Реклама / Ads
10| 7469 |22.02.2022 ИНТЕРВЮ

Владимир Береану пред Фрог: Може да се стигне до ядрен конфликт и то по грешка!

.
Опасно в момента е започването след цялото напрежение на една Трета световна война, която ще бъде ядрена. И то по случайност. И Русия и НАТО са огромни компютърни отбранителни системи. Вероятността за грешка от математическа гледна точка е висока и такава ще се случи. Това е много по-страшно от всичко останало, защото наистина може да се стигне до започването на един ядрен конфликт. По погрешка! Притеснявам се, че човечеството може да стигне до своя край и то много скоро.
 

Това заяви пред ФрогНюз журналистът Владимир Береану.

 

Коментарът му идва на фона на опасенията от избухването на война в източната част на Украйна, след вчерашното решение на Владимир Путин да признае Луганск и Донецк за независими. По този начин руският държавник ще може да изпрати собствени войски там, което се приема за нахлуване в Украйна. Вече има сигнали за изпратени там машини и войски.

 

Ето и останалата част от интервюто:

 

Господин Береану, вчера Владимир Путин направи продължително изявление, с което стана ясно, че признава независимостта на Луганск и Донецк, а освен това постави под съмнение съществуването на Украйна. Какво виждате вие в това послание?

 

Виждам, че в момента всеки коментатор на ситуацията е заел някаква позиция. Дали тя е проруска, или е пронатовска, няма значение. Експертите се редят един след друг и изразяват позиции, които винаги са строго разделени. Опасно в момента е започването след цялото напрежение на една Трета световна война, която ще бъде ядрена. И то по случайност. Това е все по-голяма опасност за нас.

 

Защо?

 

Двете страни - както НАТО, така и Русия, са огромни отбранителни системи, които включват сателити, дронове и прочее. Това са компютърни системи и има висока опасност от грешка, че някой те напада. Вероятността от математическа гледна точка за подобна грешка е единица. Със сигурност такава грешка ще се случи и това е доказано. Това е много по-страшно от всичко останало, защото наистина може да се стигне до започването на един ядрен конфликт. По погрешка!

Според вас обаче има ли възможност за дипломатически изход от ситуацията?

 


Възможност за такъв винаги има. Да се надяваме, че все пак нещата няма да ескалират до много висока степен. Но съм скептичен. Имам чувството, че политиците в русия, а и на Запад са малко в безизходица, в ситуация, в която са несигурни в своята власт и политически възможности и се възползват от ситуацията, за да подсилят собствените си позиции като прехвърлят проблема върху този конфликт. Това е изключително опасно. Притеснявам се, че човечеството може да стигне до своя край и то много скоро чрез собствени абсурдни и безсмислени действия.

 

въпросите зададе Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7608 |22.02.2022 Стефан Тафров пред Фрог: Путин изложи идеология за война . 4| 9921 |17.02.2022 Инж. Георги Ралчев пред Фрог: С незаконен софтуер се изпълняват незаконни операции в НЗОК . 2| 12005 |16.02.2022 Адв. Черногорски пред Фрог: Не се разследва мой сигнал за престъпление срещу спецпрокурор и бивш шеф на МВР . 31| 25637 |15.02.2022 Осман Октай пред Фрог: Примката около Борисов се затяга, очаквам дори кръв. До май Гешев си тръгва сам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads