Реклама / Ads
15| 13837 |19.05.2016 ИНТЕРВЮ

Светослав Белемезов: Служителите на МВР работят под високо напрежение и стрес

.
Светослав Белемезов
От 2014 година до момента са приети 7 изменения и допълнения на Закона за МВР. Това от своя страна води до най-различни противопоказни прояви, включително и много високо напрежение и стрес среда сред служителите във вътрешното ведомство. А всички ние съзнаваме, че най-важният фактор в МВР са хората. Това каза депутатът от АБВ Светослав Белемезов. Именно след негово запитване до Румяна Бъчварова за задържаните от МВР наркотици през 2015 година, стана ясно, че са хванати само 49 грама кокаин. Вижте какво още обясни той:
 

-  Г-н Белемезов, от отговор на шефа на МВР Румяна Бъчварова до вас се разбра, че ведомството е задържало „рекордните” 49 грама кокаин през м. г. Не ви ли озадачи този факт, при положение, че през минали години са хващани тонове наркотици?

- Ще искаме допълнителна информация от МВР във връзка с данните за задържаните количества наркотици за 2015 г. Необходими са ни повече разяснения по отношение на отговора, получен от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Трябва да се направят допълнителни разисквания. И това е най-малкото. Възнамерявам да инициирам разговор в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност с г-жа Бъчварова именно по тази тема. Също така в разискванията, които предстоят по новия законопроект за изменение и допълнение на ЗМВР, ние ще имаме възможност тези акценти да ги поставим още веднъж на общественото внимание. Това са важни проблеми във вътрешното ведомство, които трябва да бъдат решени с мащабни действия. Ние не подкрепяме предложените промени, тъй като казано по най-обикновен начин това, което виждат всички граждани е, че се извършва само подмяна в различни сектори, дирекции, създават се агенции. Но това няма да доведе до ефективност и реални промени в МВР.

- Много често питате Румяна Бъчварова по най-различни теми, свързани с работата на вътрешното ведомство. Какво е състоянието на МВР в момента?

- Тази система е призвана да гарантира стабилност в българското общество. Но на практика тя се оказва една от най-нестабилните. Защото, ако забележите от 2014 година до момента, са прието 7 изменения и допълнения на Закона за МВР. Това от своя страна води до най-различни противопоказни прояви, включително и много високо напрежение и стрес среда сред служителите във вътрешното ведомство. А всички ние съзнаваме, че най-важният фактор в МВР са хората.

- Имате ли информация, че повечето служители са на ръба на отчаянието заради множеството промени през последните години?

- Подобни индикации има от отговорите, които съм получавал на поставени от мен въпроси до г-жа Бъчварова. За броя на напускащите, например. През последното тримесечие на миналата година то е драстично увеличено спрямо първите тримесечия на същата година. Това е една много сериозна негативна тенденция, която трябва да се изследва много внимателно. На второ място-това води до други проблеми. Щатните бройки, които се обявяват, са значително по-малко от тези, които биват освобождавани. И не на последно място, за да бъде назначен един служител, процедурата трае повече от година- около 1,5 г. Всичко това създава един много сериозен дисбаланс в самата система. Задал съм един много сериозен въпрос по отношение на разследващите полицаи в областните дирекции на МВР. Основните проблеми при тях са, че има голямо текучество в състава, има повишаване на досъдебни производства, които те водят, а това на практика води до занижаване на ефективността.

- Вие много често правите запитвания до г-жа Бъчварова. Не се ли притеснявате, че някой може да ви обвини, че се заяждате и търсите под вола теле?

- Народният представител е задължен в ресорните комисии да проявява заинтересованост във връзка с това, което прави. Трябва да осъществява контрол към ресорния министър. Ако не го правя, значи не си върша работата.

- Румяна Бъчварова многократно се похвали пред обществото, че разкривеността се е повишила, а престъпността е намаляла. Вие вярвате ли на тази констатация?

- Тези данни могат да бъдат анализирани в различни посоки. Наскоро завърши серията от анализи на различните дирекции в МВР и общо взето всяка една от тези структури даде различни данни. В граха „разкриваемост” следва да включваме най-различни фактори за ясна и точна оценка. Ще имаме възможност допълнително да говорим по тези въпроси, особено в хода на обсъжданията около законопроекта в пленарна зала.

-  Чували ли сте, че МВР има начини да  "помпа" статистиката?

- Не мога да кажа нищо по този въпрос.

- Съдейки по броя на запитванията ви до МВР, става ясно, че проявявате подчертан интерес към системата. Имате ли личен мотив за това?

- Работя с особен афинитет в комисията. Смея да твърдя, че много уважавам служителите в системата и тяхната експертиза. Съжалявам, че при обсъждането на законопроекта на първо гласуване не бяха отчетени достатъчно добре становищата на синдикалните организации в МВР, тъй като те са съставени от хора с висока експертиза в тази посока и би трябвало тяхното мнение, положително или отрицателно, да бъде чуто. Логично е на базата на това да се направи един законопроект, който наистина да върви в посока на правилната реформация на МВР. Миналата година по време на една наша инициатива, свързана с липсата на полицейски униформи, бяха осигурени 5,5 млн. лв. за частичното им обезпечаване. Това беше една малка положителна стъпка, която полицаите оцениха.

 

 

Интерю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9495 |14.03.2024 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Разтревожен съм - Светият Синод погази каноните, а ще се свиква избор на патриарх . 9| 7798 |13.03.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Русия дестабилизира Европа чрез мигранти. Налива масло в огъня на крайнодесните, склонни да работят с Кремъл . 9| 7003 |12.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запада към Украйна може да сложи по-бърз край на войната . 21| 13905 |08.03.2024 Ивайло Мирчев за ФрогНюз: Енергията от перки в морето можем да сравним с 50 блока на АЕЦ “Козлодуй”, които работят постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads