Реклама / Ads
5| 9237 |09.02.2023 ИНТЕРВЮ

Пейков за Фрог: Вече имаме стабилен коридор за помощ и към Сирия, зашеметяващо е колко хора искат да помогнат

.
Манол Пейков Източник: личен архив
Издателят Манол Пейков, който организира огромната дарителска кампания в подкрепа на Украйна в последните месеци, е успял да мобилизира над 670 000 лв. само за 48 часа след бедствието в Турция и Сирия. Пред Фрог той поясни, че за Сирия вече имат стабилен коридор, който е проверен и по който може да се изпращат дарения, а мобилизацията на хората, които искат да помогнат е зашеметяваща.
 

"Имаме хора от Турска страна, които работят със Сирия. Те потвърдиха, че вече има електричество и връзка с другата страна на границата в района на град Хатай. От сирийска страна имаме много сериозен човек, който е бизнесмен и има верига от болници, учил е български, но в момента живее в САЩ, а преди броени дни е бил в Сирия", разказа Пейков.


"Отделно този човек работи с една американска фондация, която приема нещата от сирийска страна, разпределя ги по възможно най-прозрачния начин, след това дава отчети, така че наистина можем да кажем, че имаме стабилен коридор", подчерта издателят.

 

"Събрали сме и първите 25т. брашно, един мелничар ни каза, че ще ни го даде без никаква надценка, на производствена цена, а можете да си представите това количество колко хора ще нахрани. Ние ще се опитаме поне пет тира да изпратим, защото това е едно много концентрирано усилие, което ще даде страхотни резултати". 

 

"По информацията, с която разполагам, в Сирия приемат дрехи втора употреба, така че ние ги насочваме към следващия ни камион, който ще отпътува в тази посока в началото на другата седмица. Това, което се търси за Сирия са по-топли дрехи, одеала, палатки и храна - брашно варива, захар и месо, стига да не е свинско", обясни Манол Пейков. 

 

"Не знам каква е причината, но в Турция не приемат дрехи втора употреба, хората са много разочаровани от това, тъй като даряват това, което имат у дома и дрехите са почти нови, незабележимо използвани".

 

"Зашеметяващо е! Имало е много благотворителни кампании, на които съм присъствал, но такова стълпотворение от хора каквото е в момента не съм виждал. Обикновено на половин час или час, някой нещо носи". 

 

"Пунктовете ни в Пловдив и София вчера получаваха по едно дарение средно на всеки две минути. Хората идват отвсякъде и това са само в пунктовете, които аз съм анонсирал, като се има предвид, че има и други", обясни издателят.

 

"Събраните средства до момента са някъде над 670 000 лв., темповете не са толкова драстични, колкото първия ден, но сумата продължава да нараства и продължавам да получавам дарения от цяла България и от българи, които са зад граница", допълни той.


Освен помощите за пострадалите от бедствието в Украйна и Сирия, Пейков организира и мащабна дарителска кампания за генератори за Украйна.

 

Той пояни, че там механизмите са отработени и вече има 15 новозакупени генератори. 330 генератори вече са заминали, а общо купените и дарените са 455, като вчера са заминали още 15. 


От преди около две седмици издателят поде и ново благородно начинание - събира книги за библиотеката в Болград.


"Събрахме над 15 000 тона книги, от тях сме успели да опишем някъде около 2500. Лошото е, че нашите доброволци, които правеха това по цял ден, в момента са ангажирани с турската кауза. Така или иначе първите 2000 книги ще заминат днес или утре. Това си върви като паралелен сюжет при нас и си го движим.", подчерта Манол Пейков.

 

Констанца Илиева

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12312 |08.02.2023 Левон Хампарцумян пред Фрог: Продавачи на страх говорят за еврото. Няма да стане нищо фатално . 4| 6116 |03.02.2023 Емил Соколов за Фрог: Разрастването на разделенията между партиите прави невъзможно формирането на кабинет . 1| 5065 |03.02.2023 Доц. Инджов пред Фрог: Кабинетът ”Донев 2” да не влиза в политическите престрелки, а да се стреми към възстановяване на диалога . 30| 19381 |31.01.2023 Стефан Попов-Чефо за Фрог: Войната в Украйна беше най-добрият лакмус, защото всички лъснаха от коя страна са

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads