Реклама / Ads
17| 12863 |03.07.2009 ИНТЕРВЮ

Кр. Райдовски: Приятелският кръг на Станишев владее голфа и рекламата

.
Красимир Райдовски Източник: Булпрес
Социолози внушиха, че българският народ е тъп и не заслужава тройната коалиция. На изборите някой ще плати цената за тази лъжа, предупреждава сътрудникът на Жан Виденов
 

Красимир Райдовски е шеф на пресцентъра на Министерски съвет при правителството на Жан Виденов. И до днес твърди, че не се срамува, че е работил за единствения 100% кабинет на БСП.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Райдовски каква е оценката ви за второто социалистическо правителство, какви съпоставки можем да направим с кабинета на Жан Виденов?


- Трудно е да правим оценки на двете правителства. Вътрешно-политическите условия и икономическата ситуация са коренно различни.
Не трябва да се забравя фактът, че единствено при Виденов БСП е имала 100% свое правителство. За сегашното не може да се каже, че е социалистическо. Първо, то е с мандата на ДПС и е съчетание на три политически формации. Това са съществени разлики. Ако кабинета на Станишев беше само на БСП, нямаше да му се размине това, което стана 1994 – 1997 година.

От икономическа гледна точка, още е рано да съдим дали мандатът на тройната коалиция е успешен или не. Това ще стане ясно след една година. Истина е, че той приключва в един лош период – световна икономическа криза. Но чисто политически, според мен, мандатът е успешен. Обстановката сега е коренно различно от това което беше през 90-те години.

Държа да припомня, че валутният борд е пъдаринът, стражарят, който продължава да дава резултати със знак плюс, с огромен положителен ефект за икономиката. Припомням този факт, защото много хора и политици забравиха, че през 1996 г. решение за въвеждане на валутен борд обяви именно премиерът Жан Виденов. Тогава срещу него скочиха точно онези, които сега най-много се хвалят, че са родителите на валутния борд. Спомням си една пресконференция на която Надежда Михайлова и Йордан Соколов от ОДС бълваха змии и гущери срещу идеята на Виденов. Те просто бяха наясно, че такъв валутен съвет спасява правителството на БСП и щеше да бъде избегната чудовищната инфлация, валутните спекулации.

- Кои са най-големите гафове на тройната коалиция?


- Трудно ми е да отделя няколко, защото става въпрос за поредица от гафове. Основният е, че изобщо се направи такава коалиция по формулата 3:5:8. Колкото по-широка е една коалиция, толкова повече се размиват отговорностите на управлението и се допускат грешки. Коалицията с премиер Станишев работеше като шесторъкия Шива - не се разбра къде пипа едната ръка и кого обслужва другата. Тези три основни партии, с разни джуджета и лилипути край тях, наложиха практиката всеки да краде на поразия, както може и всеки да твърди, че работи в полза на човека. Така правителството получи етикета, че е най-корумпираното, а Брюксел се видя в чудо и замрази всички фондове за България.

Като гаф на това управление не мога да не спомена и назначаването на Михаил Миков за министър на МВР. Никога не съм допускал, че след покойния Любо Начев в МВР може да се появи по-некадърен министър. Там тепърва предстои да гърмят едни огромни скандали, например, във връзка с новите документи за самоличност и проведените и спрени търгове.

- Но правителството на Станишев ползваше един огромен медиен и PR ресурс, защо го заблудиха, какви са реалните настроения на хората?

- Това управление се опря на социологическите и медийни услуги на така наречените Кънчовци – Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Така се стигна до прозрението на социолога на властта - Кънчо Стойчев, който обяви, че българският народ е тъп и прост и не заслужава това прекрасно управление. Само заради тези приказки би трябвало да бъде обесен с главата надолу. Естествено, че ако народът е тъп и прост, на този фон всяко управление ще изглежда прекрасно.

Тези двамата социолози са тайни съветници на всяко едно управление. Те са представители на една категория хора, която дава мило и драго да присъстват в управлението на страната без да носят отгоронст, но да съветват, с едничката цел да богатеят и да се облагодетелстват. Реално те са едни от най-умните хора в България, защото успяват да постигнат своите цели. Те са напипали златната жила – използват социологията като средство за оказване на влияние, с което постигат и целта си.

Някои ме упрекват, че имам личен проблем с тях. Те са ми симпатични със своя начин на действие, защото доказват по класически начин какъв не трябва да бъде истинският човек. Страшното е, че ние сме допуснали такъв тип хора да ни продават морал и да ни учат как да живеем. Мен ме дразнят демагогията и лицемерието им. Но цената е много висока за обществото, особено за мирогледа на младите.

 Ето ви два примера – Райчев сравнява българския народ с оная приказка за краставицата – 98% вода и 2%, които правят истинското и съдържание. Тоест това е елитът, към който се числи и той и обкръжението му, а останалата маса е водата. Съпругата му пък Венезия наскоро в една национална телевизия се изправи в подкрепа на меката дрога и даже разказа, как заедно с децата си пушат марихуана. Какво е това, ако не е безогледно нахалство. И тези хора искат да бъдат моралните съдници на народа, учители, които да ни показват светлото бъдеще. Мерси!

-Как приемате предизборната кампания на БСП, защо посегнаха към черния PR срещу конкурентите си?

- Свидетели сме на безпрецедентна кампания. Издигат се такива лозунги, че главата не ми ги побира. Пропагандаторите явно са се самозабравили. Какво значи лозунга „За бъдещето на нашите деца”? Абе нашите деца нямат нищо общо с техните деца. Техните деца са от новия елит, а формирането му няма нищо общо с талант и възможности.

Абсурдно е и посланието „Ние сме на ваша страна”. Коя е нашата страна, слепи ли са, че това не е тяхната страна. Априори тяхно задължение е да са на моя страна. Това е задължението на всеки управляващ, да бъде на страната на народа си. Няма нужда да го декларират Но в действителност управляващите винаги са само на своя страна и тя е различна от нашата. Същото малоумие е и че някой е сбъднал мечтите ми. Лидерите на БСП сбъдват преди всичко своите мечти и то материално, личния си комфорт, нищо друго не ги интересува. С тези лозунги само се опитват да ни излъжат.
Черният PR пък се използва, когато не можеш да излъчиш нищо друго позитивно, отклонява се вниманието и се предизвиква друг интерес.

Този вид внушения не действат положително, а се постига обратен ефект. Минаха онези революционни месеци, когато СДС пусна през 1990 г. онази черна карта с черепите и лагерите. Тя им изигра отрицателен ефект. Страшното е, че след 20 години. се ползват същите технологии. Затова този предизборен период е време единствено на политическата лъжа, демагогия и лицемерие. Колкото повече вървим напред във времето, тази лъжа става все по-груба. Българите обаче не се усещаме какво става реално с нас.

- Младите свързват управлението на Виденов повече със зимата отколкото с БСП. Червената партия успя да се дистанцира от единственото си правителство през прехода, все едно е нямала нищо общо с него. Защо „Позитано” изработи тази манипулация?

- Отговорът минава през историята на партията- майка БКП. Тя е изпълнена с интриги, борби за власт, механизми за лидерстване, партийно интригантство, липсата на усещане за отговорност от ръководния елит на партията. Тези процеси текат още от учредяването на партията като социалдемократическа на лозето на Габровски. БКП – БСП винаги са раздирани от битка кой да води бащината дружина. Намери се един честен човек, като Виденов, но за съжаление той не беше партиен играч, нито кукловод като Живков. Много хора казват, че тогава е бил глупак. Сама по-себе си тази оценка е позитивна, но от друга страна - говори за мисленето и комплекса от критерии на тези хора, които оценяват съчовека си като глупак.

 Истина е, че Виденов имаше лоша кадрова политика, но това не беше резултат от фактора незнание. 90% от ръководството на държавата и изпълнителната власт по онова време му бе наложена от пленум на БСП. При него партията се ръководеше от демократични принципи и той не можеше да не изпълнява решенията на Висшия партиен съвет. Там силно влияние имаха групата на Луканов и на Лилов. Тези двама кукловоди са се надявали, че са намерили един млад и неопетнен човек, и че ще му дърпат конците както си искат, и той ще прави това, което му наредят. Като видяха, че той има лична воля, че мисли самостоятелно, те започнаха да работят срещу него.

 Виденов не бе съборен от улицата, а крайният резултат беше следствие от вътрешно партийното напрежение и далаверата. Всичко беше изкуствено създадено от кръговете на Луканов и Лилов.
Играчите от „Позитано” се дистанцираха от това правителство, защото те самите предизвикаха катастрофата му. Оставиха цялата вина само върху един човек и се избърсаха с него. Това очакваше и Станишев, ако се беше сринал от многото гафове. Старите вълци щяха да качат Сергей на кола и да го обесят, както Жан.



Райдовски с любимото си куче


- Хора от екипа на Виденов, които бяха на ключови позиции, изкараха комфортно във властта и при тройната коалиция?

- Вярно е, но това са класически представители на политическия и партиен конформизъм. Тези хора биха живели винаги в комфорт, при което и да е правителство, стига да ги допуснат. Те успяват да създадат среда и обстановка, в която да виреят и затова ги допускат. Но този политически конформизъм не е български патент, нито на БСП. Познавам по-разтърсващи примери. Един човек, който беше наскоро кандидат за кмет на София от демократичните сили, по времето на комунизма, с личното разрешение на Тодор Живков, в дома им носеха храна от хотел „Рила”, защото бяха от семейния кръг на първия човек в БКП.

- При Виденов ДПС беше враг на социалистите, водехте Сталинградски битки в смесените райони. ДПС пък поиска в парламента забраната на БСП. Как се породи това взаимно привличане и любов между двете партии
?

- Привличането им може да се окаже и фатално. Говорейки по тази тема трябва да се направи разграничение между турското население и ръководството на ДПС. При Доган, в партията са аристократите, феодалите, а електората им са редовите крепостни селяни. Връзката между двете партийни централи е доста стара.

 Азбучна истина е, че ДПС се появи с благословията на БКП, иначе нямаше как да бъде регистрирана в онези години. Сега ДПС върна жеста и даде право на БСП да състави правителство, и да управлява. Всичко между тях е концентрирано до лични интереси на една върхушка. На никой от лидерите в двете партийни централи не му пука какво става в смесените райони, какви процеси зреят там.

- Правителството на Станишев е белязано със знак „Корупция”, но и по ваше време се твърдеше, че в червената централа се носят куфарчета с пари. Мит ли беше това?

- Колкото и да не ви се вярва, но си беше мит. Куфарчетата с парите бяха създадени като образ от бившия, но все още жив паметник на българската журналистика, агентът на турския отдел на Второ управление, с псевдоним Сашо. Жалкото е, че по-късно тази тема е експлоатирана и от лидера на СДС. На една пресконференция новият министър-председател Иван Костов на въпрос за моята личност отговаря: „Бих взел Райдовски при мен на работа, ако носи и на нас куфарчета с пари, както правеше за БСП”. Няма нужда от коментар. Костов сега казва, че обвиненията срещу него за корупция и далавери не били доказани. Но за 4 години власт той също не доказа нищо за тези митични куфарчета.

- Преди дни излезе списъкът на агентите на ДС в листите за новия парламент. ДПС и БСП са безспорните първенци, но защо агентите на комунистическата власт напират отново към управлението на държавата?

-Трябва да е ясно, че целта на тези хора не е да бъдат полезни на обществото, а обществото да носи изгоди за тях и лично да се обогатяват. Очаква се ново лапане от европейските фондове и това е целта им. ДПС и БСП не се плашат, че най-много агенти има в техните листи. Приемат го за нормално и не го крият.

По-скоро десните формации и СДС трябва да направят преоценка за себе си. Сега те могат да намерят отговора, защо се сгромолясаха като политическа структура. Ами защото голяма част от ръководителите им бяха внедрени агенти на ДС. Който казва, че не е било така, значи, че не е наясно с нещата. Агентите, бидейки и политически лидери в първите години на демокрацията, бяха зависими. Решенията им се ръководеха, но не от ДС, тя вече не съществуваше, а от един малък кръг в БСП. Личностите в него знаеха добре за какво става дума.

 Андрей Карлович - човекът който не навиждаше ДС, в годините на демокрацията най-рационално и максимално използваше ресурса на тайните служби и потенциала им. Цялото му обкръжение беше от такива личности.

- Приятелският кръг „Орион” остана емблема на правителството на Жан Виденов, има ли такъв кръг около Станишев?


- На една пресконференция попитаха Виденов какво е „Орион”. Той отговори, че това е кръг от една група хора, които са приятели помежду си. Но в никакъв случай не ставаше дума за приятелски кръг на Виденов, или приятели на премиера. Обаче, тази формулировка се хареса на медии и политици, и влезна в обръщение. По същество този приятелски кръг „Орион” никога не е имал властови механизми и организация. „Орион” беше името на фирма на Румен Спасов.

 Оказа се, че в нея, през различни периоди, сме работели аз и Любомир Коларов, после се оказахме на служба в правителството, и така навързаха нещата в някакъв кръг, който приписаха на Виденов. „Орион” беше използван за политическата битка срещу Виденов. Те мислеха, че това е някаква силна икономическа групировка, а аз се посирам от майтап като знам за какво става въпрос.

През 1997 г. социологът Андрей Райчев, в политически анализ в своето вестниче „Сега”, обяви, че този компромат е бил създаден от Андрей Луканов.
Даже Митко Иванов, известен като Гестапото, ме помоли да направя среща на „Мултигруп” с „Орион”, защото ги било страх, че новата групировка ще ги измести и смачка.

Кръгът „Орион” сигурно има свой аналог и при сегашната власт. Край Сергей Станишев вероятно е председателят на голф асоциацията и рекламен магнат Красимир Гергов. Край него пък е премиерският съветник Росен Карадимов, който заедно със зам. министър Чавдар Георгиев се опитаха да вкарат държавата в голяма беда, но да услужат на своите хора. Говоря за скандалния проект държавата да подари декари земя за голф игрища, да даде пари, а от тях - само ноу-хауто и технологията за голфа. Тези хора все едно са се родили със стикове в ръце.

 Към тях се числят и другите двама голф-аристократи - Кънчо Стойчев и Анрей Райчев. Не знам дали могат да я играят, но със сигурност познават миризмата на голф-парите. В личния приятелски кръг на премиера е и една мила девойка, всъщност вече дама. Тя успя да прекара през своите фирми почти всичките пари по програми за обществени комуникации и стратегии на ЕС.

Не съм чувал за име на този рекламно-голф кръг, но вероятно там има и други хора. Може да се казва кръг "Голф" или още по-подходящо - кръг "ГСР" - голф-социология-реклама. Сам по себе си Станишев е читав човек. Той не е длъжен да знае всички проблеми. Виновни са тези край него, които го заблуждават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 9269 |25.04.2009 Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора . 53| 7749 |26.11.2008 Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев . 31| 12648 |18.08.2008 Дим Дуков: Пишат, че Станишев е гей, защото не е простак . 36| 6071 |25.07.2008 В. Сидеров: Станишев и кабинетът да си направят харакири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads