Реклама / Ads
3| 9704 |04.06.2020 ИНТЕРВЮ

Пламен Данаилов пред Фрог: Над половин милиард лева ще платим за Държавната петролна компания

.
Пламен Данаилов
Създаването на Държавна петролна компания ще ни струва най-малко половин милиард лева. Управляващите казват, че затова ще теглят заем, но ние ще го връщаме и то с лихвите. Против всяка икономическа логика е това, което властта казва, че Компанията няма да фалира и ще работи без печалба.
 

Това каза пред Фрог нюз икономистът Пламен Данаилов по повод проекта за създаването на Държавната петролна компания. Ето какво още обясни той:

 

 Г-н Данаилов, какъв ефект върху върху икономиката ни имат зрелищните акции на прокуратурата срещу бизнесмени? Подобни действия разколебават ли чуждите инвеститори, да речем, или ги убеждават във върховенството на закона? 

Ако тези зрелищни акции завършат с обосновани осъдителни присъди, държавата дава ясен знак, че си върши работата. И това ще звучи добре за всички инвеститори. Но ако по една или друга причина не се стигне до осъдителна присъда, очевидно това ще създаде лош икономически имидж на държавата. Ефектът е същият като например идеята за създаването на Държавна петролна компания. 

 

Защо свързвате двете неща? 

Очевидно е, че държавата чрез своите регулаторни органи, в случая КЗК, казва, че не може да си свърши работата. И за да има достатъчно добра конкуренция, ще се създаде тази Държавна петролна компания. Това само по себе си звучи абсурдно. Ако държавата признава този факт, тогава защо е този състав на КЗК, защо изобщо ни трябва тази Комисия, след като тя не може да си свърши работата? Да погледнем и от друг ъгъл. Ако КЗК си е свършила работата, защо се прави тази петролна компания с някакви абсурдни условия като това, че тя няма да може да фалира,и че няма да работи на печалба. 

 

Това не противоречи ли на всяка икономическа логика? 

Разбира се. Най-притеснителното обаче, е колко ще струва този проект на данъкоплатците. Казват, че ще се взима заем. Хубаво, но нали всеки заем се връща с лихвите. И този заем, след като го вземе държавата или държавно предприятие, го връщаме всички ние. За съжаление в момента не разполагаме с никаква публична информация, която да е представена за обсъждане. В същото време ДПК се създава със закон, като се заобикалят разписаните правила. Нали всеки закон трябва да има оценка на въздействие. Трябва да бъде публично обсъден. И това е само за създаването му. Отделно от това, когато стартираш един бизнес ти трябва бизнесплан, в който казваш какво искаш да направиш, какви са потенциалните му възможности, кои са силните и слабите страни, какви са потенциалните  възможности и потенциалните заплахи?  И като се направи този анализ, започва да се гради финансовата рамка. До момента не са представени за публично обсъждане етапите на капиталово бюджетиране. Например: ще изградя 100 бензиностанции на тези и тези места. Всяка бензиностанция трябва да бъде остойностена. Защото не е еднаква цената на всяко място и това зависи от много фактори - начин на изграждане, довеждаща инфраструктура, брой колонки, дали ще има място за хранене и т. н. Аналогичен анализ, включващ капиталово бюджетиране следва да бъде изготвен и за петролните бази. И тогава стигаме до въпроса къде ще се изграждат тези петролни бази, колко ще бъдат, какви пари ще глътнат, какви обеми ще се съхраняват в тях. 

 

Ако направим разчет, колко би ни струвал такъв мащабен проект? 

Не по-малко от половин милиард лева. Разбира се, може да струва и много повече. Това са поне 100 бензиностанции, които ако предлагат аналогичен комфорт с тези на големите вериги бензиностанции, то осреднено биха стрували по всяка 3 млн. лв., като разбира се зависи от гореизброените фактори. Според обясненията на управляващите тези бензиностанции няма да са по селата, а в големите градове или на магистралните пътища. 

 

Знаете ли дали е направен анализ за това дали пазарът у нас въобще има нужда от разширяване на мрежата от бензиностанции? 

 Много е добре да се замислим и върху това. В България има няколко хиляди бензиностанции, които покриват добре цялата територия на страната. Преди години имаше проблем с липсата на бензиностанции по АМ „Тракия“, но той бе решен. Пресконференцията, която дадоха министърът на икономиката и министърът на финансите за Държавната петролна компания, можеше изобщо да не се провежда. 

 

А как щяхме да разберем за новата амбициозна идея на властта? 

Можеха да минат с едно прессъобщение, защото нищо конкретно не казаха. Направиха си един пиар. Показаха се, за да не ги забравяме. Нищо съществено не се представи и не бе дадена никаква конкретика. 

 

Да не се окажем страната с най-много бензиностанции на глава от населението в Европа. Как ще се печели тогава от този бизнес? 

 В България, съгласно статистиката, е страната с най-много бензиностанции на глава от населението в ЕС. Идеята, представена от управляващите е, че Държавната петролна компания ще работи без печалба.

 

Това не е ли прецедент? 

Това са все идеи, които не са свързани с обективни пазарни механизми на съвременна пазарна икономика. Ние отново се връщаме на въпроса дали има бизнес план, тъй като именно в него трябва да се оцени потенциала на пазара. Няма как някой да ме убеди в перспективата на подобен проект. Ето и другото предложение на управляващите - създаването на ВИК-холдингс 1 милиард капитал. Добре, но погледнете, че ВИК-то с най-малко загуби  на вода по мрежата е даденото на концесия и това е ВИК-София. От друга страна софиянци не плащат най-високата цена на вода. Случващото се в Перник пък е показателно за това как се справя държавата в такива случаи. Но ние отново създаваме една излишна структура, която ще глътне 1 млрд. лева. Това за мащабите на България са изключително много пари. Същата е и идеята за създаване на държавна букинг система.

 

Как гледате на разкритията на Васил Божков за държавен рекет в размер на 20%? 

Документите сами по себе си говорят какво е неговото виждане за това, което се е случило. Става дума за тегления от неговата лична сметка. По закон при всички тегления над 30 000 лв, банките са задължени да изпратят информацията към ДАНС. Която и да е българска банка, едва ли би си позволила да затаи подобни данни. 

 

Божков, обаче пита къде са парите? 

Най-вероятно той знае отговора. От документите, се вижда, че парите са от личната му сметка. Въпросът за това къде са парите очевидно е риторичен. 

 

Знаете ли какво се случва с дружествата на хазартния бос? 

 „Ню геймс“, което основно оперираше с лотарийните билети, е в процедура по несъстоятелност. Има определение на СГС, с което е назначен синдик на дружеството. В Конституцията на РБългария се казва, че икономиката се основава на свободна стопанска инициатива. И законът създава и гарантира на всички юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотреби с монополизъм, нелоялна конкуренция и защитава потребителя. В самата Конституция пише кое е изключителен държавен монопол. Т. е върху кои сфери на дейност държавата може да упражнява монопол. 

 

Там фигурира ли хазартът?

Не. Очевидно е, че хазартът е бизнес, от който се печели много. Това е не само в България, но и в световен мащаб. Но ролята на държавата е да прецени каква политика иска да води предвид отношението между икономическата полза от хазарта и социалния ефект върху обществото. Факт е, че има пристрастяване към хазарт. Факт е, че в много държави той е забранен.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 19238 |28.05.2020 Биляна Петрова пред Фрог: От мистериозен свидетел Разнованов започва всичко срещу нас. Съдът отказва да го разпита . 30| 14899 |26.05.2020 Албена Белянова пред Фрог: Гешев за пореден път показа, че има и такива, които няма кой да ги накаже . 99| 182187 |12.05.2020 Д-р Георги Тодоров пред Фрог: 76% от хората не могат да хванат COVID-19. Нещата отиват на изуй гащи . 14| 12300 |07.05.2020 Кирил Симеонов пред Фрог: Правителството се опитва да “мине тънко”, малкият бизнес е оставен да умре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads