Реклама / Ads
8| 12147 |22.08.2013 ИНТЕРВЮ

Проф. Ботев: Не очакваме силно земетресение

.
Проф. Емил Ботев Източник: Булфото
Днес и утре няма причини за притеснение от силно земетресение, каквото прогнозира физикът проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. В това ни увери колегата му проф. Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" към БАН.
 

Интервю на Борислав Борисов

- Проф. Ботев, бихте ли коментирал прогнозата на проф. Страшимир Мавродиев, че на 22 или 23 август ни очаква силен земен трус?

- Нямаме основания да очакваме тези дни силно земетресение в България. Такова съвпадение между геометрични аномалии и максимум на гравитационното привличане най-вече от Луната, достатъчно често се случват. Аз не съм запознат конкретно с природата, характера и амплитудата на сегашната геомагнитна аномалия, но като имаме предвид, че сега нееднократно са се случвали периоди на повишена сеизмична активност без конкретни силни земетресения, аз не виждам причина проф. Мавродиев да може категорично да заяви, че предстои такова. Аз съм далеч от мисълта да приема, че тук става дума за конкретизация. По-скоро може би неразбиране от страна на медиите, ако той е заявил например за предстоящ процес на сеизмична активизация. Но ако е казал ясно и точно, че ще стане земетресение и то близко до територията на България, аз мога да коментирам, че признаци за подобно силно земетресение няма според параметрите, които са под наш контрол.

- Изобщо да очакваме ли скоро земетресения на територията на България?

- Това е съвсем друг въпрос и не е свързан с прогнозата на Мавродиев, който не е сеизмолог. 100% не можем да сме сигурни и да изключим вероятността, но няма данни за земетресения. Разбира се, природата си крие своите тайни. Но това да се случи в утрешния ден (интервюто е взето на 21 август – бел. ред.) е много под един процент. Дори в близко бъдеще вероятността от силно земетресение е много малка, а слаби земетресения се случват почти всеки ден, но те не са такива, които могат да доведат до сериозно въздействие върху инфраструктурата и върху здравето на хората.

- Животоспасяващ ли е според вас т. нар. авариен запас и какво трябва да съдържа той?

- Да, това е нещо необходимо, но точно в този момент предубеденият човек ще си помисли: „Абе те хубаво ни казват, че няма да има земетресение, а пък сега изведнъж ни инструктират какво да си приготвим. Дали пък не се крие нещо от нас?” Затова аз лично ви съветвам да не повдигате този въпрос. И без това създалата се ситуация е достатъчно напрегната. Затова отказвам да коментирам какво е нужно да съдържа комплектът. Защото считам, че всеки коментар по този въпрос допълнително усложнява ситуацията.

- Как гледате на прогнози като на Мая Попова, астролога Емил Лещански и проф. Страшимир Мавродиев?

- Както би гледал всеки трезвомислещ човек. Ние сме се опитвали да изследваме прогнозите специално на Мая Попова. Със Страшимир Мавродиев работим отдавна и затова ви казах, че изводите на изследванията, провеждани по инициатива на Мавродиев с геомагнитни полета, не са довели досега до категорични изводи. Вярно е, че има взаимовръзка между резултатите в тези изследвания и процесите на повишаване на сеизмичната активност, но те не се обвързват с конкретизация във времето на по-силни земетресения. Така че има голяма разлика – Мавродиев е утвърден учен в областта на атомната физика, който прилага тамошните статистически методи за оценка на чисто сеизмични статистически данни. Това обаче съвсем не означава, че е близо до познаването или моделирането на реалния процес за подготовка на силно земетресение. Другите две имена, които споменавате са съвсем в областта на псевдо-изследователите. Не ги наричаме учени изобщо. Те нямат и претенции за такива, въпреки че специално Мая Попова има искрено отношение към своята свръхчувствителност в областта на своето тяло. Тази свръхчувствително обаче, според мен, се коалира с други геополета – или метереологични или други параметри като налягане на въздуха и влажност.

- До каква степен сеизмологията може да прогнозира с точност подобни събития?

- Има смисъл от такива прогнози, обаче точността им в световен мащаб е под 1%. Много широко разпространен е опитът да се предсказва, независимо успешно или не, земетресение. Довеждането му до знание на широката общественост, води до панически действия сред някои слоеве на обществото.

- Помагат ли за превенция такива прогнози или повече всяват стрес в обществото?

- Понякога прогнозите довеждат до много по-негативни резултати, отколкото последствията от самото земетресение. Загубите могат да са икономически, както и да бъде застрашен животът на хора в ситуация на паническо бягство. Информация за предстоящ апокалипсис веднага довежда до абсолютно непредвидими хаотични действия от страна на членовете на обществото. Аз не виждам смисъл предварително да обявяваме прогнози. Теоретично на територията на нашата страна в момента нямаме данни за възможни силни земетресения. Напротив, такива има в по-голяма степен в съседните държави, където се извършват лесно проследими движения на повърхността. При нас те са незначителни. Засега не дават основание за безпокойство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 19908 |17.05.2013 Проф. Константинов: Ако се покрие работата с бюлетините, има нещо гнило . 44| 15454 |08.03.2013 Проф. М. Константинов: Протестиращите да управляват от парламента . 56| 22939 |02.02.2013 Проф. М. Кортенска: Поставихме рекорд: докторска за 1 млн лв! . 19| 77212 |17.01.2013 Проф. Аврамов: Повечето в България умират не от рак, а от лечението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads