Реклама / Ads
43| 9676 |29.06.2023 ИНТЕРВЮ

Стефан Попов - Чефо за Терзиев: Не може да се приписват грехове на синовете и дъщерите на грешници

.
Стефан Попов - Чефо Източник: личен архив
Не може да се приписват грехове на синовете и дъщерите на грешници. Не е правилно и те не би трябвало да носят вина за деянията на своите родители. Аз не мисля, че има връзка между ДС и Терзиев по-каквато и да било линия. Самият факт, че той се разграничи от действията на своите роднини и участието им в структурите на ДС от преди 10 ноември е много добър сигнал за неговата съвестност.
 

Това каза пред ФрогНюз актьорът и влогър Стефан Попов-Чефо, който създава видеа на политическа тематика, изразявайки критично мислене и гражданска позиция пред своята аудитория.

 

Ето го и цялото интервю:

Г-н Попов, какво според Вас е бъдещето на кабинета “Денков-Габриел”? Ще се стигне ли до ротация? Дали нещата в държавата започнаха да се успокояват?


Не мисля, че нещата в държавата ще бъдат спокойни през следващите 7,8,10 години. До момента, в който наистина не се направи функционираща държава и то в пълния смисъл на думата, с върховенство на правото, заедно с неизбежната съдебна реформа и с наказуемостта на фигурата на главния прокурор, ако въобще тя остане, предвид промените, които се задават и “уж” ще се случват тепърва. 

Какво трябва да свърши на първо място това правителство. Законодателството "на трупчета" ли е в момента?


Най-вероятно е такова, не съм законодател. За мен като европейски гражданин и човек, който редовно пътува, не просто за да се размотава в Европа или за да не е тук, а за да виждам наистина какво е навън и да съм малко по-взискателен за нещата, които се случват тук, за мен от първостепенно значение е да бъдем достатъчно подготвени за влизане в Еврозоната и Шенген. Това не би могло да се случи при управлението на служебен кабинет. Моите искрени палци биват стискани точно за тези приоритети.

 

Разбира се, тук се намесват и термините съдебна и конституционна реформа, но за тях не съм сигурен, че това е точният момент. Те общо взето, когато и да се случат са закъснели. Така че, аз ако бях на мястото на управляващите в момента, бих изчакал малко по-нататък те да се случат, за да може да има малко по-голямо мнозинство в демократичния вот, защото в момента се борави с откровено недемократични структури в парламента. 

Наблюдаваме навлизането на все по-млади хора в политиката. Какво да очакват младите политици от старите муцуни, какви подводни камъни крие политиката към тях?


За съжаление неопитността в този конкретен момент от историята ни е голям минус и недостатък. В същото време аз предпочитам да дам доверието си на младите хора, които не са чак толкова опитни, но са с чисти намерения, отколкото на опитни и изпечени лъжци и демагози. 

Наивността на младите политици порок или предимство е според Вас?


Не мисля, че тя би могла да бъде предимство в какъвто и да било момент за историята да говорим. Опитът винаги може да ти даде крачка напред пред опонентите ти и хората, които не са от твоя тим и отбор. 

Как трябва да се държат младите политици, какви очаквания имате към тях? Какъв съвет бихте им дали?

 

За съжаление не мога да им дам качествен съвет, защото аз самият имам значително по-малко опит от тях, по-скоро искрено им стискам палци, защото атаките към тях никак не са малко. Ако е възможно наистина да не си отстъпват на разбиранията и принципите и да играят тази игра съвестно, защото аз като техен избирател бих им простил и им прощавам някои от грешните или нетолкова одобрени от обществото ходове, стига те да доведат до нещо по-значимо и голямо. 

Тази седмица се запознахме с едно ново лице, което влиза в политиката. Кандидатът за кмет на София издигнат от ПП-ДБ и “Спаси София”. Упреците към него започнаха още със самата му поява, за начина по-който се е държал, във връзка с миналото на негови роднини с Държавна сигурност.


Това, което виждам в г-н Терзиев безспорно е една автентичност, която той притежава. Самият факт, че той се разграничи от действията на своите роднини и участието им в структурите на ДС от преди 10 ноември е много добър сигнал за неговата съвестност. Не може да се приписват грехове на синовете и дъщерите на грешници. Не е правилно и те не би трябвало да носят вина за деянията на своите родители. 

Може ли да се предположи, че  ПП и ДБ издигнаха Терзиев за кандидат за кмет, за да се реши най-накрая продължаващия вече с години конфликт между партии и политици за служителите в ДС и техните наследници?


Аз не мисля, че има връзка между ДС и г-н Терзиев по-каквато и да било линия. Ако се визира една неосъществена и нереализирана лустрация - да, не е лошо това да се случи. Колкото и да отива напред във времето всичко около нас, не можем да оставаме с подобни призраци от миналото да ни тревожат и да саботират бъдещето, а това е изключително важен компонент в управлението на страната, кой го прави, и реално знаем, че голям процент от хората, които ни управляват имат подобно минало и трябва да се замислим - не е ли това огромен фактор в нашето развитие като общество.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11885 |27.03.2023 Мария Стефанова за Фрог: Когато най-много те е страх, тогава трябва да скочиш . 30| 19493 |31.01.2023 Стефан Попов-Чефо за Фрог: Войната в Украйна беше най-добрият лакмус, защото всички лъснаха от коя страна са . 7| 7485 |23.02.2022 Адв. Стефан Левашки пред Фрог: Докато има толкова власт в ръцете на едно лице, винаги се стига до извращения . 31| 7627 |22.02.2022 Стефан Тафров пред Фрог: Путин изложи идеология за война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads