Реклама / Ads
4| 10139 |25.10.2023 ИНТЕРВЮ

Оливер Андонов за ФрогНюз: Руските влияния в Македония блокират вписването на българите в конституцията

.
Оливер Андонов
"Това, което пречи на нормалните отношения между Македония и България, е политическият проблем и влиянията на някои центрове на мощ върху Македония - по-конкретно върху ВМРО-ДПМНЕ. Целта на тези влияния не е само против България и вписването на българите в конституцията. Целта е и против членството на Македония в Европейския съюз, а като инструмент се използва въпросът за вписването на българите в конституцията. Нямаме сблъсък само като държави, имаме сблъсък като общества. Този сблъсък пък довежда до полза на Русия в процеса на дестабилизация на Южното крило на НАТО".
 

Това каза за ФрогНюз политикът от Северна Македония и представител на фракцията за демократизация и съживяване на ВМРО-ДПМНЕ проф. Оливер Андонов. 

 

Ето и цялото интервю:

 

Проф. Андонов, какво смятате за вписването на българите в конституцията на Северна Македония? 


Като вътрешна фракция на ВМРО-ДПМНЕ, ние сме съгласни да се направи промяна на конституцията с цел вписването на българите, които живеят в Македония и са македонски граждани. Това не е никакъв проблем. Първо, от правен аспект. Второ, това за нас е важно от цивилизационна гледна точка и за нешовинистичното отношение на македонския народ към българите, които живеят в Македония. Те са граждани на Македония и няма смисъл да се отнасяме шовинистически към тях, като забраняваме нормални граждански права. 


В този контекст, промяната на конституцията ще рефлектира върху подобряване на отношенията между Македония и България. Ще има отражение и в напредъка ни към Европейския съюз. 


Това, което пречи на нормалните отношения между Македония и България, е политическият проблем и влиянията на някои центрове на мощ върху Македония - по-конкретно върху ВМРО-ДПМНЕ. Целта на тези влияния не е само против България и вписването на българите в конституцията. Целта е и против членството на Македония в Европейския съюз, а като инструмент се използва въпросът за вписването на българите в конституцията.


Кои са тези центрове, които пречат?


Някои от съседните ни центрове на мощ. Тук включвам и Русия на първо място, като по-голям международен център на мощ като голяма сила. Русия няма интерес Македония да бъде в ЕС. За нас това се явява сериозен проблем. 


Причината да не ни искат в ЕС е, че искат да държат Македония като зона на постоянно напрежение, като място, което може да бъде кризисно и рисково, като място, в което могат да се развиват криминално-политически активности. 


Според Вас ако Македония влезе в Европейския съюз, това ще прекъсне ли руското влияние? 


Не съвсем - България е пример в това отношение. Руското влияние не престава, няма да престане толкова лесно. Няма копче, което изведнъж да го прекъсне. 


Процесът на приемането ни в ЕС обаче ще позволи на Македония да извърши такива реформи, които ще помогнат и на теория, и практически правно за растежа на Македония и подобряване на нашите институции. Ще имаме информация за произхода на имущество, ще се разкрият всички криминални активности, които са се случвали досега. В същото време ще имаме и възможност гражданите да усетят ползите от членството в ЕС. Това ще отслаби - няма да прекъсне, но драстично ще отслаби руското влияние, а с това и влиянието на някои от околните центрове на мощ. Белград например иска да поддържа постоянно влияние в Македония. 


Българският парламент гласува ветото над преговорите на членството на Македония в ЕС да бъде вдигнато още в края на юни 2022 година, стига българите да бъдат вписани във вашата конституция. Бави ли се процесът на вписването?


Несъмнено процесът се бави. Целият процес е в застой поради баналности. Банално е за нас като държава да бавим тези конституционни промени, които на практика няма да променят нищо съществото за нас като държава, нищо драстично няма да се случи. С бавенето на конституционните промени се бавят евроинтеграционните процеси. 


Това ли е целта на забавянето на вписването на българите - забавяне на евроинтеграцията на Македония?


Да, точно така. Това е нарочно, тенденциозно, целенасочено забавяне на евроинтеграцията. 


Крайната цел на Белград например е Македония да не влезе в ЕС преди Сърбия. Това е най-директната цел. 


Руският интерес пък е, че колкото повече се бави евроинтеграцията на Македония, толкова повече ние сме кризисна зона. А ако ние сме кризисна зона, в която криминално-политическата олигархия може да властва, значи ще имаме постоянни проблеми за Европа. Когато имаме проблеми с Европа, имаме проблеми с България, с Гърция, с Косово, с Албания, която може да влезе в ЕС преди нас, което пък ще отвори нови и нови въпроси. Така постоянно ще можем да сме извор на конфликти и като регион да бъдем нестабилни, а това вече е сериозен проблем за Европа (ЕС) в геополитически аспект, имайки предвид войната в Украйна на самата граница на ЕС и войната в Близкия изток като съседен регион на Европа. Несъмнено оставя място за "слаба" Европа и силно влияние на Русия.


Вярно е също, че за спор са нужни двама. За да имаме конфликт в България, има действия и от българска страна - в случая, национален романтизъм от 19-ти век, който върви ръка за ръка с радикално националистически нагласи в Македония. Ние смятаме, че това са договорени отношения. Защо например по едно и също време и Християн Мицкоски, и Илияна Йотова правят изказвания, които биха довели до противоречия между македонското и българското общество? 


Нямаме сблъсък само като държави, имаме сблъсък като общества, на народите. Този сблъсък пък довежда до полза на Русия в процеса на дестабилизация на Южното крило на НАТО. Редно е да го погледнем и през тази призма, не само през призмата на ЕС. Това си е чиста дестабилизация на Южното крило на НАТО. 


Всички тези процеси имат ли решение - кога ще спрат според Вас, има ли стъпки, които трябва да се извършат?


Има решение, разбира се. Решенията, които ние като фракция във ВМРО-ДПМНЕ виждаме, са на първо място, промяна в ръководството на партията. Затова и се проявяваме като фракция, която е против настоящето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и превръщането на партията в проруска структура, която чрез практическите си действия в политиката се проявява като подчертано анти-ЕС.


ВМРО-ДПМНЕ в момента е проруска структура на пряка команда на Белград и под влияние на Москва. 


Промяната на едно такова ръководство в много аспекти ще демократизира ВМРО-ДПМНЕ. Демократизирането пък без проблем ще доведе до промените в конституцията, които ще ни водят по пътя към ЕС. След това ни чакат сериозни вътрешни задачи. Първата стъпка обаче е демократизиране на ВМРО-ДПМНЕ. 


Настоящата власт (Социалдемократическия съюз (СДСМ), бел.ред) не е влюбена в идеята да върви към ЕС. Не, не иска. Ако искаше, щеше да работи повече в борбата с корупцията и организираната престъпност. Те не искат това. В момента обаче имат политическо извинени пред Европа, че ВМРО не иска заради вписването на българите в конституцията. Те наричат договореност, постигната в Европейския съюз, “български диктат”. 


Поведението на ВМРО-ДПМНЕ, че ние ще изгубим нашата национална идентичност като македонци, ако впишем българите в конституцията, е тенденциозно политическо поведение. Народите и нациите се създават от историята. Някои народи се създават за столетия, другия за десетилетия. На моите 53 години никой не може да ме разубеди, че не съм македонец. Аз съм роден в Македония, живея в Македония, говоря на македонски. За мен е глупава тезата, че с вписването на българите в конституцията, ще изгубим нашата национална идентичност, нашият национален интегритет. Напротив - ние ще допринесем положително за отношенията между Македония и България. Ние, като македонци, няма как да загубим интегритет, ако някой друг народ влезе в нашата конституция. Това е наратив, който цели хората да се запалят на националистическо-романтична вълна. 


Това от своя страна отново недвусмислено е насочено към спиране на пътя на Македония към ЕС. Целта от гледна точка Европа е дългосрочно съществуване на кризисна зона, която ще окаже натиск върху Европа, защото “проблемът” с Македония е последван от проблема с Косово, Босна и със сигурност Черна гора и Сърбия. В края на краищата целият регион е част от Европа и следователно е проблем за ЕС, с който Европа ще трябва да се справя и да бъде заета, вместо да действа като глобален актьор спрямо Русия, Близкия изток и Северна Африка.

 


 

Оливер Андонов е професор във Военната академия “Генерал Михайло Апостолски”, политик от Северна Македония и представител на фракцията за демократизация и съживяване на ВМРО-ДПМНЕ. Предходен министър на вътрешните работи в правителството на Емил Димитриев, a след това - заместник-министър на вътрешните работи. Проф. Андонов е дългогодишен и настоящ член на ВМРО-ДПМНЕ. 

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6947 |24.10.2023 Политологът Игор Семиволос: Защо Египет и други арабски страни не приемат бежанци от Газа? . 21| 9295 |20.10.2023 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Промяната в позицията на Нидерландия за Шенген минава през провеждането на мисия в България . 2| 7088 |20.10.2023 Румен Драганов за ФрогНюз: Клиентите, които се отказаха да пътуват до Близкия изток, ще загубят парите си . 17| 13273 |19.10.2023 Илиян Василев за ФрогНюз: Мотивите за ветото на Радев са спорни и очевидно има слон в стаята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads