Реклама / Ads
2| 10682 |08.06.2015 ИНТЕРВЮ

Синдикалистът Кр. Митов: В НЗОК разбират повече от коли, отколкото от здраве

.
Красимир Митов
Здравните работници от университетската болница „Св. Иван Рилски” в София близо 50 дни протестират срещу сливането на тяхното лечебно заведение с останалите 8 болници от карето на Медицинска академия. Според Красимир Митов от синдикат „Защита”, обединяването не е приключило, тъй като няма документ за това. Лекари, сестри и санитари продължават битката, докато постигнат исканията си. Ето какво разказа за Фрог нюз Красимир Митов.
 

- Г-н Митов, сливането на 9-те болници в София се случи, а протестът в болница „Св. Иван Рилски” продължава. 

 

- Все още не можем да говорим за сливане. Решението на 9 човека на този етап е оспорвано. Имаме въпроси както към новия директор на „Св. Иван Рилски” д-р Мариета Райкова, така и към министър Москов. Това, което ни се представя, е че 9 човека решават да правят сдружение и да ползват държавна собственост. Не сме видели заповед на министъра, за да разполага някой с това имущество. Ясно е обаче, че всичко е предрешено, играе се по сценарий, намерили са 9 души послушно да изпълнят поръчката. Убеждават ни, че не конкуренцията ще доведе до намаляване на цената, а това, че ще храним и обслужваме повече хора. Но как ще стане това? Няма логика! Това, което ни убеждават 25 години, е, да сменим системата, в която едностранно се избираше. Къде е в случая конкуренцията?! Всички виждаме как в България се правят конкурси, как се правят обществените поръчки...! Слушаме какво прави Здравната каса. Как непрекъснато иска пари, актуализация на бюджета, но първата работа е да купи модерни коли. От надзорния съвет не са специалисти по здравеопазване – завършили са „Двигатели с вътрешно горене”. Всички до един! Защото на тях им е ясно повече междуосовото разстояние на автомобила, купето, мощността, колко харчи... Срам и позор! Първа точка на едно от заседанията им е била какъв модерен автомобил да се купи, втора точка е била да се намали цената на пътеките. Така е в парламента, в Здравна каса... Навсякъде!

 

- Как в Пловдив протестиращите успяха да откажат Москов да не прави сливане?

 

- Това не е вярно! Къде е директорът на онкодиспансера?! Вече го няма! В момента там има нов директор, който е съгласен със сливането. И тук важи принципа: Разделяй и владей! В София протестът е: Искаме си Дечев. В Пловдив: Искаме си Калинов. 

 

- Успяхте ли да се доберете до здравния министър?

 

- След заседание на групата на деветте болници излезе Москов и протестиращите от „Св. Иван Рилски” го пресрещнаха, тъй като той отказва разговор с тях. Махна пренебрежително с ръка, че не иска да ги вижда. Протестиращите тогава застанаха пред мерцедеса му, за да бъдат чути. Те едва не бяха премазани, тъй като шофьорът в този момент потегли. Полицията направи кордон на Москов, за да избяга от партизаните. Можеше наистина да се стигне до инцидент.

 

- Защо още не сте видели договора за сливане?

 

 - Директорът на „Св. Ив. Рилски” д-р Мариета Райкова не можа да го покаже. Ние й предоставихме проект за споразумение да не намалява заплатата на здравните работници и да няма съкращения. Не знам откъде ще бъдат намерени 400 човека за уволняване като всяка една болница казва: „Няма да са от мен”. Всеки директор казва: „Аз съм на минимума и няма откъде да направя съкращения”. Всичко, което се направи извън закона, който посмее да посегне върху банковата сметка на болницата и да прави преводи без да е законно, ще срещне отпор и ще бъдат сезирани институциите.  

 

 - Бившият вече директор на „Св. Иван Рилски” д-р Дечев май ще окаже прав с твърдението си, че сливането на болници цели приватизация. 

 

- Ще се възползват от задълженията, които имат болниците и отново ще има продажба за жълти стотинки. Имаме образци за това пред очите си – „Кремиковци”, „Стомана – Перник”, БГА „Балкан”. Ще има голяма далавера и отново ще има разпродажба на имоти, от които ще спечелят определени кръгове. От тази приватизация няма да се подобри услугата за здраве. Може да се окаже дори много скъпа, тъй като, за да бъдат евтино приватизирани тези болници, те ще бъдат фалирани. Може да ни ограничат достъпа до здравна услуга или да ни изпратят в частните болници, където те възползвайки се от ситуацията, ще скочи цената им драстично. После цялата вина ще бъде хвърлена върху лекарите и болниците и обществото ще бъде настроено срещу тях.

 

Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8969 |04.06.2015 Димо Райков: Сърцето ми е „синьо”, но няма да кажа лоша дума за ЦСКА . 9| 10221 |02.06.2015 Осман Октай: Всички политици в парламента са зависими от модела КОЙ . 5| 8279 |29.05.2015 Владимир Тодоров: Пред „Александър Невски” ще легнат, колкото загинаха на пътя през годината . 60| 21185 |26.05.2015 Босия: Маковей разби Борисов с думите, че ни лъже за борбата с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads