Реклама / Ads
8| 31013 |04.05.2017 ИНТЕРВЮ

Полк. Тр. Трифонов: Армията не заслужава ”подаръка” Каракачанов за 6 май

.
Полковник от резерва Трифон Трифонов
Как празникът ни 6 май да е бляскав, като армията ни е унищожена? Ние, старите войници, отдавна виждаме, че ”Царят е гол!”. Финансистът Ананиев работи на принципа ”Взел Кольо, дал Кольо!”. Дано начело на армията да не са безхаберници. Красимир Каракачанов като военен министър буди у мен смях и недоумение. Това казва за Фрог полковник от резерва Трифон Трифонов.
 
Полковник Трифон Петров Трифонов е един от големите бойни командири в българската армия. Бил е началник на гарнизона в Търговище и офицер в щаба на Трета армия. Бил е зам. кмет на община Попово. В президентството е  началник на кабинета на вицепрезидента. Изпълнителен директор е на няколко фирми. Сега е фермер в Източна България.

- Г-н полковник, дойде пак 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия. В последните години този празник сякаш не е толкова бляскав, както беше преди години. Все по-малко техника участва в него? Служебният министър на отбраната Стефан Янев каза, че армията ни не е боеспособна."Дори и армията да осъществи проектите по купуване на нови кораби за ВМС, нови изтребители за ВВС и нови бойни машини за пехотата, може да се окаже, че няма да има хора, които да обслужват и да работят с новото въоръжение.". Това е казал още, как ще коментирате неговите думи?

- Как Празникът да бъде бляскав ,когато Българската армия е почти  унищожена ? Такова предателство към род и родина няма аналог в нашата история ! Нима на нашите предци им е било лесно след Ньойския договор? Нима тогава следвоенна България е била по-богата? Нима е нямало външен натиск, спиращ възстановяването на държавата и армията? Нима е нямало национални предатели и слуги на външни сили? Имало е, но има съществени различия между тогава и сега. 


Пполковник Трифонов приема  военния парад в Търговище заедно с кмета преди години
 . Националният елит е имал разбирането ,че българската армия трябва да бъде спасена от клаузите на Ньойския диктат, защото държава без армия е всичко друго, но не и държава!
. Разликата е ,че тогава офицерският корпус е бил на висота, разликата е и в това, че България беше победена, без да бъде бита на бойното поле, което още повече е мотивирало хората, обичащи родината си.
. България тогава имаше национален идеал, който в бурните години на 20 век не можеше  да бъде постигнат без силна, подготвена и добре снабдена армия и това е било факт! Вие сещате ли се какъв НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ИМА ДНЕС БЪЛГАРИЯ ?
. Били са коригирани всички слабости в организацията, подготовката, снабдяването и най-вече кадровото развитие на командния състав вследствие на анализа от изминалите войни ! Няма слаба фигура във висшия команден състав след 1919г!
Разбира се, това не са всички различия ,но и тези стигат....

Тържествен преглед на войски- това е военен парад. Когато нямаш войска, а ние в момента нямаме, какъв тържествен преглед ще правиш ? Браво на генерал Янев ! Намери се най- после един от управляващите да каже това, което ние старите войници отдавна виждаме, че „ ЦАРЯТ Е ГОЛ !” За много неща е прав служебният министър на отбраната, но какво от това? Той си отива, а на негово място ще дойде следващия безхаберник ! Въоръжението и техниката са важни за всяка армия, но най-важния елемент е личният състав ! Без подготвен личен състав и най-модерната техника е куп желязо, за което са дадени народни пари !    

- Като се запознал с Доклада за отбраната за 2016 г. финансовият министър Кирил Ананиев, който навярно ще остане и в третия кобинет на Борисов като зам.-министър е казал, че от целия доклад "лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата" и армията. Има ли право? Все пак е даден стартът на инвестиционните проекти за изтребители и кораби? Вашето мнение?

- Какво е казал г-н Ананиев за доклада, не е толкова важно според мен ! Като всеки чиновник, работещ на принципа „ ВЗЕЛ КОЛЮ,ДАЛ КОЛЮ”, той се старае да не дава, особено на силовите структури, но тук е ролята на  Народното събрание! Много хора не знаят, как се е приемал бюджета на Царство България. Сега той се внася от министър председателя, а тогава от ВОЕННИЯ МИНИСТЪР И ОТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ! Военният министър се е обръщал към депутатите с думите : В
този Бюджет са отразени нуждите на армията за следващата финансова година. МОЛЯ ДА ГО ПРИЕМЕТЕ БЕЗ КОРЕКЦИИ ИЛИ ПРИЕМЕТЕ МОЯТА ОСТАВКА !
Кой от всичките заемали кабинета на армейски генерал Добри Джуров след него, е имал куража да произнесе тези думи ?

- Обикновено и като че ли най-лесно е да обвиняваме за състоянието на армията политиците. Но нали през всичките тези години на прехода армията се е командвала от генерали и адмирали, които също са могли да дадат много за боеспособността и боеготовността на армията. Но като че ли не са го направили? В момента некомплектът на войската е застрашителен, сякаш сме пред капитулация?

- Вместо да се запазят Въоръжените сили, както посочваше в едно интервю във вестник „Поглед” през 1990 год. военният аташе на САЩ в София, то  политически ръководители на страната тласнаха нещата в обратна посока. Във военното ведомство се появиха странни хора, често нищо неразбиращи от военно строителство и още по-често стремящи се към кражби и разсипия. Оказа се, че много от висшите офицери са просто кариеристи, нехаещи за това, което става с армията. Стигаше се дотам, че в началото на прехода дори началникът на Генералния щаб, когато се заговори за преминаване към корпусно – бригадна организация на армията, се срещаше с основния команден състав на полевите армии за да ги убеди, че така армията ставала по-силна, говорейки откровени глупости.

При една такава среща в щаба на 3-та армия аз му зададох следния въпрос: „ Г-н армейски генерал, бихте ли обяснили как 3-та армия става по-силна, при условие че се намаляват нейните огневи и ударни възможности, а се запазват единствено маневрените й? Ако успеете да ни докажете това, то аз ще приема, че Заекът е най-силното животно на света!” Казвайки горното, ядосан седнах на мястото си, крайно обиден от това, че този човечец сам си вярва на глупостите, които дрънка и иска от мен като малоумен идиот да му вярвам, че изпълнява задълженията си с разум ! Разбирам, че един началник на Генерален щаб трябва да изпълнява решенията на политическото ръководство, но с много ум и разум, а не като този, говорейки глупости. Ако пък не е съгласен с тези решения, да направи необходимото решенията да се коригират. Ако това не стане, за доблестния и храбър офицер няма друг път освен да връчи своята оставка. Разбира се, към момента в Българската армия имаше  доблестни генерали и офицери, хора с чест и достойнство, които не се страхуваха да заявят своето мнение по строителството на въоръжените сили в новите условия, но в крайна сметка те заплатиха висока цена най-вече за това, че показаха жалкия вид на кариеристите окупирали възловите длъжности на Българската армия.

Колкото до некомплекта, той ще продължи  да се увеличава, ако не се вземат екстрени законови мерки за развитието и подготовката на българската армия ! Никой досега не можа смислено да обясни, кое наложи премахването на наборната служба ! Всички беди от това са налице ,но ………….!

-  В 44-то Народно събрание ще има двама бивши началници на отбраната, един заместник-началник на отбраната, командири на съединения, една дузина полковници. Това армейско лоби ще може ли да обърне палачинката на отношението към армията?

- Нека сега властимащите да знаят, че при координация между средства и цели е водещо правилото на генерал Карл фон Клаузевиц. Никога не бива да се потъпква основния принцип на Клаузевиц, че на армията не може и не бива да се поставят цели и задачи, които са неизпълними. Трябва да се помни, че авантюризмът е чужд на теорията и разумната политика. В нашето бурно и променливо време, когато търсим решения отговарящи на съвременните предизвикателства, се изискват борбеност, постоянство, знания, доблест и храброст от овластените политици и висши офицери. Ако те нямат тези качества по-добре е да се занимават с друго, но не и с военно строителство. За съжаление, тези, които познавам, не са надарени с тези качества, така че надеждата ми е в тези, които не познавам !

- Не трябва ли да бъде даден зелен семафор и за проекта за модернизация на Сухопътните войски? Какъв трябва да бъде новият министър на обраната? Това е  лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ? Ще бъде ли осъден бившият министър на отбраната Николай Ненчев?

- Големият проблем е, че всичко се прави на парче, а не държавнически ! Никой не може да ме убеди, че структурата на въоръжените сили и в частност на българската армия е най-добрата! Никой не маже да ме убеди, че структурата на сухопътните войски е най- добрата, отговаряща на целите и задачите, които трябва да решават . Модернизацията на сухопътните войски е задължителна, но не само като въоръжение и техника. Веднъж заявих, че ако търсим министри на отбраната по нивите, пътищата и шантаните като принцип, то в такъв случай този принцип да се приложи и за хирурзите в правителствена болница! Тогава и аз бих могъл да се кандидатирам, тъй като съм стар ловец и ме влече касаплъка !

Естествено е, че министърът на отбраната на Република България, трябва да е доказан професионалист!  Този, когото споменавате, буди  смях и недоумение в мен! Войската не заслужава такъв министър  като Красимир Каракачанов за "подарък" за 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия.

За Ненчев не желая да коментирам, тъй като трябва да се произнесе българският съд ! Познавам го от 2002г, когато от него приемах длъжността „Началник на кабинета на вицепрезидента на Р.България ." Твърдо съм убеден ,че той не биваше да бъде назначаван във военното ведомство !

- Вие сте бил началник на кабинетата на вицепрезидента. Президентът Румен Радев, който е бил командир на ВВС, а в момента е и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили, ще направи ли необходимото за издигане на авторитета на армията и за издигане боеспособността и боеготовността на въоръжените ни сили?

- Аз гласувах за ген. Радев, надявайки се на всичко това ! Надявам се да е истински родолюбец, готов на всичко за отечеството ни ! Вярвам, че ще се бори  !

- Какво искате да видите на парада на 6 май в София? Само с историята на армията ли може да се гордеем?

- Повод за гордост според мен няма ! Има повод за голяма тревога ! За съжаление, докато съществуват политиката и политиците, които използват общественото насилие, независимо от формата му, опасността от война никога няма да изчезне !

Какъвто и модел на световен ред да се създаде, какъвто и модел за колективна сигурност да има, опасността от война винаги ще съществува. Както трудно би изчезнала вътрешната криминална престъпност в една страна, така и опасността от война, като вид международен бандитизъм, се запазва. Когато казваме „НЕ на войната!” то следва да говорим за ограничаване опасността от война. На фона на гореизложеното сами преценете за какво военно строителство става дума през изминалите вече 28 години в нашата страна. Мечтая за времето, когато ще видя как отново с нашата армия ще се съобразяват близки и далечни вероятни противници !

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10166 |05.05.2016 Ген. Цанков: Парите за оръжия на армията зависят от премиера Борисов . 0| 8392 |15.02.2016 Сп. Спирдонов: С промяна в закона и ръкопляскане армията се хвърля на границата . 29| 9795 |21.08.2015 Горчева: Тлъсти двойки заслужават прокуратура, полиция, политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads