Реклама / Ads
7| 17836 |07.09.2017 ИНТЕРВЮ

Вергиния Накова: Щом влезеш в университет, образованието спира

.
Вергиния Къшева-Накова
Почти всички хора, които излизат от университета, са абсолютно неподготвени. Нашето образование не е мръднало от 30 години. Продължават да се създават работни навици от типа: отиваш в университета, слушаш и правиш каквото ти кажат. Това коментира пред Фрог нюз Вергиния Къшева-Накова, основател на Института за бизнес развитие и предпиемачество (MarketUp).
 

Вергиния Къшева-Накова е маркетинг и бизнесконсултант, сертифициран коучи треньор на ефективни екипи. Провежда тренинги и консултира компании в България, Румъния, Македония и Русия. Основател е на най-голямата платформа за онлайн обучение в България – TrainingAcademy.bg и на Института за бизнес развитие и предпиемачество (MarketUp).

 

 - Г-жо Накова, занимавате се с образование. Новото поколение младежи по-подготвено и грамотно ли е от предшествениците си?

 

- Грамотността и общата култура на младите хора е потресаваща. Има огромна дупка между средното и висшето ни образование. Нашите студенти ги учат как да преписват, как да не ходят на лекции, как да си купуват дипломни работи.  В момента всеки, който може да си напише името на лист хартия и да плати такса, може да влезе в университет. Проблемът идва от висшето образование, защото то не поставя реални критерии на средните училища. През октомври продължава да се приемат студенти. Когато влезеш в университет, образованието спира.

 

- Какво трябва да се промени?


- Университетите в развитите държави се делят на два типа – приложни и научни. Българските университети какво правят? Аз не виждам нито да създават наука, нито да създават кадри. Това, което виждам, е как едни пари изтичат в една система, на която са им подарени сградите, на която са им подарени таксите за студентите.

 

Трябва да се промени драстично бройката на приема и да се диференцира статута на университета, т.е. дали той ще бъде научен или приложен. Това е лесно постижимо, но е неудобно за тези, които управляват или са вътре в университета.

 

Младежите от бизнес специалностите също нямат никаква култура, дисциплина, умения. Ако допреди 10 години ние сме правили обучение на по-високо ниво за мениджърски компетенции, лидерски компетенции, проджет мениджър, сега започваме отначало.

 

- Сегашният министър на образованието Красимир Вълчев споделя ли вашите идеи  за подобряването на висшето образование?


- Неговата власт е ограничена и неговите изказвания са по-скоро добри пожелания. Образователната ни система е толкова тромава и бюрократична, че дори и министърът да иска нещо да промени, това не може да стане без подкрепа на цялата парламентарна група на мнозинството. Току-що излизам от среща с един ректор, с когото говорихме за магистърска програма. Нямате си представа колко много документация трябва да направи университета, за което е необходимо да се поддържа изключително голяма администрация. Ректорът ми каза, че в края на месеца имат акредитация от Англия и тя протича 10 пъти по-лесно, отколкото българската. По-голяма част от документите са онлайн. Освен това трябва да се реши проблемът с преподаването. Не може ти да имаш 100 доцента и 50 професора и да кажеш, че трябва да им намерим работа. Мисленето трябва да бъде такова: какво можем да дадем, за да отговорим на нуждите на бизнеса например. Искам да попитам 22-те хиляди студенти в УНСС и няколкостотинте преподаватели какво научно постижение имат за последните 20 г. Там има много свестни преподаватели, които нямат сили да се борят със системата. Ако тя се промени, ще бъде трус, за това нито едно правителство не иска да си го причини. Българите се лъжат, че образованието е безплатно. То е платено от всички нас. Малкото добри частни университети се финансират от таксите на студентите. Държавните такива - от нас.  

 

- Казват: "Прост народ, прости управници". Вие споделяте ли тази максима?

 

- Ако народът е интелигентен и образован, то той би изисквал много повече от своите управници. Колкото по-неук е той, толкова по-критериите са му занижени. Още Макиевели е казал на краля: Не му трябва на народа да бъде щастлив, здрав и задоволен. Той трябва да има достатъчно храна, за да не е гладен да прави бунтове и не прекалено много, за да не иска повече неща от своите управници.

 

- Вие борите награмотността със специална Академия. Разкажете за нея.

 

-  Нашата инициатива е 6-месечна. В нея топмениджъри от реалния бизнес ще преподават и ще предадат умения за фирмена култура, лидерски качества, организационна култура, корпоративна комуникация. Тя стартира през ноември. Повече за Безплатната бизнес академия могат да намерят на https://trainingacademy.bg/ . Искам да попитам, щом като ние заедно с един частен университет създадохме академия, през която ще минат за 6 месеца 10 000 студенти, какво правят държавните университети с техните пари.  Къде отиват толкова много пари?

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13621 |31.08.2017 Акад. Иванов за Фрог: Първи сме в Европа по мутри . 3| 14670 |03.08.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Прокуратурата се превръща във властелин на съдебния процес . 5| 22152 |26.07.2017 Даниел Божилов за Фрог: Виновниците за КТБ могат да фалират държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads