Реклама / Ads
4| 4610 |12.12.2022 ИНТЕРВЮ

Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: ГЕРБ-СДС искат да се харесат на ДБ, но вероятно няма да има правителство

.
д-р Теодорова Йовчева, политолог
Политологът д-р Теодора Йовчева коментира пред ФрогНюз, че целта на ГЕРБ-СДС с предложението за кабинет е свързано по-скоро с възможността да имат бъдещо сътрудничество с Демократична България, отколкото с Продължаваме промяната. Малко вероятно е обаче да има правителство.
 

След като днес стана ясен съставът на предложения кабинет на ГЕРБ-СДС, начело на който е проф. Н. Габровски, политологът д-р Теодора Йовчева определи, че това е по-скоро дългосрочна стратегия от страна на партията.

 

Д-р Йовчева посочи, че този ход не цели реална подкрепа за Кабинет на проф. Н. Габровски, а по-скоро това е тухличка в проекта ГЕРБ-СДС, който да го представи като по-приемлив партньор за градската десница. Целта е това усещане да бъде формирано дългосрочно, т.е и за следващия парламент.

 

Според д-р Йовчева дори самите политици от ГЕРБ-СДС нямат илюзии, че този кабинет ще бъде приет, защото по-скоро няма да бъде гласуван. Ключовият въпрос е: "Какво показва този кабинет от страна на ГЕРБ-СДС?" Отговорът е свързан с това, че от формацията демонстрират, че те не залагат само на едни и същи лица, макар и да са утвърдени партийни кадри. Това е демонстрация, че в организацията има достатъчно свобода и мъдрост, за да бъдат посочени непартийни специалисти, което е добър ход. 

 

Ето цялото интервю с д-р Теодора Йовчева:

 

Как ще коментирате проектопредложението за кабинет на ГЕРБ-СДС с премиер проф. Н. Габровски?

 

Определено два аспекта от предложения кабинет правят впечатление. Това са: сравнителното балансирано разпределение между двата пола, както и намигването към дясното политическо пространство. Номинацията на Прошко Прошков говори ясно за това. Той е едно от известните лица в градската десница в столицата. Той е част от България на гражданите и от Демократи за силна България.

 

Не може да се подмине името на Ириней Константинов, което определено изпъква заради кариерата на актьора в артистичните среди. В крайна сметка той е един от най-познатите български актьори. Като се има предвид и последните скандали в културните среди, проблемите в Народния театър, ниското базово заплащане на актьорите и т.н. Интересно е, че популярна фигура от гилдията, е предложението за министър на културата.

 

Името на Драгомир Заков също прави впечатление. Той беше министър на отбраната в кабинета Петков. Това е откроим стремеж за издигане на приемливи фигури от към дясното пространство.

 

Ако се отдалечим от самия състав на кабинет, може да се каже, че от гледна точка на институционално поведение и обществени очаквания, се откроява ясен стремеж ГЕРБ-СДС да отговори по-скоро на преобладаваща теза, включително и в няколко социологически проучвания, че голям дял от българите искат съставяне на правителство, макар и с цената на компромиси.

 

Този дял е висок и при електората на ГЕРБ-СДС. В случая формацията отговаря на тези очаквания, като предлага кабинет. В известна степен партията цели дългосрочно да бъде възприемана от останалите си партньори, както и от широката аудитория (избирателите) като структура, която може да се обновява. Формацията предлага лица, които са извън тясно партийните.   

 

Освен тези имена, които изброихте, какво целят ГЕРБ-СДС с номинацията на Драгомир Заков? Протяга ли ръка ГЕРБ-СДС към ДБ и другите демократични партии в търсенето на подкрепа? В предишното управление на К. Петков Заков беше министър на отбраната. Сега е предложен за министър на външните работи.

 

ГЕРБ-СДС протяга ръка за подкрепа към Демократична България, но не и към Продължаваме промяната, защото с номинацията на Драгомир Заков, от ГЕРБ-СДС по-скоро поставят ПП в шах при негласуване на такъв кабинет. Най-вероятно ще се стигне до това. ГЕРБ-СДС си подсигуряват аргумент срещу Продължаваме промяната, който горе-долу може да се обобщи така: „Ето, ние бяхме достатъчно диалогични да предложим дори министър от ваш кабинет, а за вас това не е достатъчно. Вашата позиция не е принципна, а е инатлива. Вие отхвърляте дори хора, които са били част от вашето управление. Това е стратегията на ГЕРБ-СДС в конкретния случай.

 

Стремежът на ГЕРБ-СДС към Демократична България е по-скоро сътрудничество, защото за ГЕРБ-СДС е престижно да кооперира с ДБ, чиито избиратели са представители на интелигенцията и на градските среди, защото ДБ има социален престиж. Тази коалиция би имала престиж дори и сред външните партньори. ГЕРБ-СДС има спорно, но все пак под някаква форма взаимодействие с тази общност. Това е факт от времената на Реформаторския блок, когато управляваха заедно, макар сега партиите да са различни, освен ДСБ. Те са част от това пространство. ГЕРБ-СДС има изграден опит на сътрудничество с тези формации. ГЕРБ-СДС целят по-скоро сътрудничество с ДБ, отколкото с ПП.

 

Възможно ли е тази стратегия да бъде постигната чрез такъв вид вписване към градската десница с кандидатурата на Прошко Прошков за министър на транспорта и съобщенията, който преди това беше районен кмет на „Лозенец“ в столицата?

 

Прошко Прошков е една от разпознаваемите фигури в софийското политическо пространство. Той е дългогодишен общински съветник, разпознаваемо лице от дясното пространство, кандидат за кмет. Той е сериозен и последователен десен политик в София.

 

Това е дългосрочна стратегия. Този ход не цели реална подкрепа за Кабинет на проф. Н. Габровски. Вероятно това може да се определи като тухличка в проекта ГЕРБ-СДС, за да може партията да бъде по-приемлив партньор за градската десница, какъвто и формат да организира в следващ парламент. 

 

Ключовият въпрос е: "Какво показва този кабинет от страна на ГЕРБ-СДС?" Отговорът е свързан с това, че от формацията демонстрират, че те не залагат само на едни и същи лица, макар и да са утвърдени партийни кадри. Това е демострацията, че в организацията има достатъчно свобода и мъдрост, за да бъдат посочени непартийни специалисти, което е добър ход. 

 

В България обществено доверие към политиците доста бързо се изхабяват. Много бързо ентусиазмът към тях стихва. Настъпва бързо разочарование. От ГЕРБ-СДС са наясно с тази тенденция - че не могат да поддържат добър имидж на партийни политици. Този ход показва, че партията може да залага на нови и все по-нови лица.

Въпреки, че вероятността е много малка да се реализира кабинет на ГЕРБ-СДС, според Вас това ще навреди ли на имиджа на проф. Н. Габровски, както и на другите непартийни кандидатури, които са предложени?

 

И да, и не. Би било така, ако този кабинет е гласуван, ако управлява четири години. Тогава за тези хора политическото доверие би се изхабило и сринало. Вече за експертно и професионално доверие, едва ли. По-вероятно е този кабинет да не се реализира. Едва ли след години, ако някой отиде да се лекува при проф. Габровски ще си спомня, че той е бил предложение на ГЕРБ-СДС за премиер, защото в България „Всяко чудо е за три дни“. Много бързо се забравят тези факти. Толкова много политически събития се случиха последно време, че тези неща остават на заден план.

 

Дори за самите политици от ГЕРБ-СДС няма илюзии, че този кабинет ще бъде приет, защото по-скоро няма да бъде гласуван.

 

Интервю на Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 15171 |12.12.2022 Иван Бакалов пред Фрог: Най-много ме забавлява кандидатурата на Прошко Прошков за министър на транспорта . 1| 6473 |10.12.2022 Д-р Христо Стоянов пред Фрог: Болница “Лозенец” е перла в короната на здравеопазването ни. Всеки може да се лекува . 5| 5067 |08.12.2022 Даниел Вълчев пред Фрог: Образователната ни система не можа да излезе от състоянието, в което е била преди десетилетия . 14| 17208 |07.12.2022 Методи Андреев пред Фрог: Проф. Габровски, сбъркахте! Аз също сбърках, като приех да съм депутат от ГЕРБ 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads