Реклама / Ads
6| 7159 |24.10.2023 ИНТЕРВЮ

Политологът Игор Семиволос: Защо Египет и други арабски страни не приемат бежанци от Газа?

.
Палестина
Директорът на Украинския център за близкоизточни изследвания Игор Семиволос обясни в ефира на Present Time защо Египет и други арабски страни не бързат да отворят границите си за жителите на ивицата Газа.
 

– Израел започна да призовава жителите на Газа да напуснат ивицата в началото на миналата седмица. Защо не виждаме поток от бежанци от ивицата Газа към Египет?


– Първо, Египет не отваря границата – това е очевидно. Но това съображение изглежда странно само на пръв поглед. Трябва да се разбере, че палестинците в самия сектор не искат да напуснат тази територия, помнейки събитията от 1948 г. и в следващите години, когато самият факт на напускане на тази територия означава, че Израел поема контрола над тази територия и за известно време там се появяват еврейски селища. Това е основният аргумент, който всъщност е причината палестинците да не искат да напуснат ивицата Газа.


– Обяснете как работи? Средно всяка жена в ивицата Газа има три деца и 80 процента от това население живее от хуманитарна помощ. И просто мнозинството са жени и деца. Можете ли да обясните защо жените и децата не искат да напуснат, когато Израел провежда операция в ивицата Газа?

 

- Защото няма да се върнат - няма да ги пуснат. Това са очевидни неща. В същата ивица Газа имаше еврейски селища до 2005 г. Те излязоха с войските. Но въпреки това има исторически разказ, че там е имало еврейски селища по-рано по време на епохата на Еврейското кралство. Този разказ, по един или друг начин, ще тласне някои от еврейските десни радикали да дойдат и да окупират тези територии. Територии, които ще бъдат изчистени от палестинци. В тази ситуация няма значение как си го представяме.


- Какво ще се случи с ивицата Газа след сухопътната операция на израелската армия?

 

- Ивицата Газа е в известен смисъл изолирана територия, но хората продължават да живеят там, въпреки всички неудобства, които съществуват там поради факта, че има стена от всички страни?Хората свикват с всичко, включително и с такива условия. Да, това е ужасна история. Там се живее изключително трудно. Но те нямат специален избор и специални възможности освен тези, които имат сега.

 

– Ако говорим за Египет, изглежда има информация, че там може да се създадат някакви палестински селища. Това наистина ли е възможно?

 

– Със Синай има голям проблем, защото е слабо контролиран от Египет. Има контрабандисти, действащи в Синай, и появата на палестински лагери в Синай, които, както разбирате, няма да изчезнат по-късно - те ще бъдат там, защото ще започнат допълнителни забавяния, тогава ще започнат проблеми със сигурността, израелското законодателство ще влезе в действие и така нататък. В резултат на това тези територии ще бъдат в най-добрия случай празни. Там няма да има никой.

 

За Египет това е катастрофа от гледна точка на проблемите със сигурността в страната, защото ще предизвика много сериозни вътрешнополитически вълнения, обвинения в предателство на интересите на палестинския народ и т.н. Ал Сиси не иска да поема подобни рискове.

 



– Знае се, че например в Ливан на палестинските бежанци е забранено да купуват недвижими имоти. Още повече, че там статута на бежанец се предава по наследство, а те само се увеличават. Защо по принцип арабските страни – в случая говоря за Ливан – не приемат бежанци от друг арабски регион и не са готови да помогнат на тези хора с документи, гражданство и работа?

 

 

– Единствената държава, която е дала гражданство на палестинците е Йордания. И то само защото Йордания анексира палестинските територии през 1948 г. и те нямаха друг избор. Но всички други страни смятат, че палестинците не изчезват в арабското море, те продължават да си остават отделна група. Така че това постоянно усещане, че ще получите допълнителни граждани с различна лоялност, прави много, за да възпира лидерите на тези страни.


- Какво означава? Нелоялни ли са към страните, които посещават?

 

- Те са преди всичко палестинци и ще продължат да бъдат такива.

 

 

– Сега в украинското общество има много страхове – разбирам, че това е странно сравнение, но все пак  хората, които са напуснали Украйна за Европа заради войната, няма да се върнат в Украйна. Тук не работи ли това?

 

- Не, тук не става така. Тук има  доста сложна система от роднински връзки, и обща травма, която оформя представите на тези хора за тяхната нация. В Украйна това донякъде работи, защото независимо къде се намират украинците, дори и да продължат да живеят в друга страна, до голяма степен те запазват връзката си с родината и представата за себе си като украинци. Украинците също не са се разтворили много в света. Имаше огромен брой различни вълни от Украйна, но те оцеляха като общност в много страни.

 

Интервю  "Настоящее время"

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9429 |20.10.2023 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Промяната в позицията на Нидерландия за Шенген минава през провеждането на мисия в България . 2| 7264 |20.10.2023 Румен Драганов за ФрогНюз: Клиентите, които се отказаха да пътуват до Близкия изток, ще загубят парите си . 17| 13427 |19.10.2023 Илиян Василев за ФрогНюз: Мотивите за ветото на Радев са спорни и очевидно има слон в стаята . 24| 14924 |18.10.2023 Мартин Димитров за ФрогНюз: “Турски поток” беше голяма грешка на ГЕРБ. Енергийната вноска защитава интересите на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads