Реклама / Ads
13| 9438 |12.07.2023 ИНТЕРВЮ

Пламен Юруков: За толкова години, Радев така и не успя да изучи политиката. Екипът му прави много грешки

.
Източник: БГНЕС
За толкова години, Радев така и не успя да изучи политиката. Не може българският президент да не е подготвен за среща със страна, на която ние даваме оръжие, на страна, която НАТО категорично подкрепя. Екипът на президента на републиката прави много грешки, не знам дали той ще има време и дали е осъзнал, че трябва да промени себе си този подход.
 

Това каза за ФрогНюз Пламен Юруков – бивш политик, бизнесмен и общественик.

 

Вижте цялото интервю:

 

Г-н Юруков, расте ли доверието спрямо заявилите себе си като евроатлантически партии в парламента според Вас ? Днес виждаме, че двете формации ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха разбирателство и по отношение на бюджета на Асен Василев. 


Тези две коалиции са заедно именно заради това, да постигат съгласие по повечето въпроси. По отношение на външната ни политика и ангажиментите ни към НАТО, както и войната на Русия и Украйна, това е най-важната плоскост, по която те трябва да намерят разбирателство и да постигнат съгласие. 


Голяма част от тези неща са ангажименти, които България е подписала като договори на първо място за членството си в НАТО, и след това членството в ЕС. У нас много хора не отчитат това, че за да станеш член на ЕС, първо и задължително трябва да станеш член на НАТО. Това е едно правило, което не знам защо не се популяризира, но то трябва да бъде ясно на всички. 


 Това, което излезе след една година, че България реално е спасила в първите дни и месеци на войната Украйна с многото доставки, които сме направили на боеприпаси и оръжия още тогава, означава, че вървим в една линия. 


Тук трябва да подчертаем, че пак се бърка доставка с помощ. Помощ е когато ги дарим безплатно, но в случая ние сме продавали, така че това е подпомагало и нашата икономика и военно-промишлените ни предприятия. 


Сега, когато в правителството е и г-жа Габриел, бивш еврокомисар и няколко мандата евродепутат, тази линия ще бъде много твърдо поддържана. Г-н Денков няма много политически опит, но пък това не означава, че няма да следва тази линия. От тази гледна точка аз не виждам някакви притеснения и е съвсем нормално ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да взимат заедно решения. 

 

Как ви се стори визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, какъв знак за България е това посещение?


Визитата на Зеленски у нас ни показа реалността, а тя е, че България винаги е доставяла, помагала е и е заставала на страната на Украйна в тази война. Правителството заяви ясно позицията си пред президента Зеленски. 

Доводите на президента Румен Радев за оръжията тежат ли достатъчно? Въобще как ще коментирате държанието на президента по време на тази среща?


За толкова години, Радев не успя да изучи политиката и да разбере, че няма за какво да ги говори тези неща. Предполагам, че има група от пиари, които го съветват да говори такива неща, защото едва ли не в България хората били русофили и очаквали от него точно това да чуят. Цялата стратегия на разговора на президента Радев беше подготвена от неговия екип по един много неподходящ начин. В началото започна добре, каза, че е против войната, но в самия разговор, другите неща, които каза бяха излишни. Те дадоха възможност на Зеленски да направи своите забележки. 


Никъде няма достоверно изследване, което да казва, че в България хората са русофили. Всичките тези стотици, хиляди малки и средни  фирми, които разчитат на европейско финансиране, те се интересуват единствено от това и няма да искат да се заеме подобна проруска позиция, която да ги спре.


От друга страна, хората в България се интересуват от своя поминък, от тяхното развитие и изобщо не ги интересува нито руската политика, нито това какво правят руснаците, как се развиват и как щели да ни се разсърдят. 


Да не говорим, че много руснаци купиха ваканционни жилища по нашето Черноморие, и има изключително недоволство от поведението на тези руснаци, за държането им, грубостите, кражбите от магазини и заведения, които извършват. Така, че това е една пропаганда, която върви само в медийното пространство.

Какво мислите за  вчерашното решение на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че Украйна ще стане член на НАТО и ще бъде премахнат т. нар. план за действие за членство (ПДЧ)?


Хубава е да знаем и разбираме какво се случва в НАТО. В момента  дотолкова, доколкото Украйна има нужда от помощта, за да се бие с Русия,  да си освободи териториите и да спре убийството на хиляди граждани, НАТО  има и ще има нужда от тази вече така добре подготвена 400 - хилядна украинска армия. Моделът на НАТО досега беше точно такъв, малко на брой  най-различни специализирани бойни подразделения , които да летят,  да се намесват в различни зони.


В момента имаме една класическа, масова война на изключително дълга фронтова линия, където ще са необходими много по-големи бойни формирования. Това, което Зеленски много добре каза, че всички тези стари бомби, които няма да ни спасят, а ще ни спасят приятелите и ние трябва да разчитаме на тях е много важно.


Когато Украйна и нейната армия са ни приятели и станат член на НАТО, много по-бързо един 100-хиляден украински корпус може да пристигне в България, отколкото от Германия, Англия или Испания например. 


Така че сме в една ситуация, в която и Украйна и НАТО, в това число и България, имат нужда от много сериозно взаимодействие, приятелство и бърза реакция. 


Основното нещо, което България трябва да води като политика е България и Украйна да бъдат приятелски държави. Забравяме и друго нещо. Това, което в историята наричаме Руско-турската освободителна война, основните войници, които са били тук и са загивали, са били от Украйна. 

Опита ли да се оправдае Радев в изявлението му на следващия ден, след визитата на Зеленски у нас, в което той казва, че не е знаел за това посещение и никой не го е съгласувал с него?


Това също беше грешен медиен подход, защото по този начин той каза: “Аз реално не бях подготвен за срещата”. Не може българският президент да не е подготвен за среща със страна, на която ние даваме оръжие, на страна, която НАТО категорично подкрепя. Екипът на президента на републиката прави много грешки, не знам дали той ще има време и дали е осъзнал, че трябва да промени себе си този подход.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 31900 |18.05.2023 Петър Чолаков пред Фрог: Борисов е толкова уплашен, че нищо чудно и Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката . 16| 5479 |29.03.2023 Пламен Юруков за Фрог: България трябва да се дерусифицира във всички свои сфери . 4| 8047 |26.10.2022 Пламен Данаилов за Фрог: Има риск Бюджет 2023 г. да се превърне в популистки, какъвто беше и миналогодишния . 3| 7541 |18.09.2022 Пламен Абровски пред Фрог: Акцията на “Кап. Андреево” е да махнем един, за да сложим друг. Лъжа е, че сме яли отровна храна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads