Реклама / Ads
14| 8992 |23.05.2013 ИНТЕРВЮ

Здравка Христова: Само 15% българи са гласували по съвест

.
Здравка Христова, координатор на движение "България си ти!"
Трагичното е, че всеки втори човек, който имаше намерение да гласува, беше договорен с определена сума пари, варираща между 50 и 100 лв. Относно ромския вот – всеки първи, влязъл да гласува, го е направил срещу пари. Това коментира за Фрогнюз координаторът на движение "България си ти!" Здравка Христова.
 

Здравка Христова е родена на 29 юни 1988г. Завършва Нов български университет със степен магистър по „Мениджмънт на масовите комуникации и връзки с обществеността“ и степен бакалавър  „Журналистика“ и бакалавър „Визуални изкуства - Реклама“. Работила е като репортер и сценарист. Владее английски и френски език. В Движението я довежда всеотдайността към България и желанието да помага на хората в нужда.


Интервю на Ренета Попова


- Движение „България си ти!” взе участие в парламентарните избори чрез наблюдение на избирателните секции. Кои са най-честите нарушения, които открихте?

- Успоредно с наблюдаването на изборите на 12 май нашите регионални отговорници направиха проучване чрез неформални разговори. Допитването беше в над 23 региона. От основните въпроси, които задавахме на гражданите, събрахме следните данни. В изборния ден имаше около 100 000 политически представители и застъпници, на които се заплати  по 50 лв. Това прави 5 млн. лв. раздадени пари. Наблюдателите бяха  14 356, на които също им бяха дадени по 50 лв. От тях изключваме единствено нашите наблюдатели, които се отзоваха напълно безвъзмездно. Но, уви, с този проблем за парите се сблъскахме и ние. Няколко мотоклуба, които са към нашето сдружение, категорично заявиха, че  без пари няма да участват. Това  наложи допълнително привличане на млади хора,  които споделят нашите идеи и са готови да отделят един  ден  и знаят, че 50 лв. няма да оправят живота им.

Другото, което установихме, е, че наблюдатели и застъпници следваха зорко за отчетност на хората, които са им обещали да гласуват.  Това се възприема донякъде като ангажиране на даване на вид труд в изборния ден. Трагичното е, че всеки втори човек, който имаше намерение да гласува, беше договорен с определена сума пари, варираща между 50 и 100 лв.
 
Що се отнася до ромския вот – всеки първи, влязъл да гласува, е дал гласа си срещу пари. Давайки си равносметка, явно само 15% от българските граждани са гласували  по съвест за настоящия парламент.

-  Как оценявате ситуацията в държавата ни след изборите? Позицията на „България си ти!” „за” или „против” е касиране на изборите?

- Както казах по-горе, вотът на българския гражданин е представен 15%, което показва колко полезен ще бъде на обществото сегашният парламент. Що се отнася до позицията на „България си ти!“ - целият  театър, който се разигра преди и по време на изборите, днес е прехвърлен вътре и пред парламента. Реакцията на лидера на „Атака” от 21 май ни кара да се чувстваме унизени като българи. Всеки един от нас си дава сметка какво би станало, ако на този човек му се даде премиерският пост.

Ние сме против касирането на изборите, защото това няма да покаже реалността за всички избрани депутати. Българският гражданин няма да осъзнае в каква клопка е заложен и нашето мнение е  те да бъдат оставени и да изгледаме театъра докрай.

- Какви са впечатленията ви след обиколки в страната – вярва ли бълагаринът, че нещо зависи от неговия глас?

- Страната ни в момента се намира в кораб с многобройни пробойни и държавата потъва много бързо. С изключение на граничните райони в Южна България и балканските региони, където има незаконна сеч, няма друго населено място в държавата, където хората да се чувстват и да живеят сигурно. Навсякъде царят хаос, безверие, глад и несигурност. Българинът вярва само в едно - да вземе някой лев, без значение от партията и етническата принадлежност.

- Очаквате ли новото правителство да е по-ангажирано със социалните проблеми, затвърждаващи се в страната?

- Едно правителство е успешно само когато има тотална подкрепа от парламента. А той е ефективен само когато има масовата подкрепа на гражданите. Няма смисъл от заблуди – новото правителство ще бъде коалиционно. Засега в България няма понятие като експертно правителство, въпреки че Европейската комисия настоява за такова.

- В момента от какво имат нужда хората най-вече? Вие работите със семейства, които живеят под прага на бедността?

- На първо място е необходима справедлива правораздаваща система, а хората се нуждаят от нормални доходи, за да издържат семействата си. Това може да се осъществи само по един начин – бързо възстановяване на дребния и средния бизнес. Пренасочване на европейските инвестиции от зърнената индустрия към зеленчуко- и плодопроизводство, защото там ще бъдат ангажирани стократно повече работни места. Не на последно място - европейска реформа в здравеопазването без побългаряване, тъй като в развитите страни то е доказано и работи.

- Най-младият депутат в 42-ото Народно събрание е 22-годишен. Кой е най-младият член на движение „България си ти!” . Новото поколение по-граждански активно ли е?  

- Радостно е, че намираме млади депутати в редиците на  „Атака” и ДПС. Бяхме свидетели и на златното момиче Станка Златева, което ние много уважаваме, но, уви, тя бе туширана в политиката.  Въпросът е тези двама народни представители на кого са деца и дали са чели програмите на своите партии. В едно съм сигурна, че представителят от „Атака” викаше в един глас с лидера си срещу  журналиста от тв СКАТ, на когото лидерът е кум.

Нашият най-млад член  е Благомир. Той е отличник, въпреки че семейството му живее под прага на социалния минимум. Те нямат пари да платят сметките си за ток и той учи на свещи.

- Получихте ли отсрочка от кмета на Пловдив да не гони многодетното сем. Големенови от общинското жилище? Имате ли напредък със събирането на средства за закупуване на жилище, в което да се настанят?

- Имаме напредък с набирането на средства. Вече сме събрали  към 17-18 000 лв., като $ 5000 са от Денис Родман. Очакваме да внесат определени суми и някои от нашите почетни членове, като Армен  Назарян, Милена Славова, Бобо и Васил Петров.  А младото семейство Иван и Ваня Иванови отделиха от сватбените си подаръци и внесоха по сметката на сем. Гелеменови 500 лв. Баскетболната лига също подкрепя каузата в лицето на Сандра Велчева и г-н Георги Глушков.  На 29 май в зала „Универсиада“ ще се проведе финалният плейоф на НБЛ. Тогава всеки, който има желание, може да помогне финансово. В същия ден световноизвестният оперен певец Калуди Калудов има концерт в зала 1 на НДК. Той също ще призове за помощ.

Относно кмета на Пловдив - явно след като разбра, че ще има масови протести със и без мотори, застопори процеса и засега остави Гелеменови да живеят там.

- В следващите месеци как „България си ти!” ще се грижи за хора в нужда?

- Продължаваме в същия дух. В момента се провежда „Цветна олимпиада“ в 162-о ОУ, която се радва на огромен интерес. Целта е да се мотивират децата да учат усърдно, да не напускат училище преждевременно и да разберат, че образованието освен полезно, е и забавно.  Надяваме се, тази кампания да стане национална.

Предвиждаме през лятото масови акции с Националния център по кръводаряване.
 
Ще се включим и в традиционния фестивал Моцартови празници, които се провеждат в град Правец. Организатор на инициативата е г-жа Христина Ангелакова.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 20352 |24.07.2012 Румен Леонидов: Човечеството изглежда иска да се самоубие . 13| 16207 |25.06.2012 Само в България: Трайчо Манекена срещу проф. Георги Бакалов - посмъртно! . 67| 23754 |17.02.2012 Александър Томов: Политици ме употребиха, плащам със самота . 240| 28148 |08.02.2012 Журналистът Христо Христов: Само 3% от архивите на Държавна сигурност са извадени на светло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads