Реклама / Ads
16| 5454 |29.03.2023 ИНТЕРВЮ

Пламен Юруков за Фрог: България трябва да се дерусифицира във всички свои сфери

.
Източник: БГНЕС
България трябва да се дерусифицира, да се освободи от руското влияние във всички свои сфери, като започнем от културата, спорта, най-вече през историята и се стигне до сигурността на България, армията и специалните служби.
 

Това каза за ФрогНюз Пламен Юруков – бивш политик, бизнесмен и общественик.

 

Вижте цялото интервю:

Г-н Юруков, как ще коментирате предизборната кампания, която вече върви към своя край. Какво очаквахме, а не чухме през тази кампания и за тези избори? 


Има две неща, които са изключително важни за България, и които не чухме в добър тон. Първото нещо, което е от изключително значение, е това, което аз наричам дерусификацията на България в абсолютно всички области на живота. България трябва да се дерусифицира, да се освободи от руското влияние във всички свои сфери като започнем от културата, спорта, най-вече през историята и се стигне до сигурността на България, армията и специалните служби. 


Ние не чухме твърда заявка и за икономическа дерусификация. Знаете, че в цяла Европа в момента се изкупуват всички петролни рафинерии и газови руски фирми се изкупуват или се одържавяват. В България това нещо минава съвсем тихо и никой не повдига въпроса. 


Второто нещо, което е изключително важно за България и не се обсъжда, това е по какъв начин да се промени работата на институциите, които от 30 год. си работят по един и същи начин, както от времето на комунизма. Това се отразява и на социалната политика, всичко е направо в полза на администрацията, не на гражданите и частния бизнес. 


Това са двете неща, от които България има нужда да се случат и са пречка, за това което всички ние искаме да се случи - едно модерно и разумно управление. 

Достатъчно убедително ли констатираха намеренията и политиките си партиите. Видяхме ли ясно изразени платформи?


Не, по-скоро изключително непрофесионално. Една платформа се пише с години, тя се основава на ценностите и след това идва. Нямаше никакви дискусии върху ценностите. Второто нещо, да се изработи платформата, която да даде насока на развитие в период на 10-15г., и най-накрая програмата, как това ще се реализира в срок от 2 до 4 години. Това не го видяхме никъде. Политиците се занимаваха се основно с лични нападки, накрая даже им омръзнаха, налегна ги апатия и започнаха да обикалят и да събират гласове по стария начин. За съжаление, нищо ново и разумно не се случи в българската политика. Подминават се важни фактори, като този, че България пропусна възможността безплатно да си обнови цялата инфраструктура на армията с модерно натовско оръжие. Имаше такава възможност и тя беше пропусната. 


Миналата година, когато имахме и правителство и парламент, всички се занимаваха с газа и пропуснаха петрола, бензина и нафтата - дизела. 


При тази ситуация цената на руския петрол падна, в същото време цената на бензина и на нафтата в България се вдигна, което беше ключов фактор за инфлацията. Можеха да се вземат мерки. В бизнес-мениджмънта и данъчното законодателство се нарича трансферирана цена. Това е когато една компания има дъщерни фирми в различни държави, фактурират си една на друга стоката и решават къде да оставят печалбата и къде да завишат цената, т.е. има готови механизми, по които се работи в това отношение. По този начин българинът остана много ощететен, защото знаете горивата са основен фактор за ценообразуването, особено при голяма част от храните.


Големият проблем при дерусификацията е, че новата Левица, която произлиза от БСП, БКП, самите те си заявяват своята проруска позиция, която за мен граничи с национално предателство, защото пренебрегва интересите на България за сметка на друга държава. 


Това е ключов въпрос, който не само политическата класа, но и цялото българско общество трябва да реши. Да се променят фалшификациите в историята ни.  Да се покажат фактите, които показват как Русия ни е ощетявала и ограбвала в определени моменти. Факти, които са прикривани първо от комунистическата власт и които в момента ревностно се защитават от социалистическата партия.   

Ще бъде ли решена политическата криза след тези избори?


Не виждам решение на политическата криза, защото хората, които участват в тези избори са си същите, виждаме, че те нямат идеи. Има и подводни камъни, говорим за пафинерията и проблемите, които тя създаде. Да не говорим, че тя беше приватизирана при управлението на Иван Костов.

 

Тогава шеф на службите беше Атанас Атанасов, които допуснаха това нещо да се случи, при положение, че имаше оферти от големи международни компании, които работят при други стандарти. Сега същия този човек, имам предвид Атанас Атанасов да работи за дерусификацията, при положение, че е допуснал най-голямата тогава компания с България да отиде в руски ръце. 

Някои политолози изразиха мнение, че единствената възможна конфигурация за правителство е "скрита коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ". Има ли как тя да се случи. Под скрита се има предвид под формула на експертен кабинет на националното спасение, с ограничен хоризонт и с непартийни фигури.


Може би до момета, в който г-н Борисов не беше арестуван, това би могло да се случи, но в този момент много се съмнявам. В България личните взаимоотношение винаги надделяват. Не знам какъв натиск трябва да има, като гледам в обществото той не е толкова голям. Не знам дали ще има достатъчно силен външен натиск това нещо да се случи. В България използваме едни думи, които нищо не означават - експертно правителство.

 

Обикновено през последните години това означава, че някой от лобистки кръг в определена индустрия си слагат техни хора под формата на политическа неутралност и безотговорност и по този начин цяло министерство започва да работи за определена икономическа група, било в туризма, енергетиката или околната среда и водите.

 

Тук има една много голяма опасност политическата власт направо да се предаде в ръцете на икономически кръгове и лобита, което в никакъв случай не е добро. 

Доколко възможно е правителство на формациите от т.нар. хартиена коалиция?


Това, което видяхме в предишния парламент е, че мнозинства има по определени теми. Видяхме, че тези три страни БСП, ГЕРБ и ДПС, когато имат интерес гласуват за един и същи закон. Това нещо може и да продължи, но да се стигне до правителство е много трудно. На шега бих казал, че възможната коалиция би била СДС-ПП, пък ГЕРБ да подкрепят. Подчертавам пак, че е в кръга на шегата, но би могло да стане приемливо. ПП и ДБ съществуват единствено на своите “АнтиГЕРБ” позиции и изказвания, така че за тях означава политическа смъртна присъда да направят нещо заедно с ГЕРБ. Това те го знаят много добре. Макар че, преди ДБ и ДСБ много често са били в коалиция с ГЕРБ, нищо че публично говорят други неща. 


Ако си спомняте Атанас Атанасов и Христо Иванов бяха заснети напът за среща с г-н Борисов. Така че, те самите задкулисно се опитват да правят подобни неща. Но при “Продължаваме промяната”, особено след този арест е много трудно да има някаква комуникация между лидерите на ГЕРБ и ПП. 

При евентуални следващи избори би ли се променила конфигурацията за правителство  и ситуацията за коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.


Лично аз смятам, че през следващите две години много трудно ще се стигне до стабилно и гъвкаво управление. Знам, че не звучи много оптимистично, но водата в момента е много размътена, за да се стигне до това избистряне толкова скоро.

 

В същото време виждаме тази Левица, която се образува, която всичките й политики са насочени срещу това, че България може би за първи път има шанса да е от правилната страна на историята, но искат да я дръпнат назад.

 

Ако те наберат малко сила, ще стане наистина много трудно България да върви напред икономически, с модерно управление, и с активно и силно присъствие сред нашите партньори от ЕС.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8361 |28.03.2023 Б. Колов за Фрог: Представителната демокрация не работи нито в посока на представителство, камо ли към народовластие . 5| 11831 |27.03.2023 Мария Стефанова за Фрог: Когато най-много те е страх, тогава трябва да скочиш . 13| 9621 |27.03.2023 Проф. Румен Кънчев пред Фрог: Отношението на Китай към Русия е тактическа игра, а не дългосрочна стратегия на Пекин . 30| 14732 |23.03.2023 Проф. Евелина Келбечева за Фрог: Метастазите на тоталитарния комунистически режим още не са изчезнали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads