Реклама / Ads
0| 9295 |01.06.2007 ИНТЕРВЮ

Българските имигранти в Чикаго трябва да живеят с българската култура и да я разпространяват.

.
test Източник: test
"Фрогнюз" публикува последната част от интервюто с видните български имигранти Хамид Русев и Шефкет Чападжиев, историята на тяхното приятелство, перипетиите в живота им и бъдещето на българската колония в Чикаго.
 

.

- Тук минаха най-добрите ви години, съжалявате ли за нещо?

Шефкет Чападжиев - Аз ни най-малко не съжалявам затова, че дойдох тук. И ако трябва да си изживея отново живота, пак бих го изживял по този начин.

Хамид Русев - За нищо не съжалявам. Може би в миналото да съм направил някои малки грешки, които бих поправил, но като цяло не съжалявам.

- Как 60-те години се отразиха на вас? Това бяха едни бунтовни години в Америка.

Хамид Русев - Тези години до времето на Ричард Никсън бяха много странни години. Имаше демонстрации, гореше се американското знаме и ние се чудехме в каква държава сме дошли. Даже мислехме да ходим в Австралия. Но ние не знаехме какво става, не знаехме за процесите, които течаха по това време в Америка. Ние тук си променихме ума, започнахме да анализираме по-добре нещата. Научихме се да не мразим, а да виждаме нещата от всяка гледна точка. Америка ми помогна да мисля демокртично.

Шефкет Чападжиев - Аз също искам да добавя нещо. Може би и аз съм изпитвал омраза към някои неща, с които не съм бил съгласен, но тук в Америка ние се научихме, че вместо да се мразим, по-добре е да си изказваме открито мненията, да си кажем какво мислим, без да натрапваме своите виждания на другите хора. Да ги оставим всеки да си има мнение и да се уважаваме.

- Вие сте нещо като стълбовете,около които нашата българска колония в Чикаго се създаде през 90-те години на миналия век.  Как тази колония израстна, как се разви пред очите ви? Какви са хубавите черти на тази наша колония, лошите черти, какъв съвет бихте дали към младите имигранти, току що дошли в страната?

Шефкет Чападжиев - В България ме питаха защо ние нямаме лоби в управлението на САЩ. Аз не мисля, че нашите българи са по-различни от гърците или италианците, живеещи в Америка. Много хора дойдоха от България наведнъж, десетки хиляди, повечето са без документи. На тях целта им е да работят, да спестят пари, да се устроят. След години ще се изучат децата им, ще се замогнат и ще се получи и това лоби наше българско в Америка. Просто трябва малко време. Но пък тук идват в Америка много образовани хора от България и това много ще им помогне в бъдещето им развитие в САЩ.

Хамид Русев - Много е важно едно имигрантско общество колко обича своята държава и ако обича своята държава, да го показва навсякъде. Има и нещо друго, идват млади българи, стабилизират се и след като се стабилизират, те се потопяват, скриват се и не искат да имат нищо общо с българи. Това е много сериозен проблем, който застрашава нашата идентичност като имигрантска колония. Ти трябва да живееш с тази твоя българска култура, да я разпространяваш.

Нашите имигранти трябва да разберат, да мислят повече за това, че не някой друг, а те самите представляват България в Америка и като такива носят отговорностите как ще се развие бъдещето на тази наша българска колония.

интервю на :Симеон Гаспаров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8169 |11.03.2007 Антон Станков, съдия по наказателни дела в СГС: Амнистия трябва да има, но няма политическа воля . 0| 8290 |07.05.2007 Българските имигранти в Чикаго трябва да живеят с българската култура и да я разпространяват. . 0| 7964 |29.04.2007 Българските имигранти в Чикаго трябва да живеят с българщината . 0| 7539 |29.03.2007 Проф. Васил Райнов, директор на Института за български език: Трябва ни съвременна езикова политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads