Реклама / Ads
3| 6630 |27.10.2023 ИНТЕРВЮ

Д-р Теодора Йовчева за ФрогНюз: Накрая електоратът на “Възраждане” би могъл да реши кой ще е кмет на София

.
д-р Теодорова Йовчева, политолог
Електоратът на “Възраждане” би могъл да реши кой ще е кмет на София, тъй като те сега са една сериозна група от хора. Ако Ваня Григорова наистина има такъв успех, какъвто дават агенциите, независимо дали стигне до второто или третото място, той идва и от факта, че успява да привлече и по-русофилски настроените избиратели, които не искат премахването на Паметника на Съветската армия. Тази тема, например, не беше подета от кандидата на “Възраждане”. Там виждаме един доста умерен кандидат, на фона на това, което демонстрира партията.
 

Това каза за ФрогНюз политологът д-р Теодора Йовчева.

 

Ето го и цялото интервю:

 

Какви са впечатленията Ви от тази предизборна кампания? Оспорвана ли беше битката за местната власт?


Сравнително вяла и безидейна кампания, видяхме сблъсък на непартийни кандидати, което в известна степен ощети идейния дебат. Фактът, че видяхме по-непартийни кандидати попречи по някакъв начин да влязат в дълбочина в проблемите на София. Честно казано, чухме повече клишета, отколкото решения, което е може би най-логичното за самите кандидати, тъй като това са хора, които нямат опит в местната власт и се придържат към по-общи фрази.


Много често кандидатите на дебатите изглеждаха като хора, които са се готвили по конспект за изпит, за който са учили последните две нощи, личеше си, че не са експерти по темата. Като изключим един от кандидатите, всички говореха по темата като за външна, като първокурсници, които тепърва навлизат в нея. 


Безспорна най-голяма е битката за София. Последното изследване за "Центъра за анализи и маркетинг" за нагласите на софиянци за местните избори сочи два варианта - Васил Терзиев срещу Ваня Григорова или Васил Терзиев срещу Антон Хекимян. Според „Алфа Рисърч“ интригата в битката за София ще е за второто място. Кой виждате Вие на балотаж?


Това са спекулации, кой ще бъде на второто място, ще видим от резултатите. Няма да ме изненада нито единия, нито другия вариант. Според мен обаче и единия, и другия няма да получи ефекта, който се очаква, защото, по мое мнение електоратът на “Възраждане” би могъл да реши кой ще е кмет на София, тъй като те сега са една сериозна група от хора. Ако решат да гласуват, биха могли да наклонят везните в една или друга посока, най-вероятно ще се въздържат, но най-накрая би спечелил този, който се възползва от стратегията да не гласуват тези хора.

 

Обикновено те имат анти цялостно чувство, не са просто против правителството, а като цяло против обстановката в страната и международния ред и им трябва много сериозен стимул, за да подкрепят някого. От друга страна не са склонни да подкрепят някой, защото искат другият да загуби. 


Наблюдаваме едно изненадващо, според мен стремглаво изкачване на Ваня Григорова, какво й помогна да достигне първите позиции?


Това стремглаво изкачване наистина е изненадващо спрямо първите данни, които имаше. Наблюдава се сходност с “Левицата” от миналите избори с Мая Манолова, пак дама, не е възрастен кандидат. От тази гледна точка, нейният успех, ако има такъв, вземе по-добър вот, няма да е някаква фрапантна изненада. “Левицата” вече е показала, че с непартийни кандидати би могла да привлече периферен електорат.

 

Тук спекулираме, но ако наистина има такъв успех, какъвто дават агенциите, независимо дали стигне до второто или третото място, той идва и от факта, че успява да привлече и по-русофилски настроените избиратели, които не искат премахването на Паметника на Съветската армия. Тази тема например, не беше подета от кандидата на “Възраждане”. Там виждаме един доста умерен кандидат, на фона на това, което демонстрира партията и е възможно част от тези радикално настроени по въпросните теми хора, които имат по-националистическо убеждение, да подкрепят Ваня Григорова. 


Кандидатурата на Вили Лилков в лицето на коалицията "Синя София" за кандидат за кмет на столицата, беше издигната като алтернатива спрямо Васил Терзиев и изглеждаше доста обещаваща. Тук говорим за един от най-подготвените кандидати в тази кампания, данните за Лилков на този етап обаче изобщо не са в негова полза. На какво се дължи това?


Проф. Лилков определено е най-подготвения кандидат. Той е единствения, който говори експертно по темите с реални данни. Ако зад него беше застанала една по-електорално силна и харизматична група, щеше да има по-голям успех, просто защото в момента в София са много стегнати редиците.

 

Платната духат в позиция критика на настоящата политика на Столична община. Независимо кой е в управлението, той трупа негативи, това е неизбежно. Така че вятърът духа в посока за желание за промяна. 


Като заговорихме за експертност, двамата може би най-големи опоненти в битката за София не са експерти в тази област. Сгрешиха ли ГЕРБ с кандидатурата си в лицето на Антон Хекимян и плюс или минус беше това, че е издигната в последния момент?


Нямаме резултати, така че не можем да кажем дали са сгрешили, нямаме и сравнимост, ако са издигнали някой партиен кандидат, какъв би бил резултата. Въпросът е следния, ако наистина бяха решили да заложат на Антон Хекимян, трябваше да го направят по-рано. Истината е, че и Васил Терзиев не беше много разпознаваем, просто той имаше повече време. Ако Хекимян беше издигнат по времето или малко след Терзиев, може би щеше да има по-добри шансове.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 10630 |25.10.2023 Осман Октай пред ФрогНюз: ПП-ДБ ще имат сериозно представителство в местната власт след изборите . 4| 10139 |25.10.2023 Оливер Андонов за ФрогНюз: Руските влияния в Македония блокират вписването на българите в конституцията . 6| 6943 |24.10.2023 Политологът Игор Семиволос: Защо Египет и други арабски страни не приемат бежанци от Газа? . 21| 9291 |20.10.2023 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Промяната в позицията на Нидерландия за Шенген минава през провеждането на мисия в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads