Реклама / Ads
30| 14359 |12.04.2021 ИНТЕРВЮ

Цветозар Томов пред Фрог: Приключи последното управление на ГЕРБ с Борисов начело

.
ГЕРБ изпадна в много тежка политическа изолация и, въпреки че продължава да може да печели избори, не е в състояние да формира коалиционни мнозинства и да участва в изпълнителната власт. Това не е временен ефект от тези избори, а резултат от силно увредения имидж на лидера на партията Бойко Борисов. Всяка партия, която си позволи да се сближи с ГЕРБ на Борисов, ще понесе тежки репутационни щети. Затова съм сигурен, че приключи последното управление на ГЕРБ с Борисов начело.
 

Това заяви в интервю пред ФрогНюз Цветозар Томов, социолог и бивш член на Централната избирателна комисия.

 

Ето и цялото интервю:

Очакван ли бе триумфът на Слави Трифонов и “Има такъв народ”? Как размесва парламентарното тесте всичко това?

 

Всъщност резултатът на “Има такъв народ“ не е кой знае каква изненада. От тази партия можеше да се очаква резултат около 15% без гласовете извън страната, които няма как да бъдат изследвани. Изненада беше изключително слабото представяне на БСП, заради което партията на Трифонов стана втора политическа сила. 

 

Това наистина доведе до коренно различен политически резултат от тези избори в сравнение с този, който се очакваше. 

 

“Има такъв народ“ изглежда като фактическия победител в изборите не само защото е нова партия, постигнала твърде много при първото си явяване на избори, а и защото е единствената партия, която има шансове да състави правителство, което да получи достатъчно доверие от Народното събрание.

Това обаче до голяма степен се размина с прогнозите на социолозите. Това проблем за избирателите ли е и крие ли рискове? 

 

Имаше твърде много и твърде противоречиви прогнози, въпреки че водещите агенции направиха близки прогнози. Става традиция в навечерието на избори да се появяват изследвания, които публикуват очевидно неверни и манипулативни данни. 

Относно рисковете – разрушаването на доверието в социологическите изследвания създава възможности за много по-големи манипулации. Проблемът не е само в агенциите, но и в медиите, защото те разпространяват напълно безкритично очевидно фалшиви данни от изследвания.


 

Какви са възможните конфигурации в сегашния парламент и колко възможна е хипотезата за нови избори? Според заявките на парламентарните партии коалиция с ГЕРБ е невъзможна. Топката е в полето на господин Трифонов, но как би изглеждала една коалиция и автогол ли е приемането на непоисканата подкрепа от страна на останалите системни партии?

 

Възможностите са две – или “Има такъв народ“ ще състави правителство, или този парламент ще има рекордно кратък живот и ще отидем на нови парламентарни избори още през юли или най-късно август. 

 

Ако има коалиция, тя ще е с “Демократична България“ и “Изправи се! Мутри вън!“. Но правителство, излъчено от такава коалиция, трябва да бъде подкрепено от още 29 депутати. Значи няма как да бъде избрано, ако не получи гласове и от партиите, които наричате “системни“. Аз лично не знам какво им е системното. 

 

Дали това би било автогол? Не мисля. В края на краищата въпросът ще е в това, кой ще поеме отговорността да изпрати страната на нови избори през лятото. А как ще изглежда една такава коалиция, зависи от програмата и целите, които си поставя. Проблем е, че партиите, които евентуално биха образували такава коалиция, са твърде различни. Този проблем е по-сериозен от това, дали ще получат достатъчна подкрепа в парламента.

 

Дойде ли краят на ерата “Борисов” предвид всичко това, което се случва?

 

Да, определено. Твърдях го и преди изборите. ГЕРБ изпадна в много тежка политическа изолация и, въпреки че продължава да може да печели избори, не е в състояние да формира коалиционни мнозинства и да участва в изпълнителната власт. Това не е временен ефект от тези избори, а резултат от силно увредения имидж на лидера на партията Бойко Борисов. Да, този човек има все още повече привърженици от който и да е друг политик в България, но огромното мнозинство българи изпитват твърде силна антипатия към него. Това обрича ГЕРБ на политическа изолация.

 

Всяка партия, която си позволи да се сближи с ГЕРБ на Борисов, ще понесе тежки репутационни щети. Затова съм сигурен, че приключи последното управление на ГЕРБ с Борисов начело. ГЕРБ няма да управлява докато бъде управлявана от Борисов. Все още е рано, но смятам, че в недалечно време това ще доведе до вътрешни сътресения в тази партия.  

 

Системните партии загубиха огромна част от гласовете си. Имаше и пълен погром спрямо вота в чужбина. Възможна ли е обаче хипотезата системните играчи да възстановят част от подкрепата си при нови избори?

 

Трудно е да се направи категорична прогноза. При скорошни нови избори, без този парламент практически да е заработил, вероятно ГЕРБ (най-вече), но и БСП и ДПС по-скоро ще загубят. Но е възможно да се появи националистическа коалиция, която да влезе в парламента. Затова мисля, че “партиите на протеста“ не трябва да се изкушават да искат нови избори на всяка цена, а трябва да направят опит да поемат управлението на страната и да докажат, че са в състояние да изпълнят предизборните си обещания.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 48015 |12.04.2021 Октай пред Фрог: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС . 33| 14788 |09.04.2021 Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии . 30| 21392 |05.04.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Чалгаризацията на нацията е факт, но тя не започва от Трифонов . 27| 15898 |02.04.2021 Георги Георгиев пред Фрог: След записа очаквам прокуратурата да влезе в ролята на бухалка срещу нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads