Реклама / Ads
7| 5688 |01.12.2008 ИНТЕРВЮ

М. Стратиева: Ще продадем инфраструктурата на Слънчев бряг на частна фирма, ако общината се откаже

.
Вече има интерес от страна на частни дружества, тъй като последните две седмици се разчу в общественото пространство, че няма да има покупка от страна на общината, казва изп. дирекстор на Слънчев бряг АД Малина Стратиева.
 

 

 

- Г-жо Стратиева, през последните дни стана ясно, че община Несебър няма да купи инфраструктура на Слънчев бряг. Какво следва оттук нататък, какви стъпки ще предприеме акционерното дружество?

- Единственият вариант, по който може да се процедира е продажба на дълготрайните материални активи чрез търг с явно наддаване или с конкурс. Това е съгласно устава и статута на дружеството, което е частно, публично с държавно участие и е в процес на приватизация и се подчинява преди всичко на закона за приватизация, след това на закона за ценните книжа (тъй като е за публично предлагане на акции на борсата) и накрая - Търговският закон. 

Има вариант в Закона за приватизация да бъде с преговори с потенциален купувач, но това е възможно единствено, когато едноличен собственик е държавата. В нашия случай държавата е просто мажоритарен собственик, но не и едноличен.

Тоест оттук нататък с решение на Съвета на директорите ще се реши дали да е на търг с явно наддаване или на конкурс, при условията на решението на Общото събрание, както са взети.

- Според вас ще има ли интерес от други купувачи?

- Да, естествено. Даже вече има интерес. Тъй като последните две седмици се разчу в общественото пространство, че няма да има покупка от страна на община Несебър (това окончателно го разбрахме преди два дни) се започнаха питания от типа какъв ще бъде начинът на продажба и др. подробности.

В момента не даваме никаква информация в тази насока, тъй като няма решение на Съвета на директорите и не е съгласувано с принципала, защото така или иначе ние зависим от него, законът го изисква.

malina_stratieva.jpg

- Кога ще се проведе този Съвет на директорите и ще се вземе това решение?

- Ситуацията налага да бъде скоро. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще се проведе. 

- Междувременно кметът на Несебър Николай Димитров заяви, че тази сделка би била един рекет на държавата и опит да се източи общинския бюджет. Какъв е вашият коментар?

- Трудно ми е да коментирам подобни думи, тъй като те не могат да бъдат базирани на нищо реално, ясно и точно. Това е популизъм.

Рекет не може да има, защото желанието за закупуване на инфраструктурата е от страна на община Несебър, предложението не е дошло насила от страна на Слънчев бряг АД. Февруари 2007 г. на среща в Министерство на икономиката, инициирана от Съюза на собствениците, на която присъстваше и тогавашният зам.-кмет Мария Недялкова започна да се обсъжда един вариант общината да закупи инфраструктурата. Тогава тя еднозначно каза, че община Несебър е заинтересована и ще разгледа този въпрос, както между впрочем и след това през април на сесията на Общинския съвет беше взето такова решение. На базата на него Съветът на директорите свика Общо събрание и го предложи на него.

Така че не сме инициирали ние тази продажба. Разбира се ние винаги сме считали, че общината е естественият ползвател и собственик на тази инфраструктура в сравнение с частните собственици, изхождайки от опита на другите комплекси в България, като Златни пясъци, че даже и зимните комплекси са така.

Най-малко самият факт, че решението на Общото събрание е взето за разсрочено плащане показва, че последното желание на Слънчев бряг АД е да източва общината, точно обратното, когато Слънчев бряг взима решение за продажба на определена структура, каквато е общината, а не на търг или на конкурс, което би довело до по-големи печалби, може би се обезценява Слънчев бряг АД, а не общината.

- Смятате ли, че тези инсинуации са свързани с желанието на общината да получи без да плаща експлоатирането на улиците, тротоарите, алеите, защото се говореше за такова предложение да закупят за 1 евро инфраструктурата на Слънчев бряг?

- Ами да, не мисля, а почти съм убедена, тъй като сме свидетели на изявленията, които се правеха миналата година февруари месец от кандидат кметове и кандидат общински съветници да се купи за 1 евро. Явно, че някой има интерес да се прехвърли това безвъзмездно, което според мен е абсолютно невъзможно в условията на пазарна икономика, Европейски съюз, Търговски закон други търговски закони, които действат на територията на в България.

sl_brjg_stratieva.jpg
 снимка Вяра Йовева

- Идеята на общинарите беше държавата да компенсира акционерите, които държат 25% от акционерното дружество и да предостави безвъзмездно за ползване инфраструктурата.

- Аз мисля, че това също е много безпочвено твърдение, трябва да изхождаме от факта, че се намираме в пазарна ситуация и на всички би трябвало да ни бъде ясно какво означава акционерно дружество и как един акционер компенсира 3372 акционера, тъй като Слънчев бряг АД има толкова акционера, между които с най-голям мажоритарен дял е държавата. Това законово е невъзможно да се случи. Така че това отново е едно популистко изявление, но ми се струва, че е малко така безотговорно пуснато, защото едва ли има толкова много хора, които да не знаят какво значи АД и да повярват на възможността за такова решение.

- Ако частна компания спечели инфраструктурата на Слънчев бряг ще има ли някакви сътресения?

- Сигурно ще има някакви сътресения, трудно ми е предварително да кажа какво ще стане, защото в крайна сметка подобен род експлоатация вече съществува в другите комплекси в България. В Слънчев бряг проблема ще е единствено и само, че са малко повече и собствениците - около 156, които са на територията на Слънчев бряг и може би по-чести ще бъдат сътресенията и конфликтите, но не е най-точният вариант, който трябва да се случи, но така или иначе ще се случи.

- От община Несебър заявиха категорично, че при такъв развой на ситуацията те ще спрат да се грижат за чистотата на улиците и алеите в Слънчев бряг.

- За това че общината почиства, ако въобще това се случва, улиците на Слънчев бряг ние си плащаме съответно такса и аз не мисля, че това е някакъв проблем. Аз не мисля че все ще има някои за парите, които получава община Несебър да извърши почистването. Съгласно закона общината е тази, която е задължена да се грижи  за чистотата, но тя решава каква е таксата смет и кой да извършва услугата, дали общината или да се дава на канцесия. Ако откаже почистването на улиците, защото ще има частник, това е дискриминация най-малкото, но пък едва ли ще бъде проблем да се наеме фирма, която да почиства улиците за сумата която ние плащаме като такса смет към общината. Може би кмета не знае, че ние плащаме такса смет но ние плащаме.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5754 |01.12.2008 Михайло Рамач: Новините, които идват от България са свързани с корупция . 18| 7052 |28.11.2008 Георги Ангелов: Ако се пипа плоския данък, ще се върнем много назад . 46| 8560 |27.11.2008 Георги Лозанов: Първанов се превръща в печална политическа гледка . 53| 7750 |26.11.2008 Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads