Реклама / Ads
44| 13034 |21.04.2012 ИНТЕРВЮ

Николай Марков: Службите събират информация за шантаж

.
Първанов завеща на Плевнелиев тежки проблеми в службите
Нов грандиозен скандал се завихря около Националната служба за охрана (НСО). Години наред тя събирала тайно информация за представители на НАТО, политици и чужди дипломати. Част от информацията била използвана за шантажиране, отивала и към престъпни босове. Българското разузнаване пък развивало бизнес чрез фирми на прикритие у нас. Същите фирми финансирали шпионски операции.
 
За тези и други проблеми на сектора „Сигурност” говориха в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ-7 ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС и подп. Николай Марков, екс служител на НСО.

 

Ето и самият разговор.

 

Атанасов: Основният проблем да няма реформи в специалните служби е съпротивата на бившата ДС и влиятелни нейни представители. Още в края на 1989 г. Петър Младенов и други ръководители от БКП са казали ясно пред партийния актив (има запазен протокол от тази среща), че трябва да се променят само имената на службите, но да се запазят верните хора в тях, защото трябва да се спечелят изборите през 1990 г.

 

Марков: Стигна се дотам, че службата събираше неправомерно информация за определени хора. Оттогава та досега. Процесът не е прекъсвал нито за момент.

 

Кошлуков: Но как е възможно това?!

 

Марков: Бивш служител на НСО, който сега е защитен свидетел по знакови дела, призна, че докато е бил на служба е работил за Алексей Петров. Това е ненормално и е обща практика. Той поне призна, което му прави чест, но защо няма никаква реакция от съответните инстанции? Защо не се търси отговорност от тези, които са допуснали това?!

 

Атанасов: Само да допълня, че бившата Държавна сигурност успя чрез агент Гоце да овладее най-високия пост в държавата!  Той е стимулирал подобно поведение, не го е контролирал.

 

Марков: Не съм се уморил да преследвам нещата, които искам да постигна. Дал съм своите предложения на президента Плевнелиев и търпеливо чакам неговата реакция. Съзнавам, че му трябва време. Но трябва да се знае, че 17 души от ръководствто на НСО в момента са свързани с бившата ДС.

НСО няма даден достъп до натовската информация! Това е недопустимо и никой не говори по този проблем!

 

Кошлуков: Толкова ли няма други кадри, нови, по-млади, подготвени, които да работят в службите?

 

Атанасов: Има кадрови ресурс, но в службите не се назначават нови хора, за да се подхранва легендата за незаменимостта на старите кадри от ДС. България е 7,5 млн и имаме няколко служби за разузнаване, а Турция, която е 70 млн има само една. За какво говорим въобще?

 

Кошлуков: Нали ген. Румен Миланов, който оглавява службата за борба с корупцията БОРКОР е написал стратегическа програма. Сигурно там е описано какво трябва да се прави...

 

Марков: Ген. Миланов е създал просто една стратегическа боза, а не програма за службите. Нямам нищо против него самия, но видях тази програма и съм категоричен, че не е това, което трябва да бъде. Някой да е видял някакви резултати от работата на БОРКОР досега?

 

Атанасов: Липсва мнението на премиера, на президента за сектора „Сигурност”. Няма идеи какво да се случи с тези служби.

 

Кошлуков: Как да коментираме обаче фактът, че НСО има бюджет 30 милиона, а разунаването само 19 милиона. Това не е ли абсурд?

 

Атанасов: Абсурд е, но по принцип финансовият механизъм на тези служби е непрозрачен. Българското разузнаване има повече фирми у нас, отколкото в чужбина. Това също е абсурд. Това са т.нар. фирми на прикритие. Да не ги изброявам, защото някои са публично известни... Те извършват различни дейности, печелят и съответно финансират операции на разузнаването. Това е неестествено положение, но никой не контролира процеса, а определени кръгове са възползват от това. Естествено е в такъв случай разузнаването да работи за този, който дава парите.

 

Марков: Има и други начини за финансиране. Откъде идват парите за възстановяване катастрофирали коли на НСО. Тези разходи не са заложени в бюджета. Но някак се прави, купуват се нови и пр. Ами вижте Манол Велев, съветник и приятел на Георги Първанов. Той се движеше с брониран автомобил, ползван преди това от Тодор Живков. Откъде Първанов е знаел, че ще се стреля по Велев, та му е дал бронирана кола от НСО? Откъде накъде? Чули ли сте за разстреляни президентски съветници в други държави? Няма такова нещо, само тук.  

 

Атанасов: Първанов трябва да бъде разследван. Той направи така олигарсите да се развият и разбогатеят неуправляемо. Той носи вина за много неща и е редно да му се търси отговорност.

 

Марков: В НСО още работят и командват хора, които работеха за престъпни босове. Някои напуснаха през годините и продължават да са плътно до тези босове. Можете да ги видите на улицата. Информация от НСО стига то тези босове всеки ден. Тя просто изтича. Каза го и защитения свидетел, когото вече споменах.

 

Атанасов: Въпросът е какво прави тогава Държавната комисия по сигурността на инфорацията (ДКСИ) на Цвета Маркова. Тя я ръководи повече годни отколкото ген. Кирчо Киров разузнаването... Но докато тя е начело на комисията, колко скандали станаха, а информация изтича в различни посоки. Нали това е забранено, трябва да се контролира и да се търси отговорност.

 

Кошлуков: Да не би да казвате, че е възможно да се събира информация за шантаж?

 

Марков: Има образец бланка за попълване с данните на обекта, когото охраняваш. Представил съм такава бланка и в парламента и на президента. Нека г-н Плевнелиев я покаже и да се види каква информация е събирана. Това е подсъдно.

В България 25 години службите не са правили нищо друго освен да събират информация за шантажиране! Всекидневно!

НСО не е приемник на службата създадена от цар Фердинанд. Това е художествена измислица. НСО е приемник на комунистическото УБО. Само името е сменено, нищо друго! Това си е същата служба и част от хората са същите. Те са свързани с ДС, имената им висят на таблото в Комията по досиетата...

Да вземем само парите за горива.

 

Кошлуков: Е, това е много дребно, горива...

 

Марков: Заблуждавате се много. Дори не подозирате за какви големи пари става въпрос. Това са гарантирани пари за дадена фирма, която зарежда автомобилите на НСО. Те пътуват постоянно, имат голям разход на гориво. За много сериозни пари става въпрос.

 

Атанасов: Много от сегашните служители в разузнаването са агенти на руските служби. Някога е било задължително разузнавачите ни да преминават едногодишен курс в руските служби. Бил е подписан договор от министър Димитър Стоянов и Юри Андропов от КГБ. Защо мислите се е постъпвало така? Много просто: за да бъдат вербувани. Кой ще каже сега тези хора чии задачи изпълняват. Дали не на своите вербовчици и водещи офицери? Те са в ръководствата и на разузнаването и на НСО.

 

Марков: Точно такива хора ме ицкараха престъпник и ме разкарваха из прокуратурата три години. Защо? Защото отказах да правя някакви лицеви опори. Вече ги бях правил пред охраната на Маргините. Той, този началник, и сега е там, с генералски пагони. Не исках да търпя подобно унижение.

Когато се случва катастрофа с кола на НСО, както тази в която бе Първанов, и е изхвърлена от пътя кола с жена и две деца, служителите са принуждавани да казват някаква друга „истина”. Какво е това. Аз съм юрист и знам: това е престъпление!

 

Атанасов: Трябва да се почне с кадрова чистка! Стига са плакали тия кадри от времето на Тодор Живков. Срамота е. Време е да си ходят. Двайсет и две годни вече работиха в демокрацията без някой да ги пипне. Няма от какво да се оплачат, затова да си ходят.

 

Марков: Аз съм писал сведения за хора, които представляват НАТО. Когато в парламентарната комисия разказах това Татяна Дончева ме нападаше в парламента и ме обиждаше, за да защити Първанов. Това е абсурдно! Нека се изкарат тези доклади, аз съм ги предал. Нека се види за какво става въпрос. Докладвано е за наши политици, за чужденци, за дипломати... Това е недопустимо.

 

Атанасов: Парламентът да състави анкетна комисия, тя да влезе в службите и да изкара какво става там. Крайно време е нещо да се направи. Иначе кои партньори ще ни уважават, за какво...

 

От редакцията:

Припомняме, че за купон с проститутки в Колумбия 6 специални агенти от Сикрет сървис, които отговарят за безопасността на американския президент, бяха уволнени миналата седмица. Барак Обама разпореди пълно раследване на случая и обеща строги наказания и дори оставка за шефа на службата Марк Съливан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 28622 |03.01.2012 Режисьорът Николай Волев: България прелива от бруталност и безочие . 16| 10417 |20.10.2011 Кандидат-кметът на Враца Николай Иванов: В града има симбиоза между ГЕРБ и ДПС . 38| 29568 |06.10.2011 Николай Колев – Босия: Цар Киро ми прати 20 бона рушвет, за да го измъкна от затвора . 8| 12385 |11.02.2011 Николай Панков: 20 млн. евро разделят мюсюлманите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads