Реклама / Ads
13| 25354 |30.11.2017 ИНТЕРВЮ

Росен Йорданов: МВР интелектуално се срина, цари безобразие

.
Росен Йорданов
МВР интелектуално е сринато, ръководството мисли само как да взима пенсийка и заплата едновременно. Това каза пред Фрог нюз психологът Росен Йорданов по повод писмото на баретите за безобразията в СОБТ. Ето какво още разказа той:

- Г-н Йорданов, шефът на МВР Валентин Радев каза днес, че в „кървавото писмо” на баретите от СОБТ се чете политически подтекст. Явно прави този извод заради недоволството на командосите от шефа си Георги Гайков. Вие какво четете между редовете на въпросното писмо?

- Мога да кажа на министъра на вътрешните работи, който явно от няколко месеца само познава МВР, че за морала, професионалните качества и личностните особености на настоящия командир на баретите Георги Гайков,  съм се произнесъл още след случая „Лясковец”. Ако за него това е конюнктурна реакция, ще напомня на министъра, че още през 2014 година всички действия на Гайков, свързани с планиране, подготовка и управление на ситуацията в Лясковец, показаха само едно-липса на професионални качества и на морал. Той имаше „куража и смелостта” да се върне на тази позиция при наличието на подобен тежък и професионален провал. Г-н Радев е политик, аз обаче не съм. Докато бях в Института по психология на МВР съм изпадал в подобна ситуация, когато ни ръководеше един некадърен професор Гайдаров, който беше директор. Той се опитваше да унищожи сектора по криминална психология. Единственото, което ни спаси тогава беше, че от нас имаха нужда всички служби в страната. Това защити и няколко човека, които му бяхме трън в очите. Той беше политическата фигура, не ние.

 

-  От писмото на командосите личи, че май няма толкова лесно да забравят за трагедията в Лясковец и участието на Гайков в тази операция.

- Случаят Ласковец е едно морално и професионално петно за баретите. Имаше две разследвания, първото от които даже беше бутафорно. Реално не бяха наказани хората, пряко виновни за акцията, воглаве с главния секретар Светлозар Лазаров. За съжаление, дори и тогава служителите на СОБТ не бяха достатъчно коректни в отразяването на този случай, така че да се вземе едно справедливо решение относно Гайков, Лазаров и Атанас Илков, сегашен директор на пловдивската полиция, за това, че са нарушили всички елементарни, професионални и морални критерии за работа в такава ситуация. Този случай е емблематичен. Той показва качествата и морала на тези хора. Недопустимо е да възстановяваш на работа човек като Гайков, с толкова тежък професионален гаф. Не е важно дали ползва кола за лични цели. Сигурен съм, че много хора злоупотребяват. В случая говорим, че в този отряд, дори всички да са фенове на г-н Гайков, не може да сложиш човек, пряко отговорен за смъртта на колега. Много случаи в момента показват нивото на професионализъм в МВР. И това го говоря от години. Махнах се от системата по времето, когато тя се управляваше от един неадекватен министър като Цветлин Йовчев. Той беше сложен там, за да инсталира хора от политически партии в структурите на ведомството. Това стана и по времето на Пламен Узунов, който беше служебен министър и също няма морал. Всъщност говоря за множество тежки грешки в МВР, които водят до тотална некомпетентност. Доминират оцеляващите. Води се неадекватна политика на обезличаване на тази система. В МВР не остана интелект. Останаха само хора, които се снишават и оцеляват. И писмото на баретите е ясен симптом за това.

 

- Те говорят в него за противопоставяне и репресии. Може ли да преувеличават?

- Крайно познато ми е. Така се прави в МВР от години. Това важи за цялата система, която е оставена на самотек. Вътрешното министерство се превърна в изключително политизирана среда. Там няма да бъдеш служител, ако зад теб не стои, по-често тайно, някоя политическа партия. Как е възможно изобщо да се допуска говорене, че някой стои зад някого. Това е безобразие от години. Г-н Радев не е родилка на тези неща. БСП и ДПС си водят такава политика от много време.

- Но явно, че и ГЕРБ действа така?


- Разбира се.  Жалкото е, че те не промениха нищо. Радев е министър на ГЕРБ. Назначаването на главния секретар Младен Маринов също е показателно как по неясни причини на възлови места се слагат хора без доказани професионални качества и ясна визия какво трябва да се случи в тази система.

 

- Валентин Радев назначи вътрешна проверка в СОБТ. Мислите ли, че тя ще е обективна?

-Не. Изобщо не вярвам в тези проверки. Аз знам как проверяват. Ходят и се занимават с две неща-търсят клюки и изпълняват някакви безумни разпоредби, които ги има по документацията. Не гледат същността-какъв продукт дават тези хора,  как се движат кариерно нещата, какви хора се взимат на работа-това са важните неща. А не дали си събрал хората пет пъти или три пъти, да кажем.

- Майката на загиналия в Лясковец командос Емил Шарков- Ваня Рибчева трябва да напусне до седмица ведомственото жилище, което обитава от много години. Каква е оценката ви за отношението на държавата към жена, чиито син е загинал при изпълнение на служебния си дълг?

 

- Безобразие е. В случая спокойно мога да бъде обвинен в субективизъм, защото г-жа Рибчева ми стана близка на сърцето след смъртта на сина й. Споделям изцяло трагедията на семейството. Уважавам нейната борба, която има кауза. Тя не е просто една майка, която върши нещата с елементарен човешки мотив да търси отмъщение. Тя го прави за да предпази други служители на МВР и майки, да не последват нейната съдба. Това е каузата на тази жена.

 

Спомняте си за инсинуациите на Светлозар Лазаров, който обясняваше, че тя е част от неговото семейство. Имаше и други патетични слова. Истината е, че това е безобразие. Всички сега ще кажат: Ама как ще ползва материални активи на МВР, да речем. Ако бъде удовлетворено нейното искане за обективно и коректно разследване на случая Лясковец и виновните получат заслужени наказания, тя ще е удовлетворена. Нея не я интересуват материалните неща. Нея я интересуват гражданския и човешки дълг, за да няма повече такива инциденти, ситуации и случки.

 

 Държавата в лицето на всички хора, които заемат високи позиции, не решават този системен проблем, а именно, че МВР се превръща в място, където хората точат бензини, а не се занимават с разкриване на престъпления. Да не забравяме, че има неразкрити похитители на отвличане, нехванати бегълци от тежко произшествие. Научих, че главният секретар на МВР е изолирал служителите на Перник при издирването на тримата мъже, избягали наскоро край Боснек. Това е абсурдно. Все едно издирват Пабло Ескубар, а не търсят местни бандити. Та нали местните много добре знаят къде живеят и къде ходят.

 

И всеки следващ скандал прикрива некомпетентността в МВР. Ведомството е оставено на самотек. Всички реализации се случват или благодарение на индивидуални проблясъци, или на партньорски служби, или на случайността. А не благодарение на целенасочена и системна работа. То няма как да е иначе, след като на върха на тази система са хора, чиято мисъл основно е да оцелеят и да взимат някакви пенсийки и заплати. Ако може да са хибриди, т. е да взимат и двете, ще е най-добре за тях. И това е. Интелектуалното ниво е сринато. Компетентността не се цени.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6149 |18.08.2017 Росен Петров: Страхът става господар на света . 2| 6312 |16.07.2017 Почина майката на президента Росен Плевнелиев . 3| 6370 |30.06.2017 Росен Плевнелиев лобира открито за Ф-16, хвали Борисов, атакува Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads