da Manhã е вдъхновен от тази музика, изпълняваме много стандарти като например Garota de Ipanema, Desafinado, Chega de Saudade написани от Антонио Карлос Жобим (един от основоположниците на боса нова музиката), но също и някои по-съвременни песни на артисти като Джаван и Ванеа Да Мата.

 

Ритъмът на боса нова е универсален. Позволихме си да експериментираме с него и направихме някои български популярни песни в боса нова аранжименти, които придобиха много приятно звучене и се приемат добре от публиката на нашите концерти.

 

Във Вашите изпълнения се преплитат: романтика, лятна ефирност и елегантност. Как успявате да постигнете този баланс?

 

Тук заслугата е изцяло на музиката. Боса новата има много интимно и романтично звучене. Текстовете са изключително поетични, в същото време ритъмът е много танцувален, а мелодиите лесно запомнящи се. Съчетаването на тези компоненти правят музиката много красива. Не случайно тя продължава да вълнува хората и до днес, превърнала се е в олицетворение на лятна прохлада, надхвърлила е времето си и пренася слушателите на друго място.


.

 

Певицата Кремена Митева. Снимка: Дон Флойд

Какво Ви вдъхновява като творец?

 

Вдъхновявам се от нещата, които ми се случват в ежедневния живот. От събитията и взаимоотношенията с хората, от средата, която ме заобикаля, от колаборацията с други артисти. Няма нищо по-вдъхновяващо от това да обменяш опит, идеи, гледни точки, начин на музициране с други музиканти.

 

Харесва ми да се докосвам до творчеството на различни творци не само в сферата на музиката, но и в литературата, театъра, визуалните изкуства и дизайна. Креативността има много направления и когато е подплатена с талант се случват невероятни неща. Вдъхновяват ме талантливите хора и начина, по който изразяват идеите си.

 

Защо е важно хората да послушат хубава музика, която да им помогне да се отпуснат, да помечтаят, да се отделят от земното?

 

Ние хората сме емоционални същества и музиката ни помага да се свържем със своята емоционална същност, именно за това тя има много силно влияние в живота ни. Има различни стилове музика, но това, което я прави толкова специална, е че успява да достигне до всеки човек и всеки я открива по своя собствен начин. Музиката е универсален език и има силата да обединява хората,  да ги прави по-щастливи и по-добри.

 


.

 

Кремена Митева. Снимка: Ружин

 

Веднъж на наш концерт в столичен клуб беше дошъл един доста възрастен господин, може би към 70-годишен. На външен вид изглеждаше доста скромно. След концерта дойде при мен и ме поздрави. Каза, че е от Канада и е по работа в България, но е голям почитател на боса нова музиката. Показа ми едно от любимите си боса нова радиа. Сподели, че е много впечатлен да чуе любимата си музика точно тук в България.

 

 

 

Друг пример за това как музиката може да обединява хората, независимо в коя точка на света живеят, е когато наскоро Роберто Менескал, един от създателите на боса нова жанра, хареса мое видео в социалните мрежи. Видеото не беше нищо особено, на него просто пея и си акомпанирам с пианото. Когато го качих в Интернет не съм и предполагала, че то може да достигне до човек, чиято музика е част от световната музикална история, но светът е малък и благодарение на музиката можем да се докоснем до различни култури, хора и светоглед.

 


.

 

Интервю на Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7761 |09.03.2023 Проф. Павлов пред Фрог: МОЧА служи за елементарни евтини политически манифестации . 18| 14858 |09.03.2023 Адв. Екимджиев за Фрог: Арестът на Желев е изпреварваща и прикриваща следите на големи престъпления маневра . 8| 11404 |07.03.2023 Методи Андреев за Фрог: Вижда се крайно нежелание на прокуратурата да се занимава с магистралната корупция . 6| 8194 |06.03.2023 Интервю с изкуствен интелект: Да, може и да сме опасни
Реклама / Ads