Реклама / Ads
16| 19462 |05.11.2020 ИНТЕРВЮ

Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Има една чудесна книга - ”Болните, които ни управляват”

.
Д-р Цветеслава Гълъбова
В закона за здравето наистина има ясно разписан регламент, който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. Той работи. Всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведение за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура. Когато обаче говорим за психоза, деецът ще бъде невменяем и няма да носи наказателна отговорност.
 

Това заяви в интервю пред FrogNews директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова. Повод е публикация в социалните мрежи на пиар-експерта Радослав Бимбалов, който в личния си профил във Facebook публикува поредното си отворено писмо.

 

Него може да прочетете тук.

 

Ето и цялото интервю:

 

Д-р Гълъбова, възможно ли е наистина граждани да сигнализират до прокуратурата за хора с психични заболявания?

 

В закона за здравето наистина има регламент който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. В него се визират психозите, тежките личностови разстройства и умствената изостаналост. Регламентът е ясно разписан, той работи и всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведение за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура, която внася искане в съда за принудително настаняване и лечение, което трае до 3 месеца.

 

В тази процедура са включени и хората с тежки личностови разстройства. На практика обаче няма какво да се направи за тях в една психиатрична болница, защото там няма промяна в съзнанието в психиатричния смисъл.

 

Какво означава това?

 

Хората с личностови разстройства разбират свойството и значението на постъпките си. В този смисъл те могат да носят наказателна отговорност и отиват в затвора. Един човек с психоза обаче ще бъде невменяем - тоест деецът няма отношение към деянието.

 

Разбирам, че някои хора виждат неща, които не им харесват и веднага смятат, че това е продукт на болест. Много често обаче това е съвсем съзнателно поведение с цел извличане на облага, защото така им харесва, защото няма да бъдат наказани, дори морално.

 

Има една чудесна книга - "Болните, които ни управляват". Вътре бяха разкостени всички световни лидери. Прави се перфектен психологически анализ на управляващите в света.

 

Препоръчвам и едно блестящо интервю на Юнг от 1938 г. Той прави анализ на Сталин, Хитлер и Мусолини. Колкото повече хората четат такава литература, която е свързана с психичното в тях самите, толкова повече ще се повишава техния емоционален интелект, а той, уви, у нас малко куца. Ние не искаме, а и някои не могат да извървят тъмните улички на съзнанието.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12815 |30.10.2020 Учителка пред Фрог нюз: Властта ни обрича на гибел. Няма да умра от вируса, а от глад и нищета . 39| 10939 |29.10.2020 Владимир Симеонов пред Фрог: Днес истинските народни будители протестират по площадите на България . 46| 23109 |27.10.2020 Лекар пред Фрог: Нещата са изпуснати, политическите решения ни прецакаха . 13| 12951 |23.10.2020 Минчо Спасов пред Фрог: „Делта гард“ ме съдят, защото не искат да бъдат споменавани с Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads