Реклама / Ads
42| 17170 |06.07.2010 ИНТЕРВЮ

Проф. Вучков: Президентът ме махна от Нова ТВ, както уволни Иво Инджев от БТВ

.
"С Милен Цветков станахме жертви на Бойко и Първанов. Главните действащи лица в България решиха да ни "изритат" от Нова ТВ по едно и също време, защото сме неудобни, казваме истината, която ги боли! Първанов постъпи с мен, както с Иво Инджев в БТВ.", заяви в специално интервю за Frognews.bg популярният професор Юлиан Вучков.
 

Потърсихме властелина на политическия коментар и популярен ТВ-водещ година, след като на 5-ти юли 2009 г. България избра ново праителство, начело с министър-председателя Бойко Борисов. Проф. Вучков не е оптимист за възможния политически проект на президента Георги Първанов, като не скри, че зад уволнението му от Нова телевизия стои държавният глава. Той сподели симпатиите си към работата на МВР, но не хареса хрумването за химн на полицията, изпят от Веселин Маринов. Проф. Вучков не е безучастен и към спорта.

Следи с интерес волейболните мачове от Световната лига, стиска палци за нашите срещу Бразилия. Не пропуска и срещите от Световното първенство по футбол в ЮАР. "Сега съм за Германия, но много се надявах бразилците да спечелят купата. Много се зарадвах и от победите на Цветана Пиронкова на "Уимбълдън", но жалко, че нямаше късмет срещу руската тенесистка", каза още в началото на разговора ни Юлиан Вучков, който, както повечето българи, също е на спортна вълна. Всеки петък води рубрика в телевизия EBF в сутрешния блок с Милен Цветков и дописва втория том на своите мемоари. Както винаги, най-популярният професор беше критичен към всичко пошло, което се случва у нас, и не спести нито дума в анализа си срещу всички, които, според него, "вършат чудеса", за да унищожат България.

Интервю на Васил Василев

- Миналата година, на 5-ти юли бяха парламентарните избори. Ако вотът беше днес, ГЕРБ щеше ли да спечели отново същия висок процент?

- Не, в никакъв случай, отново хората на Борисов щяха да ликуват, но не с този огромен процент, близо 44%. Днес щяха да вземат около 28-32 на сто от вота на избирателите заради разочарованието, което за тази една година донесоха. Безспорно спечелихме нещо важно – махнахме червените и тройната коалиция. Истината е, че ако Борисов не беше на власт, щяхме да бъдем мачкани с години от БСП и ДПС, както беше и досега. ГЕРБ не ни гази от толкова време, защото е млада партия, а и ДПС не е на власт.

- Къде тогава отиват тези загубени от ГЕРБ проценти? Кой ще ги вземе?

- Те няма да отидат към „левицата”. От БСП се хвалят, че напоследък имало разведряване, но то е доколкото има една категория хора в света, които бързо забравят идиотщините на току-що загубилата властта партия. От там червените ще спечелят най-много 5%. Повишение за социалистите не очаквайте много. ДПС си остава с твърдия електорат. Това са изостанали хора, между които има много добри и работливи, които лесно се поддават на внушение или се страхуват да са самостоятелно мислещи. Доган внушава на нашите мюсюлмани да се държат не като българи, а като турци! Той правилно защитава вярата им, съгласни сме, но този хитрец ги кара да се държат като турци, а не като български граждани. Униформи, забрадки, училища в смесените райони, в които се учи само Коран и турски език, както и ДПС, са въпроси, свързани с националната сигурност на България. Забраждането ни води към казуса – ще ни има ли и как?

Може ли в официален документ да ти се вижда само носът, както искат няколко мюфтии да въведат в личните ни карти забрадки? Това е престъпление. Тези туркофили, които са престъпници, са се разгащили и размахали напоследък. Станали са брутални в своята туркофилска политика. Те поставят и под въпрос наши територии, онези Юзеирови, примерно. „Кой е казал, че село Славяново е българско?”, питат те. Ами марш в Турция! Като не ти изнася, какво търсиш тук? Къде е Георги Първанов – най-големият закрилник и защитник на Доган? Който покровителства турцизацията у нас. Трябва да се свалят картите! Тодор Живков направи голяма грешка – смени имената на турците и извърши този „възродителен процес" много късно. Той беше човекът, който най-много се грижеше за турците – създаде 3 турски театъра, два вестника на турски, въведе привилегията турци да влизат във ВУЗ със среден 3... Опита се да ги образова, един вид. Но направи Възродителен процес заради турските атаки и атентати. А имаше опасност от турцизация. И се оказа прав! Вижте, че през 90-те години и 2000-2008 г. беше направен опит. Въпреки мегаломанщината си, Тодор Живков беше патриот. Никой не е доказал, че сме щели да ставаме 16-та република, няма документ, но успя да се справи с опита за турцизиране!

- Заговори се за нова партия, която може би ще оглави Георги Първанов, след като изтече президентският му мандат. Ще стане ли това или той ще се върне в БСП като лидер?


- Срещат ме много почитатели, питайки ме „професоре, защо толкова често критикувате Първанов, след като няма права?” Аз им обяснявам: „ Кой казва, че той няма права? По Конституция, вярно, има малко преимущества. Първанов си присвои много права – командва съдебната система, която е най-престъпното нещо след 1989 г. На трето място е полицията, а на второ – прокурорите. Не можем да пропуснем и Манол Велев, който, заедно със съпругата си Весела Лечева придобиха много стадиони. В началото медиите писаха, че покушението е срещу един престъпник, но след 10-15 дни президентът „беше изумен” как можело вестниците да пишат такива неща срещу толкова успешен бизнесмен. Ами Георги Гергов, защо държавният глава не го допуска дори до следствие?! Какво става с панаира в Пловдив, нека само да задам въпрос на Първанов, чийто шеф е недосегаемият Георги Гергов. За проекта – той е амбициозен и чудовищно суетен, както и отмъстителен. Три пъти съм отстраняван Първанов от ефир – от ТВ2, ББТ и Нова ТВ.

Само да чуе една по-критична дума за себе си, веднага чрез канцеларистите си гони хора. Всички приказват за Иво Инджев и за случая, когато беше изгонен от Първанов от БТВ. А защо никой не говори за Юлиан Вучков, който заради критиките си към държавния глава беше изгонен от Нова ТВ? За 1,5 година направих цялостен портрет на президента – остро-критична моя изява. Припомних тогава разгащеното поведение на двамата му синове, за 5-стайните им апартаменти в центъра, както и за разгулените им сцени из барове и дискотеки. Само на следващия ден в офиса на Нова се обадиха от президентския прессекретариат и заявиха, че Вучков не е прав. Светкавично Силва Зурлева накара Милен Цветков да прочете следния текст в „Здравей, България”: „Изявлението на г-н Вучков е лично негово мнение. Ние от НоваТВ не споделяме неговото мнение и се разграничаваме от него”. 15 дена по-късно аз и Милен Цветков бяхме вънка. Тук имаше и намеса на Бойко Борисов. С Първанов преди това се „четкаха”, но се обединиха сили срещу нас. С репликата „Сутрин ме захваща Милен Цветков – вечер ме довършва Слави”, министър-председателят предопредели уволнението на Цветков. Аз „имах честта” да бъда жертва на президента. Нямаше ли да съм в блока, дори и без Милен, ако не беше Първанов?

- И все пак, Първанов ще е с партия или се връща в БСП?


- Той никога няма да стане редови народен представител. Първанов върти нещата на големи бизнес-проекти, очаквате ли да се завре в тази дупка? Дано не съм наивен, ще опита да си направи партия, но тя няма да привлече хора, омразата към него е голяма. Те разбраха, че гони медийни звезди, не само мене, не само Иво Инджев, всички видяха, че работи срещу Бойковото правителство, колкото и малко да е направил.

- Виждате ли Иван Костов на „бял кон” след година-две?


- Не, в никакъв случай. Но той може да бъде двигател на новата власт, както никога няма да стане със Станишев, например.

- Но заедно с ГЕРБ, имате предвид, но какво става с „Атака”?

- Може би „сините” и ГЕРБ ще са следващите партньори. На Волен Сидеров му падат процентите, така си мисля, но нека времето да покаже.

- Кое е любимото ви министерство за тази една година?

- Безспорно МВР. Единственият качествен човек и министър е Цветан Цветанов. В началото му нямах доверие, приемах го като Бойков слуга. Но излови доста групи, състави си собствено мнение, различно от това на премиера. Открито говори, за разлика от хитреца Бойко, против съда. Докато Борисов се пази и се скатава по важните въпроси. Не знам какви са му картите, а кой ли знае...

- Има ли "опасност" Цветанов да измести от лидерското място Бойко Борисов?


- Цветанов има много повече качества от Борисов – по-умен е, каквото каже – винаги е по същество. Той става за президент, за премиер – съмнявам се. Цветанов ще стане президент, но с подкрепата на „Атака” и „сините”, което най-вероятно ще се случи.

- Какво мислите за химна на МВР, който изпя Веселин Маринов?

- Не може така елементарно да се възхвалява МВР! Може да се кажат топли думи за тези полицаи, които наистина са застрашавани, но чак химн, малко е прекалено. Не трябва да се възхвалява ведомството, а съсловието. Ценя моите приятели и автори на химна – Евтимов и Русев, но не е трябвало да се съгласяват за тази "ода".

- Говорим за култура, как оценявате работата на министър Вежди Рашидов?

- Един плосък човек. Много ми беше симпатичен преди да стане министър. Имаше градивна критика към ДПС. Не плюеше мюсюлманите, а Ахмед Доган. След като дойде на власт обаче, на този човек, като че ли кокошка му изпи акъла. Назначи само хора, които искат лични облаги. За най-голям срам назначи Димитър Тодоров за зам.-министър, бивш шеф на Военния театър, бивш офицер, при наличието на големи театрали! Един слагач, който е добре от Живково време.

- Предстоят избори за шеф на БНТ, кой е вашият фаворит от седемте кандидати?

- За нищо не стават всичките. Те не могат да бъдат водачи и на едно голямо предаване! Нямат авторитет, нямат популярност. Това, принципно, в много държави е 4-тата власт, макар че у нас е 50-тата. Най-вероятно генерален директор на БНТ ще бъде Вяра Анкова, защото мъжът й има много пари и има връзки с властта. Че коя е Вяра Анкова? Тя не притежава никакви ръководни качества, макар, най-вероятно да поеме началството на „Сан Стефано” 29.

- Ще се промени ли неписаното правило в БНТ за ръководството – „аз ще бъда с таз’, която е на власт”?

- Не, разбира се, БНТ винаги е била слугиня на властта. Повече дори от преди 1989 г. При Иван Славков смея да твърдя, че нещата бяха по-добре, той беше по-свободен в действията си, като зет на Тодор Живков. Мен, примерно, никога не ме поканиха в един сутрешен блок в държавната телевизия. Единствено за мен се сети Димитър Цонев, но ме извика в „Неделя с…” за култура. Защо не ме поканиха веднъж да говоря за политически и социални проблеми в публицистичните им предавания?

- За да не говорите срещу президент и премиер?

- Ясно като бял ден. Казвам ви, в БНТ няма място за такива като мене, явно, които казват истината, каквато е, без да се притеснявам да застана зад думите си с името си.

- Издадохте вече първите си мемоари, публикувате втори том, какво да очакваме в него?


- В тези мои мемоари, които са продължение на първата книга, съм решил да засегна всички области от българския и световния живот, но този път за последните 20 години, а не както в предишния том, в който коментарът ми обхвана цели 60 лазарника. В новата си книга успях да очертая психологията на българина през различните столетия.

- Променил ли се е българинът, какви са вашите наблюдения?


- Много се е изменил, но не само той. В книгата си съм описал и промяната в световен мащаб, в който страната ни не е изолирана, слава Богу! В крайна сметка много от нещата, които възникват у нас, са в резултат и на световни явления и процеси. Написал съм за проблемите при пенсиониране, както и след това, за здравеопазването, за великите българи, за Васил Левски, на когото съм отделил много голяма глава.



- За тези 20 години кой беше най-великият българин?


- Посочил съм само най-добрите ни творци, това са писатели и телевизионери, които, според мен, са едни от най-достойните хора на прехода. Развил съм темата освен за покойния вече Николай Хайтов, но и за Никола Вапцаров. Аз ги разглеждам в книгата си като съвременни автори. Няма спор, цялата поезия на Вапцаров е свързана с борба за справедливостта. Той не е партиен поет, което всички трябва да научат. Наистина, той има партийни стихове, но много силни са му общочовешките стихотворения. Не случайно е преведен на 63 езика. Извадиха го от архивите чак през 1944 г.

- Вярно ли е, че зад убийството на Никола Вапцаров стои БКП?


- Няма такова нещо. Той е „ликвидиран” от Кобургската династия. По тогавашните закони, ако те разстрелят, но останеш жив, са длъжни да те помилват. Палачът стреля във Вапцаров, не успява да го убие. Само час, след като научава новината, „добрякът” цар Борис Трети нарежда „Разстреляйте го”. По негова заповед е убит журналиста Йосиф Хербст, заради Борис изчезва Гео Милев, но се оказва, че е ликвидиран. Къде е доброто в този човек, освен в това, че е лаком и хищен, както Симеон, бившият премиер и негов син. Той е нагъл с поведението си, когато присъства в по-малки градове и села, казвайки на кметовете: „какъв цветущ край, пленен съм от него, жалко, че не е мой”. С този намек той „подсеща” градоначалниците да му подсигурят безвъзмездно сума площи. Така, впрочем, е постъпвал и дядо му – цар Фердинанд. Тази династия е трагедия за страната ни, защото ни е управлявала твърде много време, включително и след 1989-та година.

В тази мемоарна книга има една много важна глава за това, как съм живял, през какви етапи съм творил, описал съм най-интересните моменти от живота си, както и общочовешките закони, които съм наблюдавал през цялото време. Но най-важното – сложил съм в края портрети на най-великите политици – български и чуждестранни – Обама, Путин, Горбачов и т.н.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8134 |02.07.2010 Проф. С. Русев: Хаос и напрежение се роди от Закона за културата . 29| 18395 |04.05.2010 Проф. П. Цветанов: АЕЦ “Белене” е политика против България . 58| 14801 |27.04.2010 Проф. Цветков: БАН значи: комунист, по-комунист, най-комунист, академик . 31| 16106 |15.03.2010 Проф. Д. Иванов: Дянков провокира девалвация на лева?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads