Реклама / Ads
10| 35640 |31.03.2008 ИНТЕРВЮ

Тодор Теохаров: Човек, свързан с митниците, запали скандалите в МВР

.
Хора, които са разследвани за злоупотреби, са фактори в МВР и правителството. Навремето ми лепяха некролози, защото разкривах партийни крадци, разказва някогашният съветник на проф. Любен Беров.
 
Тодор Теохаров е роден в ямболското село Генерал Инзово. Завършил е икономика. Години наред работи в контролните органи на областни структури и Министрески съвет. Бил е директор на "Марица-Изток". Съветник в правителството на Любен Беров, експерт и в други кабинети, както и в Народното събрание.

 

- Г-н Теохаров, през последните седмици сме свидетели на шокиращи

разкрития за корупционни схеми в МВР, за „политически чадър" на контрабанда, връзки със сенчести групровки. Вие сте проверявал много пъти различни структури в МВР, изненадва ли ви случващото се сега?

- Ни най-малко. Тези неща се знаят от години. Безобразия там са се вършили

още от далечната 1990 година. Може и преди това да е имало нещо, но не разполагам с факти и документи.

- С какви разполагате?

- Има актове от ревизии и финансови проверки, има констатирани много

нарушения и злоупотреби. Това са всеизвестни неща. Ако някой си направи труда да се поразрови в архивите, ще види, че много неща са разкривани отдавна, но нещата са потулвани. Има и стари участници, които днес отново са в системата.

- Кои например?

- Георги Стоилов, заместник министър. Александър Петров, шеф на кабинета

на Румен Петков. Бил съм му началник, работили сме в Министерски съвет. Кой не знае, че бе забъркан в скандали около хазарта.

- Но това са недоказани неща...

- Който иска може да провери архивите и ще открие прелюбопитни неща. Но

с тези хора няма как да се очакват други неща. Има дори до самия Сергей Станишев. Съветничка му е Ценка Василева. Ами да вземе премиерът да провери откъде идва тази жена, в какво се е замесвала, какви обвинения са отправяни срещу нея. Как е възможно въобще да е на работа там. Тя е свързана с цигарена афира със самолети от летище Узунджово. Сега притежава 4 апартамента само в София...

- Това може да са само слухове?

- Какъв е проблемът да се провери - нищо работа. Това, което се случва сега е

започнало много отдавна. Това е стил на партийни среди, които още преди години нарушаваха законите. Крушката си има и опашка, това искам да кажа. Иван Тодоров-Доктора да речем вече го няма, но други са живи и здрави. Те са уличавани в закононарушения, а сега продължават да са във властта - в МВР, м министерски съвет и други ведомства.

- Кога смятате, че е започнала партийната корупция и „политическия чадър"?

- Мога да говора за това, което аз знам. Моите наблюдения са още от 1969 г.

Разкрих огромни злоупотреби по линия на окръжните комитети на партията в Ямбол и Стара Загора. За главен директор на ДЗУ дойде за малко Васил Недев, който замести Вълчо Найденов, който замина посланик в ГДР.  Тука идва кулминацията. С мой материали беше освободено бюрото на окръжния комитет на партията цялото, без Минчо Йовчев и генерал Игнат Колев, който беше началник на управление на МВР, който е жив и здрав и е адвокат. Може и той да разкаже много неща.

img_6226.jpg

- Разкрихте злоупотреби и какво стана?

- Стигна се до това, че в два последователни дни Тодор Живков ме изслуша и

прочете всички документи. Когато се прибрах в Стара Загора разбрах, че цялото бюро на окръжния комитет на партията е отстранено, а аз бях въстановен като началник на Инспекцията за контрол, от който пост ме бяха махнали същите хорау защото им ровех далаверите. Те ми отмъстиха като разлепиха в целия град над 200 мои некролози. Това стана на 13 декември1979. Аз си знам какво съм преживял.

- Какво стана след това?

- Снимаха филм за мен. В екипа бяха Георги Тамбуев, Георги Друмев, Мара

Желева, съпругата на д-р Желю Желев, покойната вече Юлия Гурковска, Дончо Папазов, Иван Ценов и Васил Живков. След това ме преместиха на работа в София като заместник шеф на контрола в страната. След 10-и ноември 1989 г. оглавих Държавната инспекция за борба с корупцията и спекулата. Назначих няколко млади момичета и момчета от Икономическия институт. Държавната инспекция за беше създадена с решение на Великото Народно Събрание и съществува докато Филип Димитров и Илко Ешкенази не я закриха, защото им пречеше.

- Това вече са минали неща, каква е връзката със сегашните скандали?

- По времето на Беров бях старши съветник. Материалите с гриф „секретно" и

„строго секретно" се съхраняваха в премиерската стая за почивка. За нея Мариана Димитрова, съпруга на Вальо Димитров, член на Висшия съвет на БСП и балдъза на Марио Тагарински, който после стана министър. Той въобще си имаше свободен достъп до секретните папки. Как е използвал наученото - той си знае. Вальо Димитров в един момент напусна Висшия  съвет на БСП, за да даде възможност на Тагарински да се развива. По същото време бе пренесен и онзи куфар с доларите.

- Какъв куфар, доста криминален взе да става сюжетът?

- Става въпрос за аферата с танкера „Кубрат". Преписките са архивирани и

пратени до главна прокуратура. Но това е друга тема. Искам да кажа, че всяко правителство като дойде на власт почва да рови в преписките в МС и парламента, в прокуратурата също. От МС сигурно много вече са изчезнали. Твърдя със сигурност, че с идването на всеки нов премиер част от поверителните преписки изчезват уж ти прехвърлят в деловодството, но оттам съдбата им е неизвестна. Извършени са и мнго фалшификации. Участвали са много хора: Веселин Даков, началник админастартивен отдел на МС, Стоян Денчев, който без да е бил кандидат на науките сега е професор и собственик на Библиотекарския институт вече под друго име. Същият изкупи земите, пустеещи из България и ги замени с чукари в Странджа. Така придоби масиви за лозя в това число засегна и лозята на Мара Желева. Веселин Даков пък бе поканен от Петър Стоянов и стана началник канцеларията в Президентсвото. Сега отново е началник админастративен отдел в МС. Не знам кой го е препоръчал на Станишев...

- Нека не обсъждаме качествата на хората...

- Добре, ама има хора и от аферата „Инко", които сега са във властта. Те са извършили закононарушения, това е документирано, а те управляват. Как става това. Сегашният министър на образованието Даниел Вълчев съм го разпитвал, беше тогава юрист на „Инко". Изписаха се много статии за беззаконията. Но той е министър, нали? Показваха как връщат със самолет директора на „Инко" Стамен Петров, но да сте чули да е осъден? Защото ако съдят него, на подсъдимата скамейка трябва да са още жената на Христо Бисеров, сега активист и депутат от ДПС, жената на Марио Тагарински и жената на Иван Костов - Елена. Те всички са действащи лица в онази афера с „Инко". Сега виждате ли каква е връзката със случващото се в момента. От години едни и същи хора са замесени в корупционни схеми, но прокуратурата сякаш не забелязва това. Помня също и сегашния началник на кабинета на президента Първанов - ген. Никола Колев. Беше подполковник и съветник на д-р Желев. Помагал съм му да прави кариера и той също знае за какво става дума. Как става така, че е по върховете при всякакви обстоятелства? На прокурорът Христо Манчев пък баща му е бил години наред в затвора.

  - Това какво общо има с разговора ни за корупцията...

  - Точно за корупцията става дума. Как мислите почна приватизацията на курорта Слънчев браг, например. Тогавашният областен управител успя да направи така, че жена му да придобие 12 хотела. Мирослав Севлиевски беше тогава председател на Надзорния съвет на курорта. Негови предшественици бяха Димитър Бонгалов и Красимир Ангарски. Приватизаториет спяха в станцията на МС заедно с чиновниците, които трябваше да защитават държавните интереси. Носеха се куфарчета, даваха се вечери. Свидетели са тогавашния шеф на Балкантурист Лозанов и заместника му Георги Николов.  Описахме всичко това в доклад, който връчих на Беров. Сигурно го има и досега някъде. Никой обаче не иска да го види. Бившият шеф на Общенския съвет в Несебър, който бе застреля преди две години, също придоби доста хотели тогава. Бившият кмет на Несебър Николай Трифонов и съпругата му също придобиха хотели.

По същото време вече бяхме по дирите на Иван Тодоров-Доктора, който минаваше нелегално границата. Проверявахме митниците. По същото време известния в Хасково Митьо Сламката изнесе и продаде огромни количества запаси от Държавния резерв. Тогава гръмна и цигарената афера, в която бе замесена Ценка Василева, сега съветник на премиера. Ако не ми вярват да отворят поверителния архив и да проверят. Стигна се дотам военното разузнаване да се включва в акциите срещу партийни номенклатурчици, които въртяха далавери за милиони. Да не би те да не са били свързани с митницата, с хора от МВР?

img_6216.jpg снимки Вяра Йовева

- Имате ли доказателства, защото не е редно да се отправят обвинения срещу хората?

- Всичко е описано в секретните папки. Има доклади и в прокуратурата. Още

от времето на Иван Татарчев. Само че връзките между тези хора са по-здрави и от роднински, защото става дума за пари. Това е партийна практика още от 70-те години, която са възприели абсолютно всички политически сили. Истинското грабене обаче започна от Луканов. Той ликвидира всички контролни органи, за да не пречат на разграбването.

- Не е точно така. Има Инспекторат на МС, създаде се и ДАНС.

- Вярно е, но трябва да се види кога се създават тези органи и дали нямат за

задача да покриват вече извършени закононарушения.

- В момента те са ангажирани с проверки и разследване на скандалите в

МВР, което значи че си вършат работата.

- Човекът, който размърда тези разкрития е бивш служител на митниците. Не

мога да кажа неговото име.

- Не са генералите от МВР?

- Знаел е на коя врата да почука.

- На вашата почука ли?

- Мога да кажа, че съм го насърчил и съм споменал къде да отиде.

- Значи имате пръст в скандалите в МВР?

- Не бих казал.

- Всичко тръгна от депутат Атанас Атанасов все пак.

- Ген. Атанасов е говорител на Иван Костов и не бих казал, че е най

достойният генерал, който познавам.

- Не звучи много сериозно сам човек да организира подобен скандал.

- Може, ако има имунитет. Той знае много неща, например какво се случва на

митница Свиленград. Много неща знае. Всичко започва от митниците и свършва там.

 

Въпросите зададе Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5814 |28.03.2008 Татяна Дончева: Толкова ли е близък Петков с бандитите, че да го търся за съдействие? . 7| 12136 |28.03.2008 Проф. М. Виденов: Езикът на улицата смени официалния език . 8| 8681 |26.03.2008 Иван Карчев: Местоживеенето не е определящо за това дали си Българин. . 3| 25944 |24.03.2008 Миа Даймънд: Има голяма разлика в секса с приятел и този пред камера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads