Реклама / Ads
17| 5830 |28.03.2008 ИНТЕРВЮ

Татяна Дончева: Толкова ли е близък Петков с бандитите, че да го търся за съдействие?

.
Сергей Станишев и Георги Първанов трябва да решат час по-скоро скандалите в МВР. Вече участниците само дето не се стрелят с автомати пред БНБ. Хората искат ред, но не на книга, смята депутатката от БСП.
 
  -   Г-жо Дончева днес всички ще ви питат за молбата ви към министър Румен Петков да ви помогне на местните  избори като убеди „братя Галеви", Пашата и др. съмнителни бизнесмени да се включат в кампанията ви за повече гласове. Вече сте в скандала и трябва да отговаряте. Всичко това разказа бившият външен министър Виктор Вълков по телефона за бТВ.

 

-   Малко е странно, но повече е забавно. Случват се такива сериозни неща, дори страшни и вероятно малко хумор не е излишен.

-   Все пак кажете, искахте ли помощ от Румен Петков?

-   За да искам такова съдействие трябва да съм наясно, че Петков е в много близки приятелски отношения с тези хора. Иначе те защо ще го послушат. Той в такива отношения ли е с тях? Освен това бях кандидат-кмет на София, а не в Дупница, където са т.нар. „братя Галеви". Толкова им е акъла на Вълков и Петков, ако наистина са водили този разговор. Излиза, че Румен е толкова близък с бандитите, че е нормално да бъде търсен за някакви ходатайства.

-   А ако е целесъобразно заради родината?

-   Тогава да се каже, че това е държавна политика - да се работи с мутрите и да се уреждат нещата с тях. Да се назначат техни тартори в министерства и ведомства и да поемат официално грижата за реда в държавата по свой си начин и да ни е мирна главата. Да се узакони всичко това и да сме наясно.

-   Защо тогава вчера в комисията след изслушването на министър Петков гласувахте „въздържал се" и така не стигнаха гласовете за искането той да бъде отстранен от длъжност, докато трае разследването на скандалите? Точно вашият глас го спаси. Да не би да са ви натиснали по партийна линия с някой компромат?

-   Защото, Огняне, аз съм лоялен член на коалицията. Така диктува моята съвест - така гласувам. Премиерът и президентът са тези, които трябва да се ангажират и да решат скандала ясно и категорично. Има създадени нетърпимост, неясни връзки и лоши вътрешни отношения в МВР, в управлението на МВР. Има свинска ситуация и тя трябва да намери решение, защото вредите и опасностите се трупат с всеки изминал ден, с всеки час.

-   Румен Петков каза, че в МВР всичко е спокойно и под контрол...

-   Те само дето не се стрелят с автомати пред БНБ... Нещата са извън, а не под контрол, не е ли очевидно.

-   Как може да се развият действията?

-   До понеделник нещата трябва да се решат. Аз така смятам. Президентът и премиерът са на ход. Това е тяхно задължение.

-   Не смятате ли, че е трудно да се вземе решение, когато става дума за важен политик като Румен Петков?

-   Трябва да мислим за държавата, а не за Румен Петков! Развиват се тревожни процеси, които могат да превърнат България в държава от латиноамерикански тип. Това трябва да се осъзнае от всички - политици и обикновени хора. Обществото иска не просто да има написани правила, а те да се спазват. Институциите в държавата не са лостове за лобиране.

-   Може пък интересите на някои среди да са толкова сериозни, че да са непреодолими?

-   Андрей Райчев се е изказал във в. „24 часа". Там ясно се вижда кой поучава как да се „укрепва" държавата. Който прочете писанието му, ще е наясно какви процеси текат под повърхноста и кой ги ръководи. Той е говорител на тези среди.

-   Лесно е да се критикува, но какво да се направи?

-   Да се подкрепи ДАНС. Да се заяви ясна позиция от отговорните управници и да се сложи точка на този скандал, както е по закон. Какви още проверки са нужни в МВР, за да се види, че там нещата не вървят. Това е видно отвсякъде. Няма какво повече да се чака. Но има и нещо друго: не са в МВР най-големите престъпници. Там има и много съвестни служители. Нека се разформирова ГДБОП, да се направи нова структура, каквато имаше преди години и с читави стотина човека може да свършат много работа.

-   Не опираме ли пак до интереси?

-   Самият бизнес у нас трябва да разбере, че са нужни нормално работещи институции. Днес ще си уредиш сделка-две чрез някой покровител, утре още нещо. Но в същото време конкуренцията дебне и също действа с лобисти. Това не е работа. Трябват работещи институции и правова държава, но не на книга. Толкоз, защото бързам.

интервю на Огнян Стефанов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12159 |28.03.2008 Проф. М. Виденов: Езикът на улицата смени официалния език . 8| 8759 |26.03.2008 Иван Карчев: Местоживеенето не е определящо за това дали си Българин. . 3| 25979 |24.03.2008 Миа Даймънд: Има голяма разлика в секса с приятел и този пред камера . 10| 7638 |21.03.2008 Джоко Росич: Не може Ахтисаари от Лапландия да ни учи как да живеем на Балканите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads