Реклама / Ads
15| 6615 |23.02.2023 ИНТЕРВЮ

Велизар Шаламанов за Фрог: Единственото оръжие, което остана в ръцете на Кремъл, това е дезинформацията

.
Източник: личен архив
Единственото оръжие, което остана в ръцете на Кремъл, това е дезинформацията, пропагандата, количествено превъзходство, макар и с неподготвени хора и с недобра техника срещу което ние трябва да мобилизираме нашите усилия да окажем качествена военна помощ на украинците и да поддържаме своите нива на сплотеност и единство, защото само тогава свободата и демокрацията ще надделеят над автокрацията и репресията.
 

Тази война ще приключи когато руснаците решат да се оттеглят от Украйна. Това решение ще се вземе или когато нямат готовност да жертват още стотици хиляди или им свършат боеприпасите и техниката, което е по-малко вероятно или ако наистина се случи нещо съществено в общественото мнение, във възприятието в Русия и се окаже натиск върху лидерите в Кремъл. Това, което ние можем да направим е разширяване на помощта на Украйна във всички направления.

 

Това каза бившият военен министър Велизар Шаламанов в интервю за ФрогНюз

 

Ето го и цялото интервю:

 

Г-н Шаламанов, какво реално каза Владимир Путин с речта си във вторник? Как ще коментирате обвиненията, че Западът е започнал тази война, а Русия само е използвала сила за да я спре, както и твърденията за педофилията и джендърството на Запада?


С изказването си президентът Путин показа, че няма какво да каже, затова цялата реч беше изпълнена с откровена пропаганда, невярна информация и съждения. Такъв тип заплашителни послания са по-скоро насочени към руснаците, не към Запада. Президентът Байдън с това изключително смело посещение в Киев, показа че Западът - свободният свят не се страхува от Русия и в никакъв случай няма да ограничи, да спре помощта за Украйна и тя само ще нараства докато Украйна наистина възстанови териториалната си цялост, свободата на украинците на цялата територия на държавата.

 

Нека обясним на хората какво точно ще означава преустановяване на  участието на Русия в договора "Нов СТАРТ" за контрол на ядрените оръжия. В речта си Путин не отправи директни ядрени заплахи, но имаше и съответния намек за тях. Реално заплашва ли Русия с ядрени заплахи?


Това замразяване на участието означава, че няма да се прилагат мерките за контрол, но това естествено е двустранно - и Русия няма да има възможност да контролира работата на САЩ. Това е чисто комуникационно послание, за да има какво да каже. Естествено всеки опит да бъдат разрушени толкова крехки, но в същото време толкова важни режими за контрол, особено на стратегически важни оръжия, в никакъв случай не е стъпка към по-стабилен мир, а е стъпка към по-голяма нестабилност и на решения взимани под калкулациите за изненада, за страх от ядрено оръжие, а не на базата на разумни оценки на риска и разумен взаимен контрол.  

 

Как думите на Путин ще бъдат възприети от руския народ? 

 

Президентът Путин най-добре познава руския народ, това са неговите избиратели, това са хората, които той управлява от една страна с безмилостна репресия, от друга с лицемерие, с всякакъв вид демагогия и заблуди, но така или иначе реалностите винаги побеждават думите, когато става въпрос за една нова мобилизация, към която ще пристъпи руското ръководство. 


Ще видим, че всичките тези думи нямат никакво значение и реакцията, както беше при първата мобилизация ше е негативна. Рано или късно всички тези ковчези, макар че има информация, че много от телата се кремират, за да не се виждат точно колко са, но когато се виждат от руския народ, реакцията ще бъде много автентична за разлика от мълчанието по време на изказването на Путин. 


Бил съм докторант в Киев в периода 1988 год.-1991 год. и си спомням какво влияние имаха ковчезите от Афганистан и реакцията на майките, на роднините, на загиналите там, макар Съветския съюз да излезе тогава от Афганистан. В крайна сметка това, което е Украйна за Русия е нещо много по-тежко отколкото беше Афганистан за Съветския съюз и последствията ще бъдат много по-тежки, отколкото движението на афганистанците. 

 

Как ще коментирате изненадващата визита на Джо Байдън в Киев. По-скоро израз на морална подкрепа към украинския народ или елемент от все по-директното противопоставяне на Путин?


Целта беше много ясна, стратегическа комуникация поне в три посоки. На първо място към киевските граждани, към президента Зеленски, една много ясна подкрепа, а това е много важно за хора, които се сражават, които понасят ужасите на войната всеки ден.

 

На второ място това естествено е послание към Путин и към руснаците, че те не могат да правят каквото си решат в Украйна, и че това е държава от свободния свят. На трето място това естествено е послание към съюзниците в НАТО, в ЕС, в свободния свят, в групата “Рамщайн, в която вече има над 50 държави, че лидерът на свободния свят е ангажиран с единството и разчита на подкрепата за всички тези страни, защото САЩ не могат сами да помогнат на Украйна, трябва целият свободен свят да бъде мобилизиран и с лидерството на САЩ да се окаже помощ на Украйна и украинския народ. 

 

Как бихте коментирали речта на Байдън във Варшава. Съветникът по националната сигурност на САЩ изрази категорично мнение, че тя не е имала за цел да бъде отговор към Путин.


Тя в никакъв случай не е отговор към Путин. В никакъв случай нито САЩ, нито НАТО, нито ЕС, дават някакъв отговор на Путин. Ние защитаваме Украйна, защитаваме демокрацията и Путин е този, който в отговор на нашето единство и решителност трябва най-после да вземе доброто решение за Русия и да изтегли своите войски, за да започнат преговори за репарации и наказване на военнопрестъпници. Посланието на Байдън е изключително силно и това е посланието на интегритета, последователността, на една общност, която е обединена от ценностите на свободата и демокрацията. 

 

Каква е равносметката след една година война в Украйна? 


Равносметката е многопосочна. Абсолютно всички планове на Кремъл за бързо сломяване на съпротивата на Украйна и нейната денацификация и демилитаризация се провалиха. Всички грешни оценки на специални служби, включително в западни страни и най-вече в България за бързото падане на Киев, затова, че Русия ще спечели тази война, се оказаха абсолютно необосновани. Изводите, които можем да си направим са, че лидерството, сплотеността на украинския народ, солидарността и помощта, която западният свят оказва на Украйна, позволиха да се окаже реална съпротива на една брутална агресия. 


В същото време виждаме, че единственото оръжие, което остана в ръцете на Кремъл, това е дезинформацията, пропагандата, количествено превъзходство, макар и с неподготвени хора и с недобра техника срещу което ние трябва да мобилизираме нашите усилия да окажем качествена военна помощ на украинците и да поддържаме своите нива на сплотеност и единство, защото само тогава свободата и демокрацията ще надделеят над автокрацията и репресията. 

 

Как би могла да бъде приключена тази война?


Тази война ще приключи когато руснаците решат да се оттеглят от Украйна. Това решение ще се вземе или когато нямат готовност да жертват още стотици хиляди или им свършат боеприпасите и техниката, което е по-малко вероятно или ако наистина се случи нещо съществено в общественото мнение, във възприятието в Русия и се окаже натиск върху лидерите в Кремъл. Това, което ние можем да направим е разширяване на помощта на Украйна във всички направления. Трябва да сме наясно, че всяка една война, дори и стогодишната война, един ден свършва и е много важно как ще премине възстановяването, защото видяхме, че Съветския съюз беше от победителите във Втората световна война и след това загуби във Студената война. Тези, които загубиха, включително и Западна Германия с помощта на плана “Маршал” се превърнаха в двигател на обединена Европа.  


Как се държи България по отношение на Украйна. Президентът Румен Радев също присъства на срещата във Варшава?


Това е сложен въпрос, защото България е силно разделена и в това се състои най-големия проблем. Това разделение се дължи от една страна на руската дезинформация и от друга на сериозната пета колона, която руснаците изграждат в България още от 44-та година и преди това, тя все още не е разградена, не е демонтирана, не е изведена от българските институции.

 

На следващо място това разделение е резултат от трудностите в демократичното пространство в България да постигне консолидация в името на значима национална цел, която е България да бъде в ядрото на НАТО и ЕС, да окаже помощ на Украйна, да се възползва от възможностите за превъоръжаване, за укрепване на своята отбрана чрез многонационални сили и с тази база да върви напред към своята модернизация, своята демократичност и да е наравно с другите европейски страни. 


Що се отнася до позициите на президента Радев, мисля, че оттук нататък нашата основна задача е парламент, който да излъчи редовно правителство, което да се разграничи много сериозно от политиката на последните две години, доминирана от президента Радев спрямо външните отношения към отбраната и сигурността и да създаде един силен външнополитически екип в сферата на сигурността, който да твърдо да защити националния интерес. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14743 |17.02.2023 Проф. Георги Касчиев за Фрог: Договорите с ”Уестингхаус“ и ”Фраматом“ би трябвало да гарантират диверсификацията с ядрено гориво, АЕЦ „Белене“ е на хартия . 8| 30696 |16.02.2023 Адв. Михаил Екимджиев за Фрог: Бойко Борисов имплицитно присъства в новия списък “Магнитски” . 18| 13555 |14.02.2023 Методи Андреев пред Фрог: Борисов да не си прави илюзии. Логично е да е следващ в ”Магнитски” . 5| 9264 |09.02.2023 Пейков за Фрог: Вече имаме стабилен коридор за помощ и към Сирия, зашеметяващо е колко хора искат да помогнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads